https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-lesni-zakon-by-mel-usnadnit-hospodareni-ve-vymladkovych-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní zákon by měl usnadnit hospodaření ve výmladkových lesích, uvedlo Hnutí Duha

21.1.2024 01:50 (ČTK)
Pařeziny vznikají opakovaným kácením, v současnosti je to obvykle jednou za 15 až 40 let. Vědci uvádí, že výmladky mají k dispozici původní kořenový systém a díky tomu i dobrý přístup k vodě a živinám. Proto mohou již za několik let vytvořit lesní porost. Výmladkové lesy jsou také přínosné pro zachování druhové pestrosti hmyzu i květin. Jako nevýhodu uvádí, že se nedá vypěstovat silné dříví pro další zpracování. Ilustrační foto
Pařeziny vznikají opakovaným kácením, v současnosti je to obvykle jednou za 15 až 40 let. Vědci uvádí, že výmladky mají k dispozici původní kořenový systém a díky tomu i dobrý přístup k vodě a živinám. Proto mohou již za několik let vytvořit lesní porost. Výmladkové lesy jsou také přínosné pro zachování druhové pestrosti hmyzu i květin. Jako nevýhodu uvádí, že se nedá vypěstovat silné dříví pro další zpracování. Ilustrační foto
Novela lesního zákona, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, by měla zjednodušit hospodaření ve výmladkových lesích jako alternativu k běžnému způsobu hospodaření. Takzvané pařezení je způsob hospodaření, kdy stromy nerostou ze semen, ale po seříznutí stromů z pařezů, kořenů nebo zbytků kmene. Podle ekologického Hnutí Duha je to způsob hospodaření vhodný pro drobné vlastníky lesů, kteří potřebují snadno získat dřevo na topení.
 

Hnutí upozornilo na to, že jde o způsob hospodaření, které lesní zákon v současném znění komplikuje. Poukázalo na názory vědců, kteří se podíleli na publikaci Odrůstat ze svých pařezů. "Pařeziny vznikají opakovaným kácením stromů v poměrně krátkých časových intervalech. Stromy v pařezinách se obnovují prostřednictvím výmladků z pařezů a kořenů. Rychlá a nenákladná obnova pařezin může být zásadní v období sucha a nadcházejícím oteplení," uvedl expert na výmladkové lesy z Mendelovy univerzity v Brně Martin Šrámek.

Odborníci poukazují na to, že hospodaření v pařezinách vychází z přirozené schopnosti některých listnatých stromů obrážet z pařezů a je spojené s minimálními náklady na založení nebo správu lesa. V publikaci vědci zmiňují, že pařezině lze těžit až třikrát častěji, než je obvyklé. Jak nevýhodu uvádí, že se nedá vypěstovat silné dříví pro další zpracování.

Pařeziny vznikají opakovaným kácením, v současnosti je to obvykle jednou za 15 až 40 let. Vědci uvádí, že výmladky mají k dispozici původní kořenový systém a díky tomu i dobrý přístup k vodě a živinám. Proto mohou již za několik let vytvořit lesní porost. Výmladkové lesy jsou také přínosné pro zachování druhové pestrosti motýlů a dalších druhů hmyzu nebo květin. "Pařezina zajišťuje udržitelnou produkci dřeva na různé účely a zároveň nabízí rozmanité životní podmínky mnoha druhům organismů," uvedl Radim Hédl z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Odborníci podle Hnutí Duha také upozorňují, že přestože jde o možný způsob hospodaření, není dostatečně v zákoně zrovnoprávněný a lesní zákon se v současnosti orientuje především na průmyslové založené pěstování lesů.

Podle publikace, na kterou hnutí upozornilo, bylo historicky pařezení jedním z převládajících způsobů hospodaření v lesích, které se postupně vytratilo. Za posledních 100 let zmizelo 90 procent rozlohy takových lesů a v Česku jsou již jen na 11 000 hektarech. Vědci uvádí, že v Evropě například ve Francii rozloha výmladkových lesů přesahuje 6,37 milionu hektarů, což je 38 procent plochy tamních lesů. Jde o způsob hospodaření, který se udržel hlavně na jihu Evropy a přes 50 procent lesní plochy tvoří v Bosně a Hercegovině nebo v Srbsku. V Itálii tvoří 39 procent lesů, v Řecku 49 procent. Celoevropsky jsou výmladkové lesy v průměru na zhruba devíti procentech plochy lesů, uvádí publikace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.1.2024 09:32
a je to dobrý způsob i pro ptactvo, které kde zahnízdí?
Rychlokvašky nikdy dobrým způsobem nebyly. Je to krátkozraké.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.1.2024 09:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Některé vhodné plochy, zejména ty, které byly výmladkovými lesy v minulosti, by převedení povzneslo v biodiverzitě. Nicméně i zde, všeho moc škodí.
Odpovědět
va

vaber

21.1.2024 10:14
dříve prý bylo výmladkové hospodaření,
já bych řekl,že pokáceli les a už se o něj dál nestarali ,co narostlo to narostlo,akorát si chodili nařezat klacky na topení,
které stromy pouští výmladky a k čemu takové dřevo je, na štěpku?
na pařezině prý lze těžit až třikrát častěji, než je obvyklé, pařezina jsou snad nějaké super rychle rostoucí rostliny ,
v lesích chceme výmladkové hospodaření a kde roste podobné křoví mimo les ,tam se likviduje jako ošklivé a náletové
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2024 10:57 Reaguje na vaber
Je to jak píšete. Dobře zmlazují hlavně energeticky mizerné dřeviny
a pokud se netěží jako štěpka, tak se těžba a zpracování nerentuje
při jejich energetickém využití. Nadřete se s nimi téměř stejně jako
s těmi hodnotnými, ale hoří jako novinový papír. On ten "vítr" věje
nikoliv od malých vlastníků, ale od těch velkých, kteří hodlají
udělat z lesů plantáže na energetickou štěpku. Co deset let budou sklízet místo toho, že by vysazený les sklízeli až vnuci. O toto
některým spekulantům s pozemky jde, že zhodnotí i nákupy vytěžených
lesních pozemků s nálety a výmladky. Malý vlastník nebude mít na
drahý profesionální štěpkovač a vyrábět kusové dříví z výmladků
je zoufalost. Navíc žádný pařez neobráží věčně, ale časem zetlí
a musí se zasadit strom nový, který si na pařezení počká desítky let, aby měl pařez sílu obrážet silnými výmladky a nikoliv jen nějakým proutím.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

21.1.2024 15:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Dub, habr celkem dobře zmladí, pokud jsou uříznutý za mlada. Jen rostou pomaleji, než topoly, vrby, olše a další měkké dřeviny.
Ještě by na topení měl být zajímavý jasan, javor a možná ptáčnice.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2024 17:13 Reaguje na Pavel Jeřábek
Nevím proč jdou cestou pařezin k vytápění, když
jinde propagují ponechání veškerého dřeva v lese
k zetlení. Považuji to za účelový lobbing pro
podnikání při produkci štěpky pro energetiku,
která bude mít na rozdíl od malospotřebitelů na
spalování dřeva výjimku. Teplárna bude EKO, ale
v rodinném domku vedle to bude zakázáno. Tak už
to je u uhlí, topných olejů a plánují to u plynu.
V EU chtějí plyn pro lidi zakázat, ale zálohové
elektrárny budou mít z jeho spalování výjimku.
Toto vše je malá domů energetikům, kteří využijí
závislosti spotřebitelů na elektřině a centrálním
zásobováním teplem. Oni to povolené budou mít,
emisní povolenky započítají do výsledné ceny
elektřiny a tepla a malospotřebitelům to zakážou,
aby těm velkým přihráli další zákazníky. Je to
komplot energetiků s ekologisty a politiky proti obyčejným občanům, kteří si to jako ovce nechají
vše líbit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.1.2024 15:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.1.2024 12:12 Reaguje na vaber
Tam kde byly pastviny a stepi, je žádoucí pastviny a stepi zachovat (jako jiný a vzácný biotop), nikoli převést na výmladkový les.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

21.1.2024 15:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jenže pastviny a stepi musíte sekat a hmotu odvážet, aby se pastvina nezničila. Takže vysázet, zasít duby, v 15 letech seřezat, vyrobit štěpku, špalíky a za deset let znovu do doby, než se vyčerpá půda a pařez ztratí výmladnost.
Velké stroje na kácení a štěpkování jsou, jen bude problém, co budou v HD dělat se dřevem, až se topení biomasou - dřevem zakáže.
Za svůj život jsem zažil tolik kotrmelců při vytápění domů, že tomu skoro nelze věřit.
Jako děti jsme si skutečně v uhláku kutaly černé uhlí. Máma nám občas našla i kus uhlu s obtisknutým listem nějaké kapradiny.
Potom se černé uhlí vyhlásilo za cenné, a do domácností se prodávalo jen hnědé uhlí, protekčně sem tam někdo na speciální kotel dostal koks.
Následoval tfuj hnědé uhlí, a vrhlo se na naftu, jako sice dražší, ale rozumné palivo. Ropná krize naftové topení tak z nepříjemnila, že od něj utekli i movití. Chvíli se tápalo, nabízel se propan butan v nádržích na dvoře a prorazily progresivní přímotopy, jako čistá energie.
To opět se cenově nevyplatily. Začala plynofikace, kdy na vesnicích, aby se splnil minimální počet obyvatel pro dotaci, se ukecávaly rodiny, aby se plynofikovaly.
Následovala móda biomasy, některé neziskovky v tom viděly "záchranu" světa. A jak to dopadlo, už taky víme, topení dřevem je na indexu kvůli CO2.
Slibují tepelná čerpadla jako super řešení, jenže i zde se objevuje čím dál tím víc negativ.
Ještě jsem nezkusili prosadit vytápět tukem velryb.
Potom nezbyde než si přečíst Lovce mamutů, a vyčíst, jak oni ty zimy zvládali.
Pařeziny jsou zajímavé z entomologického, a dřeva pro štěpku na dřevotřísky, pokud se omezí vytápění biomasou.
Takže z pařeziny děla nějaký super základ pěstování lesa - nevím zda se zas HD neutrhla z uzdy a nevytrhla jeden problém lesa z mnoha souvislostí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2024 17:42 Reaguje na Pavel Jeřábek
Ano, těch kotrmelců při prosazování různých způsobů
vytápění bylo od plyšáku několik a vždy to byl pouze
lobbing dodavatelů energie a spotřebičů. Někteří
se nechali nachytat a měnili a mění způsoby vytápění
neustále. Ti s TČ už se někteří napálili a jiné to
čeká, až se znovu navýší cena za rezervovaný příkon.
Ono totiž není zadarmo posilovat sítě a mít velké zálohy pro situace, kdy začne TČ pracovat pouze
jako elektrokotel. V Německu už za větších mrazů
kolabují sítě zatížené velkým množstvím TČ a po
instalaci chytrých elektroměrů je bude správce
sítí i dálkově odpojovat, aby nebyla přetížená.
Udělají to jednoduše pomoci vyšších tarifů při
vyšší poptávce. Pokud budete mít ve smlouvě, že
budete odebírat pouze energii o nízké ceně, tak
při nárůstu ceny nad smluvní vás dálkově odpojí.
No a zpět připojí mimo špičku, když cena poklesne.
To je ta "chytrost" daného systému, který bude
reagovat na výkyvy spotřeby a závislosti na ceně.
Při přebytku například z OZE vám budou elektřinu
doslova vnucovat a při nedostatku vás odpojí, když
nebudete chtít platit její vysokou cenu. Taky vám
umožní nasmlouvat cenu vyšší i v době přebytku a
neodpojí vás při nedostatku. Budete mít možnost
stálého příkonu za více a nebo nestálého za méně.
Komupak to asi tak bude vyhovovat? No přece těm
bohatým, kterých se vypínání nedotkne, protože
platí více, než ti, kteří si to nemohou dovolit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.1.2024 12:41
Bláhoví Duhaisti na něco narazili. Výmladkově lze obhospidařovat jen několik druhů listnatých dřevin. Které navíc chutnají zvěří. Jsem zvědav, zda toto ještě rozpracují.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

21.1.2024 15:43 Reaguje na Michal Ukropec
Zvěř z lesa vyženou.
Vždyť ničí přirozenou obnovu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.1.2024 19:19 Reaguje na Pavel Jeřábek
To je fakt.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.1.2024 08:24
výmladkově hospodařit má smysl v malém, někde, kde se nepočítá cena vlastní práce a kde se nedá/nevyplatí přijet se strojem. typicky na kamenitách mezích ve svažitém terénu, agrárních kupách, svazích roklí, zarostých suťových polích. a čilý domkář si takto výborně přilepší s palivovým dřevem. ale dělat z toho nějaký podstatný způsob hospodaření na rovině?
Odpovědět
HH

Honza Honza

22.1.2024 18:51 Reaguje na Lukas B.
přesně tak, jen jako doplněk, ale pro diverzifikaci, pro toho kdo nepožaduje kvalitní dřevo, na palivo nebo dřevotřísku je to dobrý doplněk. Pastviny jsou jako pole, rovněž přehřívají klima, nebude škoda, když i v pastvinách budou pásy pařezových dřevin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist