https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-stat-bude-pouzivat-vsechny-prijmy-z-emisnich-povolenek-na-omezeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Stát bude používat všechny příjmy z emisních povolenek na omezení emisí

20.2.2023 19:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stát by měl od příštího roku používat veškeré výnosy z emisních povolenek na opatření k omezování emisí, tzv. dekarbonizaci. Peníze chce využít například na podporu projektů v průmyslu. Na dnešní diskusi o energetických výzvách v Česku to řekl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík. Dosud stát využívá na dekarbonizaci pouze část z příjmů z povolenek, další používá pro jiné účely. Předloni stát z emisních povolenek utržil kolem 15,4 miliardy Kč, v budoucnu by výnosy podle odhadů mohly vzrůst až na dvojnásobek.
 

"Počítáme s tím, že od 1. ledna 2024 budou všechny peníze z emisních povolenek použity na dekarbonizaci," řekl Hladík. Výnosy chce využívat například na projekty v průmyslu, třeba ve sklářství nebo v teplárenství. Ministerstvo podle něho nyní připravuje návrh pro využití peněz pro diskusi na vládě. Vychází přitom z nových pravidel EU.

V současné době by podle zákona měl stát dávat na klimatická opatření z výnosů povolenek asi osm miliard korun ročně. Zbylou část pak podle expertů využívá v rámci státního rozpočtu jinde. To by se podle nových pravidel mělo změnit.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

20.2.2023 22:17
Tak určitěééé
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.2.2023 09:30
To je ten nejhorsi mozny pristup! Trzni nastroj ETS obratem zkrivit dotacnimi programy. Jak to, ze ekonomove mlci a jen prihlizeji?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2023 14:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Bo ví, jak to funguje, na rozdíl od vás.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2023 15:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud bereme jako hlavni kriterium uspechu utratit za klima co nejvice penez, pak to funguje skvele. To vim.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.2.2023 20:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Bo ví, jak to funguje, na rozdíl od vás.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.2.2023 06:33
A poslední bude mít Černého Petra. V EU jsme poslední my a Polsko.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2023 15:57 Reaguje na Katka Pazderů
Nebude to naopak vyhoda? Jen aby nevznikl o Cerneho Petra evidentni zajem. Kdyz clovek vidi, jak zoufalym zpusoben se ochrana klimatu provadi...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist