https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-dotace-na-nova-kamna-jsou-spravne-chybi-dalsi-reseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Dotace na nová kamna jsou správné, chybí další řešení

21.9.2018 00:17 (ČTK)
Podle ekologické organizace Hnutí Duha je rozšíření podpory z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na výměnu starých kamen krokem správným směrem. / Ilustrační foto
Podle ekologické organizace Hnutí Duha je rozšíření podpory z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na výměnu starých kamen krokem správným směrem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle ekologické organizace Hnutí Duha je rozšíření podpory z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na výměnu starých kamen krokem správným směrem. K odstranění zplodin z uhelných kamen a kotlů ale i tak chybí několik systémových řešení, uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Rozšíření NZÚ oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v úterý na veletrhu For Arch.
 

Na výměnu kamen bez připojení na otopný systém nebylo možné zažádat o tzv. kotlíkovou dotaci. Od 15. října budou moci zájemci získat příspěvek až 80 tisíc korun na výměnu za ekologičtější, úspornější a výkonnější zdroj vytápění. Podle Brabce se to týká zhruba 80 tisíc rodinných domů. Výměnu není třeba kombinovat s zateplením domu.

Podle Hnutí Duha ale mají nárok na podporu jen majitelé kamen, kteří se rozhodnou zároveň investovat do teplovodních rozvodů a radiátorů, za které budou muset odhadem zaplatit minimálně 30 tisíc korun. Nelze tedy očekávat, že mezi nízkopříjmovými domácnostmi bude mít nabídka velký ohlas, uvedli ekologové.

Zároveň podle hnutí není vyřešeno financování výměny kotlů a kamen po vyčerpání současných peněz z evropských fondů. Stát by také měl zvednout standardy pro používání kotlů a kamen. "Zatím platí pouze konec topení v nejšpinavějších kotlích první a druhé emisní třídy (1. září 2022), ale pro další zlepšování ovzduší musí být stanoven i datum konce kotlů a kamen třetí až páté emisní třídy," píše se ve zprávě.

Kromě toho chybí také zpoplatnění uhlí, které by vedlo k jeho opuštění jako paliva pro lokální topeniště, uvedla organizace. S rostoucí cenou emisních povolenek jsou podle ní navíc diskriminovány domácnosti napojené na centrální zásobování teplem proti těm, které spalují uhlí v kotli či kamnech. Teplárny povolenky platí, producenti tříděného uhlí nikoli.

"Hnutí Duha připravuje ve spolupráci s experty a obcemi návrh na další úpravy finanční podpory pro výměnu kotlů a kamen, nové zdroje financování a nutná řešení pro systematické vyčištění vzduchu od prachu a karcinogenních látek z lokálních topenišť. Zveřejnit je plánuje v říjnu. O těchto řešeních jedná s ministerstvem životního prostředí," uvádí zpráva.

Nová zelená úsporám (NZÚ) dále nově nabídne dotace v maximální výši 550 tisíc korun na úsporné rekonstrukce domů uskutečněné svépomocí. Podporována bude i venkovní stínicí technika, zájemci o příspěvek 500 nebo 1000 korun na metr čtvereční stíněné plochy mohou žádat současně s dotací na zateplení. Novinkou je i podpora stavby nízkoenergetických domů s rekuperací, tedy systémem řízeného větrání se zpětným získáváním tepla. Dotace činí 150 tisíc korun. Program také čerstvě nabízí možnost získat dotaci 150 tisíc korun na fotovoltaický systém v kombinaci s tepelným čerpadlem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Va

Vašek

21.9.2018 18:02
"Zatím platí pouze konec topení v nejšpinavějších kotlích první a druhé emisní třídy (1. září 2022), ale pro další zlepšování ovzduší musí být stanoven i datum konce kotlů a kamen třetí až páté emisní třídy," píše se ve zprávě.

Kromě toho chybí také zpoplatnění uhlí, které by vedlo k jeho opuštění jako paliva pro lokální topeniště, uvedla organizace.

Jsem pro ochranu životního prostředí všemi deseti, ale toto je opět nesmyslná šikana, která akorát způsobí další negativní emoce vůči ekologům a to i těm, kteří si to nezaslouží.
To, že si někdo vymění kotel za jiný, ještě neznamená, že se mu nebude z komína kouřit. Kouř z komína je samotnými kamny ovlivněn jen minimálně. Podstatný je způsob topení Obsluha kotle).
Zde je video, jak se má správně topit v běžném starém kotli. S takovým sousedem bych problém rozhodně neměl.
https://www.youtube.com/watch?v=QdiQG9jmx3A
Pokud se použije automatický kotel na uhlí, tak je kouřivost také bez problémů.
Zajímalo by mě, čím by podle duhových expertů měli lidé na vesnicích topit? Elektřinou?
Umělé zdražení uhlí je tedy nesmysl. Poškodí hlavně ty nejchudší, protože budou muset přejít na dražší způsob vytápění.
Topení dřevem se vyplatí jen v případě, že má člověk k dispozici zdroj zdarma, nebo za hodně nízkou cenu.
Navíc, až se spotřebuje dříví po kůrovcové kalamitě, dá se čekat, že cena dřeva opět poletí nahoru.

Osobně žiji ve městě. Ač jsem napojený na plyn, topím již 9 sezón dřevem v krbových kamnech s výměníkem. Stojí mě to tolik, jako bych zaplatil za pouhé připojení (pronájem) plynoměru.
I v krbovkách lze topit s různou intenzitou kouře.
Velký vliv má opět způsob zatápění. Po zkušenostech mohu jednoznačně doporučit zapálení svrchu. Viz video
https://www.youtube.com/watch?v=MOXnuKjEKX0

Dalo by se tedy říci, že vše je hlavně o lidech, protože i starší technika může kvalitně sloužit, pokud jí obsluhuje věci znalý člověk.

Vašek
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist