https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-fridays-for-future-dnes-pred-mzp-v-praze-protestovalo-proti-tezbe-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Fridays For Future dnes před MŽP v Praze protestovalo proti těžbě uhlí

15.9.2023 19:53 | PRAHA (ČTK)
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Kolesové rypadlo a bagr na lomu Bílina
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Studenti z hnutí Fridays For Future dnes před ministerstvem životního prostředí (MŽP) v Praze stávkovali za klima, protestovali proti prodloužení těžby uhlí v Česku v hnědouhelném lomu Bílina na Teplicku. Krátkým představením s názvem Žít, či těžit? vyzvali ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), aby kladné stanovisko k další těžbě změnil a MŽP se postavilo za konec uhlí v České republice do roku 2033.
 

"Scénkou chceme sdělit, že rozhodování nemusí být vždy snadné, ale o to více je důležité, aby bylo správné," řekla jedna ze studentek. Hnutí tak protestuje proti prodloužení těžby, které mají Severočeské doly, jež patří pod polostátní skupinu ČEZ, od obvodního báňského úřadu do roku 2035. Chce, aby Hladík kladné stanovisko k další těžbě změnil a prodloužení těžby v lomu zastavil.

Studenti z hnutí Fridays for Future také napsali Hladíkovi otevřený dopis, ve kterém ho vyzývají, aby splnil sliby v programovém prohlášení a nechal přezkoumat stanovisko EIA, které určuje dopady těžby na klima a životní prostředí. "Je jen na Vás, zda stanovisko potvrdíte a na lomu se bude těžit ještě dlouho po plánovaném konci uhlí v České republice - či zda se postavíte za své sliby a stanovisko změníte na nesouhlasné nebo k němu přidáte konkrétní podmínky," píše se v dopise.

Mluvčí MŽP Lucie Ješátková sdělila, že Bílina je v procesu dekarbonizace Česka dílčí součástí, ve které nelze postupovat nezákonně. "Proces EIA je apolitický, ryze odborný. Souhlasné stanovisko vydalo MŽP v létě 2019. Samotné povolení k pokračování těžby vydal Český báňský úřad letos v březnu. Toto povolení napadly nevládní organizace, proto aktuálně čekáme, až k nám přijde žádost Českého báňského úřadu o revizi stanoviska EIA," uvedla. "Rozkladová komise jej přezkoumá, vydá k němu expertní stanovisko, předá jej ministrovi a ministr Hladík vydá své rozhodnutí," dodala.

Protestující zároveň chtějí, aby se kromě těžby zakázalo také spalování uhlí. Upozornili MŽP i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na fakt, že emise neznají hranice a prodej uhlí do zahraničí nesníží emise skleníkových plynů, protože se bude uhlí spalovat jinde. "Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu můžeme vytěžené uhlí prodávat do zahraničí, ale takto obcházet řešení klimatické krize nám přijde pozérské," uvedli zástupci hnutí. "Na ministerstvu životního prostředí nyní je napravit chyby neadekvátního a neférového posouzení EIA a nepokračovat ve šlépějích předešlé vlády," dodali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.9.2023 08:37
Kdyby to bylo jen o tom konci uhlí, tak by to bylo celkem fain ale ono to je ještě o zvedání spotřeby elektrického proudu a to už fain není. V té dekarbonové situaci působí na sebe nesouladné tlaky, tedy provést takovou operaci v možnostech ČR bude obtížné, ne-li nemožné. Totiž když se má měnit energeticky mix a ještě do toho vzrůstá spotřeba elektřiny, musíte nahradit dvojnásobek toho, co vydávají uhelné elektrárny jinak hrozí energetická nouze a nestabilita systému, tím spíše, změny jsou státy, které se výrazně zaměřují na dočasné zdroje proudu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.9.2023 09:06
S tím je také spojena transformace centrálního vytápění ve městech
Odpovědět
pk

pepa knotek

16.9.2023 09:42
Nevím, nevím v Německu se jaderky zavírají, uhlí se těží a pálí v uhelkách ostošest, měli by si to aktivisti nějak zkoordinovat, začíná v tom být guláš. Možná jde jen o to, nejít v pátek do školy, čert aby se v tom vyznal.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist