https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-si-stezuje-na-dodatecne-podminky-grantu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha si stěžuje na dodatečné podmínky grantu Aktualizováno

1.11.2018 13:39 | PRAHA (ČTK)
Sídlo MŽP v Praze - Vršovicích.
Sídlo MŽP v Praze - Vršovicích.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Hnutí Duha uvedlo, že mu ministerstvo životního prostředí (MŽP) ukládá v rozhodnutí o přidělení grantu podmínky omezující nezávislost a vyjadřování odborného názoru. Ekologická organizace grant na projekt prosazující snižování množství odpadů získala v otevřeném výběrovém řízení. Hnutí Duha a asociace Zelený kruh to napsaly v dnešní tiskové zprávě. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková v reakci pro ČTK uvedla, že resort chce, aby veřejné prostředky, které na kampaň vynaloží, na ni byly plně využity.
 

Mezi podmínkami MŽP, které hnutí uvádí a na které si stěžuje, je schvalování všech textů vztahujících se k projektu tiskovým odborem ministerstva a odborem odpadů. Dále je mezi podmínkami zahrnuta povinnost schvalování obsahu všech informačních materiálů prezentovaných na informačních stáncích, zákaz aktivit, jimiž by lidé mohli dát resortu najevo, že vyžadují lepší podmínky pro předcházení vzniku odpadu a recyklaci, a zákaz poukazovat v tiskových zprávách na negativa energetického využití odpadu.

Podle Hnutí Duha byly podmínky vytvořeny dodatečně na míru organizace a požadují nekritický přístup ke spalovnám odpadů. Organizace též upozornila, že podmínky se vztahují pouze na její projekt. Porušení jakékoli podmínky by podle hnutí znamenalo možnost zastavení financování projektu, tedy i zpětné vrácení již vynaložených peněz.

"Je pro nás nepřijatelné zamlčovat veřejnosti zásadní souvislosti v odpadové politice a dokonce jednat proti našemu přesvědčení, našim hodnotám i odborným názorům. Důvěryhodnost, kterou jsme si u našich partnerů a podporovatelů vydobyli, je příliš cenná na to, abychom ji kvůli jakkoliv velkému grantu zahodili," uvedl programový ředitel hnutí Jiří Koželouh s tím, že organizace nemá jinou možnost než za nepřijatelných podmínek spolupráci na projektu odmítnout.

Roubíčková v reakci uvedla, že dva a půl milionu korun z celkové dotace 3,5 milionu měly být využity na platy vedení a zaměstnanců Hnutí Duha. "Podmínky měly pouze zajistit, aby dotační prostředky plynuly opravdu jen do práce na zadané kampani v oblasti bezodpadového stylu života a odvedená práce naplňovala strategické dokumenty MŽP a Státní politiku životního prostředí, což je ostatně jedna ze základních podmínek poskytování prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR," dodala.

Za Hnutí Duha se postavila asociace ekologických organizací Zelený kruh, jež odeslala ministru Richardu Brabcovi (ANO) minulý týden stanovisko členských organizací, v němž podle ní neférový a netransparentní postup kritizuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

1.11.2018 17:19
Možná je problém v tom, že Hnutí Duha neusiluje o objektivní a věcný pohled na tuto věc i řadu dalších věcí. Pak lze pochopit, že se něco takového MŽP (o němž si nedělám žádné iluze) nelíbí. Dodatečné podmínky rozhodně neschvaluji. Ale dodatečné podmínky byly třeba udělány vyhláškou pro navýšení podpory OZE nad rámec zákona, a kupodivu to Hnutí Duha nevadilo a zjevně dosud nevadí. Asi tedy o nějaké zásadovosti nemůže být řeč.

Jako řešení bych viděl, aby neziskovky, které nejsou schopny věcného přístupu k diskusi a řešení problému, stát přestal podporovat. Pan Koželouh to v podstatě řekl, je třeba se začít spoléhat výlučně na podporovatele.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

5.11.2018 22:45
Stát nepodporuje ekologické organizace. Pouze vypisuje grantové soutěže. Některých se mohou vedle obcí a dalších subjektů účastnit také ekologické organizace. Stát zadá práci, vybere si nejlepší nabídku na její realizaci z předložených projektů a poté, co z nákladů na realizaci odečte 30% (které musí vítěz soutěže odpracovat zdarma či sehnat dary od lidí), uzavře s ním smlouvu. Z toho je vidět, že granty vyhlašuje stát hlavně proto, aby ušetřil. V dané kauze nejde o jeden projekt či organizaci, ale o princip. MŽP se rozhodlo, že ze standardních předem známých podmínek udělá v jednom případě výjimku - dodatečně (po vybrání vítězného projektu) úředníci vymysleli pro jediný projekt podmínky úplně jiné a evidentně z etických důvodů nesplnitelné. Možná zbytečně dodávám, že základním principem grantových soutěží samozřejmě je, že se v nich nesmí hodnotit názory či postoje uchazečů. Všude v Evropě i u nás se dosud takto transparentně a nestranně o veřejných penězích rozhodovalo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.11.2018 21:21 Reaguje na Daniel Vondrouš
Jak se podle vás, pane Vondrouši, pozná ve vaší branži odborný názor od ideologického?

Hlásá-li někdo např. teroristické názory, není to překážkou k udělení grantu. Podle vás je to v pořádku.

Jestliže je Hnutí Duha proti spalování odpadu, jak se má likvidovat? Třídit a jak dál? Čína už tříděný odpad nechce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist