HN: Potravinářská inspekce našla ve čtvrtině vzorků biopotravin zakázané pesticidy
Podle zjištění inspekce bylo množství pesticidů pod povolenými limity pro potraviny, inspekce proto nebude výrobce nijak stíhat či pokutovat. Informace však předá vydavatelům biocertifikace. Pesticidy jsou totiž látky, které se v ekologickém zemědělství používat nesmějí.
Vít Slavík z certifikační firmy Biokont.cz pro HN řekl, že loni společnost odebrala desítky vzorků, v kterých nic závadného nezjistili. Pokud certifikační společnost zjistí jen náznak pesticidů, tak firma prý okamžitě odebírá certifikát, píší Hospodářské noviny. Certifikát od jedné ze tří certifikačních společnostech je nezbytný pro podnikání s biopotravinami. Pokud kontrola ministerstva zemědělství zjistí, že někdo vyrábí biopotraviny načerno, hrozí podnikateli za podvod pokuta do jednoho milionu. "Děje se to, firmy takhle platily sta tisíce," říká pro HN Vít Slavík.
Podle Slavíka se pesticidy mohly do biopotravin dostat například přenosem z konvenčního pole na biopole větrem. Hospodářské noviny ukončují zprávu konstatováním, že podle lékařských studií nemá tak malé množství pesticidů, jaké našla kontrola - tedy tisíciny a setiny miligramu, nijak významný vliv na lidský organismus.
Více podrobností se dočtete ve zprávě Hospodářských novin V biozelenině jsou pesticidy. Prý to nevadí ze 7. května 2010.
Další informace:
Lidovky.cz: V Rakousku prodávali biomouku s nadlimitním množstvím pesticidů
Reakce společnosti PRO-BIO v názorové rubrice Ekolistu.cz.
Přečtěte si reakci Toma Václavíka ze serveru Bio-info.cz a reakci Martina Hutaře se společnosti PRO-BIO.
reklama
Online diskuse
Zázrak? - 8. 5. 2010 - Rostislav AdamTak máte pravdu, vše se obratem o 180° okamžitě nezmění. Ono hned šílet, když se někde objeví látky typu DDT, jiné persistentní(vysoce stabilní) pesticidy,... není vhodné. Záleží i na množství, v kterém se látky objeví. Je veřejným tajemstvím, že DDT, je prakticky všude, díky jeho dlouhodobému masivnímu používání, a ještě dlouho tady bude. Stejně tak freony(CFC a halony) budou ještě nějaký čas mít vliv na atmosféru.Biopotraviny by měli být zárukou, že množství pesticidů jídle nebude větší. Oboje má svoje pro a proti. Biopotraviny by měly být zdravější a bezesporu jsou chutnější. Konvenční potraviny naopak umožnují dočasnou vysokou výnosnost. Tradiční persistentní pesticidy by se již používat neměly, leč ty méně persistentní pesticidy nejsou žádnou výhrou, neboť rozkladné produkty pesticidů mohou být ještě horší než původní látky. Rostliny pěstované bio mohou být napadeny škůdci, případně se mezi rostlinami může objevit plevel. Otázka ovšem je, kteří živočichové jsou škůdci, a které rostliny jsou plevelem. Celkem nedávno bylo přehodnoceno, co je to plevel, nově rostliny v dané oblasti nepůvodní bez přirozených regulačních mechanismů. Slovo škůdce je na tom ještě hůř, neboť samo označení škůdce je lidského původu. Příroda nic takového nezná. Většina "škůdců" je důležitým článkem v potravním řetězci. GMO je taková sázka do loterie. První GMO konzumujeme už dlouho, i když to nejsou GMO v takovém smyslu, jak se často myslí. Nové GM rostliny nejspíš nemají smysl, neboť nové geny se časem přenesou i na ostatní druhy v okolí pěstování GM rostlin. |