https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-velke-selmy-v-evrope-nejcasteji-utoci-na-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Velké šelmy v Evropě nejčastěji útočí na ovce

16.11.2018 00:27 (ČTK)
Každoročně v průměru zabili vlci 19.500 ovcí, medvědi 1200, rysové 400 a rosomáci čtyři. / Ilustrační foto
Každoročně v průměru zabili vlci 19.500 ovcí, medvědi 1200, rysové 400 a rosomáci čtyři. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Brdy
Nejčastějším terčem útoků velkých šelem v Evropě jsou ovce, uvedlo Hnutí Duha ve včerejší tiskové zprávě na základě studie, jež vznikla na zakázku zemědělského výboru Evropského parlamentu. Analýza zahrnuje údaje od 19 členských států Evropské unie z let 2012 až 2016.
 

Každoročně v průměru zabili vlci 19.500 ovcí, medvědi 1200, rysové 400 a rosomáci čtyři. Celkové ztráty po útocích šelem se podle ekologů rovnají 0,05 procenta z počtu přezimujících ovcí (zhruba 31 milionů) v zemích zahrnutých do studie. V analýze ale není zohledněno například Norsko, které se podle Hnutí Duha vyznačuje velkým množstvím ztrát zvířat po útoku šelem.

Kromě ovcí jsou terčem útoků často kozy, dále koně, skot či včelí úly. Polovina všech ovcí v kontinentální Evropě je poblíž výskytu alespoň jednoho druhu velkých šelem. "Situace se však podstatně liší v jednotlivých zemích. V několika zemích se oblast chovu ovcí stoprocentně překrývá s oblastí výskytu šelem, zatímco v jiných je překrytí velmi malé," uvádí zpráva.

V Česku se podle dat krajských úřadů a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR od roku 2012 do 2016 počet vlčích útoků, zabitých zvířat i vyplacených náhrad za způsobené škody výrazně zvýšil. V roce 2012 byly zaznamenány tři útoky, pět zabitých hospodářských zvířat a vyplaceno bylo 7000 korun, předloni to bylo 63 útoků, 231 mrtvých zvířat a 587 tisíc korun.

Loni zahynulo zvířat méně (222) a útoků bylo 50, náhrady ale činily 661 tisíc korun. Zvýšená náhrada je dána především vyššími sazbami za zabitá zvířata, které ministerstvo životního prostředí doporučuje vyplácet, píše hnutí.

Podle monitoringu Hnutí Duha a dalších organizací byl v ČR v sezoně 2017/18 prokázán výskyt šesti vlčích smeček a pěti párů, zatímco o sezonu dříve to byly tři smečky a jeden pár. Škody ale podle Hnutí Duha nemají rostoucí trend. "Ani v oblasti s největšími škodami - na Broumovsku - škody nerostou, ale od roku 2016 klesají z 93 zabitých zvířat v okrese Náchod na 77. V letošním roce je zatím hlášeno jen 34 zabitých zvířat a škody budou pravděpodobně nejmenší za poslední tři roky, navzdory tomu, že v oblasti se pohybují již dvě smečky," uvedli.

Ve Zlínském kraji se ale od září potuluje medvěd, který zabil už asi čtyři desítky ovcí a další domácí zvířata, zničil také včelíny. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) dříve mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěd by dočasně mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem belgická zoologická zahrada.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

17.11.2018 13:14
Kdysi mi došlo toto video, tak obrázek si udělejte sami:

https://www.youtube.com/watch?v=SzF1WYvVMjo
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist