https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-mzp-neumoznuje-zapojeni-verejnosti-do-promeny-uhelnych-kraju-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: MŽP neumožňuje zapojení veřejnosti do proměny uhelných krajů

16.3.2022 17:30 | PRAHA (ČTK)
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) podle Hnutí Duha neumožňuje veřejnosti vyjádřit se k projektům pro proměnu uhelných krajů, které budou financovány z Operačního programu Spravedlivá transformace 2021-2027 (OPST). Ondřej Charvát za MŽP ČTK sdělil, že informace Hnutí Duha jsou nepravdivé.
 

Cílem OPST a souvisejícího Plánu spravedlivé územní transformace je pomoci Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému kraji, které nejvíce zasáhne odklon od uhlí.

Aktivisté kritizují, že MŽP v programu nedává možnost obcím, univerzitám nebo spolkům financovat projekty k zapojení široké veřejnosti do diskusí, komunitního plánování a aktivního rozhodování o budoucí podobě uhelných krajů. Organizace míní, že komunikace s veřejností tak bude zaměřená jen na informování žadatelů o podmínkách dotací.

"Bez zapojení veřejnosti se transformace může lehce stát další kapitolou nechtěných, vynucených změn českých uhelných regionů," uvedl Ondřej Pašek z Hnutí Duha. "Vláda Andreje Babiše (ANO) s veřejností v plánu transformace počítala. Nyní se ale ministerstvo životního prostředí nechce vzdát peněz pro úředníky a nechce umožnit obcím, školám nebo místním spolkům, aby za drobnou část peněz vytvořily běžným lidem možnost se k proměně jejich vlastního kraje vyjádřit," dodal.

Podle Hnutí Duha je zapojení veřejnosti podmínkou úspěchu a veřejného přijetí procesu proměny krajů. Uvedlo, že je nutné také pro využití potenciálu nových obnovitelných zdrojů v regionech a vznik projektů komunitní energetiky.

"Tyto informace nejsou pravdivé a neodpovídají znění programového dokumentu předloženého vládě. Na přístupu ministerstva životního prostředí se nic nezměnilo, od počátku s podporou těchto aktivit počítáme," uvedl v reakci na kritiku ekologů za MŽP Charvát. Podotkl, že zástupci neziskového sektoru jsou zapojeni do Transformační platformy a účastnili se diskusí.

"Na základě jejich připomínek jsme text programového dokumentu zpřesnili do současného znění. V dokumentu (se) mluví o zapojení partnerů do přípravy i realizace programu na řadě míst," sdělil Charvát. "Například, v rámci priority 4: Technická pomoc, (program) zmiňuje očekávanou podporu činností zaměřených na aktivní zapojení veřejnosti do transformačního procesu. A také, že z programu budou podporovány aktivity směřující k zajištění informovanosti žadatelů i aktivnímu zapojení veřejnosti do procesu transformace," dodal.

Na pomoc třem krajům nejvíce zasaženým odklonem od uhlí má jít v následujících letech z OPST 1,64 miliardy eur (zhruba 40,779 miliardy Kč). Program cílí na podporu podnikání, nových pracovních míst, rekvalifikací i vzdělávání lidí či rozvoj výzkumu a inovací v regionech. Další cíle jsou rozvoj digitálních služeb ve veřejné i soukromé sféře, využití a obnova území po těžbě uhlí a souvisejícím průmyslu a podpora obnovitelných zdrojů energie.

Vláda dnes měla projednat mandát k dalšímu jednání s Evropskou komisí a možné dopracování programu. OPST bude financován z Fondu pro spravedlivou transformaci. Schválení programu Evropskou komisí se podle materiálu očekává v druhém čtvrtletí letošního roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.4.2022 11:39
Neva, dovezeme z Austrálie :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist