https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladovy-rekord-180-lednich-medvedu-hoduje-na-mrtve-velrybe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladový rekord: 180 ledních medvědů hoduje na mrtvé velrybě

13.10.2018 02:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Medvědi požírají mrtvou velrybu
Medvědi požírají mrtvou velrybu
Foto | Chris Collins / eritage Expeditions
V září 2017 se vědcům naskytl neobvyklý obraz. Na pobřeží Wranglerova ostrově v Arktidě napočítali více jak 180 medvědů, kteří se tu krmili na jediné mrtvé velrybě. Hlavní složkou jídelníčků ledních mědvědů ale mají být tuleni...
 

Číhají na ně u děr v ledových krách, kam si tuleni připlavávají pro doušek vzduchu. Důležitou podmínkou úspěšného lovu je, že je moře zamrzlé. Na volném moři se totiž tuleni loví zatraceně špatně. V minulosti se už mnohokrát stalo, že v teplém létě led roztál. Medvědi dokázali přežít. Našli si alternativní potravu. Požírali na pobřeží vyplavené mrtvé velryby.

Vyhlídky nejsou pro medvědy nijak růžové. Předpokládá se, že už kolem roku 2040 v Arktidě skoro žádný led nebude. A vědci varují, že tentokrát může medvědům vážně téct do bot. Nemusí tu totiž být dostatek mrtvých velryb. Rozhodně ne všude, kde medvědi žijí.

K mrtvé velrybě se medvědi také opakovaně vrací po několik let.
K mrtvé velrybě se medvědi také opakovaně vrací po několik let.
Foto | Ian Stirling / University of Alberta

Podle vědců z Washingtonské univerzity je vcelku jasné, že pokud úbytek ledové pokrývky moří a oteplování budou pokračovat, podmínky pro život ledních medvědů se změní jako nikdy ve známé historii. „Tempo změny je opravdu extrémní a je proto skoro nemožné využít poznatky dob minulých pro předpověď budoucnosti,“ říká Kristin Laidreová, která se na Washingtonské univerzitě věnuje mořské biologii.

Lední medvědi mají výhodu v tom, že nejsou moc vybíraví. Specializují se sice na tuleně, ale když přijde bída na kozáky, klidně se pustí do mršin velryb. A medvědi jsou schopni rychle spořádat a strávit opravdu velké množství tuku, což je v případě pojídání velryb velká výhoda.

A medvědi se zároveň ochotně spolu podělí. Jsou zdokumentovány případy, kdy se hodů na jedné mrtvé velryby účastnilo 60 medvědů. Rekordem je 180 medvědů, kteří společně hodovali na jedné velrybě grónské.

Na Wranglerově ostrově v září 2017 napočítali více jak 180 medvědů, kteří se tu krmili na jediné mrtvé velrybě.
Na Wranglerově ostrově v září 2017 napočítali více jak 180 medvědů, kteří se tu krmili na jediné mrtvé velrybě.
Foto | Olga Belonovich / Heritage Expeditions

Mrtvé velryby vyplavené na břeh jsou pro přežití medvědů klíčové. „Na pár místech to takto bude asi fungovat i nadále. Celkově však budou mít medvědi problém. Dnes je velryb – i těch mrtvých – podstatně méně než v minulosti,“ říká Ian Stirling, který se studiu ledních medvědů věnuje více jak 45 let.

Podle vědců je pro přežití 1000 medvědů zapotřebí osmi velryby během léta. A během jara, kdy medvědi potřebují více potravy, je zapotřebí dvaceti velryb. Většina uhynulých velryb ale klesne ke dnu a na pobřeží se jich dostane jen malé množství.

V Arktidě je 19 subpopulací ledních medvědů, které si žijí ve svých oblastech. A ne v každé dané oblasti uvíznou mrtvá těla velryb tak často jako v Čukotském moři. „Na mnoha místech Arktidy bude prostě velrybích mrtvol pro přežití medvědů nedostatek,“ konstatuje Laidreová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist