https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-hleda-1000-hektaru-pro-divokou-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA hledá 1000 hektarů pro divokou přírodu

2.4.2015 01:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stejně jako jinde na Zemi i v ČR stojí za ubýváním rostlinných a živočišných druhů podle ekologů především rozrůstající se zástavba, intenzivní zemědělství a kácení přirozených lesů
Stejně jako jinde na Zemi i v ČR stojí za ubýváním rostlinných a živočišných druhů podle ekologů především rozrůstající se zástavba, intenzivní zemědělství a kácení přirozených lesů
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Hnutí DUHA tento týden v Brně zahájilo nový projekt, který má lidem přiblížit českou divočinu a její význam. K dalším cílům patří i vyhledání nového území o rozloze asi 1000 hektarů, které by mohlo být ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Projektu se účastní řada institucí včetně Masarykovy univerzity a Norské společnosti pro ochranu přírody.
 

Plochy ponechané čistě přírodě dnes v České republice zaujímají 0,3 % celkové plochy státu. Hnutí DUHA to chce změnit a tuto plochu zdesetinásobit. Proto spolu s odborníky v tomto roce vytipuje nejvhodnější místa, kde by se mohla bez zásahů člověka vyvíjet divoká příroda. Divočině ponechané místo by ale mělo být otevřené turistům: jim by nabídlo podle hnutí unikátní zážitky a turistika zase místním obyvatelům finance. V příštím roce se ochránci přírody chystají představit vybraná místa v populárně-naučné publikaci.

Území s divokou přírodou jsou klíčovou podmínkou pro život mnoha vzácných rostlin a živočichů, například do Česka se navracejících rysů či vlků."V Evropě s výjimkou Ruska, Běloruska a Ukrajiny dnes žije okolo dvanácti tisíc vlků. V České republice zatím najdeme jen několik zvířat, ale věříme, že lepší legislativní ochrana a pozitivní postoje veřejnosti návrat šelem usnadní," říká Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc. Připomíná, že loni se smečka vlků usadila v Máchově kraji, letos se vlk objevil na Šumavě a dlouhodobě se vlci snaží zdomácnět v Beskydech. "Považujeme proto za důležité, aby se veřejnost dozvídala o velkých šelmách co nejvíc objektivních informací a mohla se aktivně zapojovat do jejich ochrany," dodává.

Stejně jako jinde na Zemi i v ČR stojí za ubýváním rostlinných a živočišných druhů podle ekologů především rozrůstající se zástavba, intenzivní zemědělství a kácení přirozených lesů. V ČR je 2 653 tisíc hektarů lesa, 2 200 chráněných míst a 4 893 druhů rostlin. Ale také denně ztrácíme nerozumnou výstavbou 24 hektarů půdy, připomíná Hnutí DUHA.

V rámci projektu nabídne Hnutí DUHA lidem také řadu aktivit, kterými mohou sami přispět ochraně přírodní rozmanitosti. V létě 2015 uspořádá sedm turnusů Týdnů pro divočinu, na kterých bude více než stovka dobrovolníků pomáhat chránit přírodu v národních parcích a chráněných krajinných oblastech. Pokračovat bude i monitoring velkých šelem v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě. Do rysích a vlčích hlídek se podle Hnutí DUHA letos zapojí 515 dobrovolníků.

Českou divočinu bude ekologická organizace veřejnosti představovat na hudebních festivalech, stáncích v Praze a Moravském krasu. Uvede také nový dokumentární film o divokých šelmách Causa Carnivora.

Na novém projektu se kromě Hnutá DUHA podílí Masarykova univerzita, ekologické vzdělávací centrum Lipka v Brně, Hnutí DUHA Olomouc a Norská společnost pro ochranu přírody.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jakub Kašpar

3.4.2015 13:04
Já jsem jen pořád nějak nenašel, ani v tomhle článku, ani v TZ Hnutí DUHA, ten mechanismus, kterým se to bude dělat. Bude to nějaká forma pozemkového spolku, něco na způsob Místa pro přírodu ČSOP nebo Ornitologického parku Josefovské louky ČSO?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist