https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladika-by-pavel-mohl-jmenovat-do-cela-ministerstva-do-poloviny-brezna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladíka by Pavel mohl jmenovat do čela ministerstva do poloviny března

23.2.2023 01:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zvolený prezident Petr Pavel by mohl místopředsedu lidovců Petra Hladíka, kterého odmítl jmenovat do čela ministerstva životního prostředí dosluhující prezident Miloš Zeman, instalovat do funkce už během prvních dnů svého mandátu. Vyplynulo to ze schůzky šéfa lidovců Mariana Jurečky, který resort dočasně vede, s Pavlem. O přesném termínu podle Jurečky během schůzky nebyla řeč, nepadlo ani, zda by se chtěl Pavel s Hladíkem setkat. Na dotaz, zda by mohl Hladík v nové roli na summit ministrů 16. března, Jurečka vyslechl, že je předpoklad, že by tomu tak mohlo být. Inaugurace nového prezidenta je naplánována na 9. březen.
 

Pavel po svém zvolení na konci ledna řekl, že pokud nevyvstaly nové okolnosti a premiér Petr Fiala (ODS) si je jistý nominací Hladíka, nemá důvod bývalého náměstka brněnské primátorky nejmenovat. Zeman začátkem roku oznámil, že má k Hladíkovi výhrady a není připraven ho do vlády jmenovat. Hladíka potom Jurečka jmenoval na ministerstvu náměstkem.

Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. U jeho nominace setrvali i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala poslal návrh na Hladíkovo jmenování Zemanovi koncem roku poté, co počkal na případný posun v kauze.

KDU-ČSL označila Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce jeho mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

23.2.2023 08:46
ten mezi ně dobře pásne,vrána k vráně sedá a bude s nimi držet basu,
když každý ví něco na to ho druhého mají větší klid a udělá co je potřeba,
obraz naší vlády
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

23.2.2023 09:26 Reaguje na vaber
češi si neumí vládnou a proto volí toho, koho volí. Kdyby tady nebyla vláda pětikoalice, bude tu vláda Babiše (asi s SPD nebo ODS) a lepší by to taky nebylo. Za 30 let tu nebyla vláda, která by udělal penzijní reformu.
Co myslíte, proč asi?

P.S. KDU-CSL je nejhorší člen vlády a Jurečka zemědělec řídí velké reformy, které se dotkou nás všech. Tak jako za minulé vlády řídil MŽP chemik a Havlíček byl ministrem všeho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2023 13:10 Reaguje na Michal Uhrovič
Klausova vláda za JEDNO volební období udělala úplně všechno, co dnes funguje.
Ale reformu důchodů ne. Miloš Zeman se mohutně prsil, že ji zavede hned, jak se dostane k moci. A udělal co? Jak dycky.
Pak tam byly polovlády Topoláka (2 roky, 7 shazování od Paroubka) a Nečas (3 roky a sražený policejním pučem).
Ale ten tu reformu skutečně udělal a prosadil.
Jenže, co čert nechtěl, národ si zvolil socany s loupežníkem a ti ji zase zrušili a místo ní neudělali jak dycky vůbec NIC.

Tím byl prodrbán čas, kdy po krizi nasalo oživení od r.14, které loupežník, místo investic do důchodů, rozkradl a rozházel.
A dnes je už pozdě. Finance jsou skoro v rozvalu a nic jiného, než snižovat důchody, nebo posunovat věk odchodu už asi udělat nejde - nějaký kapitálový systém jsme už prožrali.
Být u vesla místo Dluženy Kalousek, jsme na tom x krát lépe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2023 12:59 Reaguje na vaber
Miluji plácalisty, kteří obviňují všechny kolem bez JEDINÉ indicie, natož důkazu.
Zkuste se podívat na otravu Bečvy a tam vidíte korupci odspoda až úplně nahoru, k bábovi. Tohle by si nikdo z pětikolky nedovolil ani smykem.
Odpovědět
va

vaber

24.2.2023 08:47 Reaguje na Pavel Hanzl
co to meleš bez indicie a důkazu,
na místě kde pracoval měl u popdřízených korupci,pokud v tom nebyl zapleten sám a to je dobré vysvědčení na vykopnutí vějš,
pro koalici určitě
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

23.2.2023 09:23
A změní se něco, když Hladík bude ministrem ŽP? Já myslím, že n.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist