https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlidky-policie-a-strazcu-parku-dohlizeji-na-dodrzovani-pravidel-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlídky policie a strážců parku dohlížejí na dodržování pravidel na Šumavě

8.7.2022 01:42 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Skupinku německých turistů, kteří dojeli autem přes zákaz vjezdu až do srdce národní přírodní rezervace, u ledovcového Černého jezera si postavili stan a rozdělali oheň, odhalili při společných hlídkách na Šumavě strážci národního parku a Policie ČR. Spolupráce policistů a strážců parku trvá již několik let a má hlavně preventivní charakter. Jejich cílem je předcházet porušování právních předpisů a pravidel, která se pojí k chráněnému území, a chránit životy a zdraví lidí v těžko přístupných lokalitách, řekla ČTK policejní mluvčí Hana Kroftová. Za vážná porušení pravidel a přestupky ale lidem hrozí i vysoké pokuty.
 

"Společné hlídky, které jsou jednou z osvědčených forem spolupráce, realizují policisté a strážci v průběhu celého roku, nejčastěji pak v době zvýšené návštěvnosti jako je letní nebo zimní období," řekla mluvčí. Vzhledem k rozsáhlému a členitému území se turisté na Šumavě mohou setkat zejména se společnými cyklohlídkami železorudských policistů a strážců parku. V horském terénu najezdí kolem 50 kilometrů za den.

S přestupky turistů, kteří například zajedou autem přes zákaz vjezdu, koupou se v ledovcových jezerech nebo vjedou na kole mimo vyznačenou cestu, se šumavští strážci setkávají nezřídka. Tak velký přestupek, jaký zjistili včera u skupiny německých turistů, ale obvyklý není. "Vjezd autem několik kilometrů za zákaz vjezdu, rozdělávání ohně a táboření, tak velký přestupek je výjimečný. Za spáchaný přestupek dáme blokovou pokutu. Její výše přímo na místě může dosáhnout až 10 000 korun, ve správním řízení může být i vyšší," řekl Jan Chudý ze strážní služby parku.

Policie ve čtvrtek a v pátek navíc v okolí Železné Rudy a Modravy organizuje i preventivní akci. "Chceme oslovit co největší počet návštěvníků a připomenout jim základní pravidla správného a bezpečného chování v této krajině, a to ať už se jedná o chodce, cyklisty či řidiče vozidel. Budeme připomínat, že vstup osob mimo značené stezky může znamenat velký problém. I zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit. S ohledem na vlastní bezpečí, ale také na přírodu, proto upozorňujeme, jak je důležité pohybovat se pouze po vyznačených stezkách," popsala Kroftová. Policisté se ale zaměřují také například na parkování na vyznačených místech či na nerespektování zákazu vjezdu do lesů a na dodržování veřejného pořádku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

8.7.2022 07:55
To jste nemohli najit nejaky jiny ilustracni snimek nez tenhle, ukazujici jak je ta Sumava - udajne plna supercennych, unikatnich a zatim neporusenych prirodnich hodnot, ktere nutno co nejvic militantne chranit a zavirat pred lidmi - zoufale znicena?
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.7.2022 09:07
To není obrázek zničení lesa lidskou činností, zničeného někým anonymním někde z dálky a odjinud, to je výsledek hospodaření a péče někoho konkrétního sedícího v úřadě pravděpodobně v blízkém okolí toho uschlého lesa. Kdysi tam šlapali stovky turistů, strážcu a pravidel bylo minimum a bylo tam krásně i čisto a ty stromy byly taky veselé a zelené. Tak díky za ty novodobé a moderní přístupy k ochraně a nejen Šumavy. Jen tak dál.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.7.2022 15:45 Reaguje na Milan Milan
1*
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.7.2022 11:04
Jojo, zase kecy o zničené Šumavě. Jak jinak. :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist