https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlodavcu-pribylo-vodarny-spotrebovaly-mezirocne-vice-nastrah
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlodavců přibylo, vodárny spotřebovaly meziročně více nástrah

1.11.2017 15:05 | KLADNO (ČTK)
Hlodavců přibylo, Středočeské vodárny spotřebovaly na deratizaci meziročně o čtyři procenta víc nástrah, dohromady téměř čtyři tuny.
Hlodavců přibylo, Středočeské vodárny spotřebovaly na deratizaci meziročně o čtyři procenta víc nástrah, dohromady téměř čtyři tuny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hlodavců přibylo, Středočeské vodárny spotřebovaly na deratizaci meziročně o čtyři procenta víc nástrah, dohromady téměř čtyři tuny. Včera skončila letošní celoplošná deratizace stokové sítě provozované společností Středočeské vodárny. Informovala o tom mluvčí společnosti Lenka Kozlová.
 

"Každoroční celoplošnou deratizací se snažíme udržovat populace potkanů alespoň v přijatelné míře. Rozsáhlá síť kanalizačních stok umožňuje potkanům bezproblémové putování za potravou. Někteří z nás jim usnadňují toto putování tím, že kanalizaci využívají jako odpadkový koš pro likvidaci zbytků potravy z domácností," uvedl manažer provozu kanalizace Středočeských vodáren Vladimír Dragoun.

Podle Kozlové jsou následující týdny vyhrazeny pro opakované deratizace na podněty úřadů nebo pro práce, které nebylo možné udělat kvůli čištění kanalizační sítě či špatnému počasí.

Množení hlodavců lidé podporují také krmením ptactva a toulavých zvířat. Místa s potravou ale rychle nalézají i hlodavci, kterým se pak dobře daří, což se projevuje i zvýšeným množením.

"Předpokládalo se, že letošní chladná zima se odrazí na porodnosti hlodavců, ale opak je pravdou, což doložilo značné množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizačních šachet, ale i záznamy z kamer používaných při kontrolách stavu kanalizačního potrubí," dodal Dragoun.

Celoplošnou deratizaci provádějí vodárny obvykle na jaře a na podzim, využívají k ní téměř 20.000 kanalizačních vstupů.

Středočeské vodárny jsou provozovatelem vodohospodářské infrastruktury, která zajišťuje zásobování vodou pro zhruba 230.000 obyvatel Mělnicka, Kladenska a částí Rakovnicka, Mladoboleslavska a okolí Prahy. Společnost spravuje majetek v hodnotě přesahující šest miliard korun, jde o více než 2500 kilometrů vodovodní sítě a 920 kilometrů kanalizačních stok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist