https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horolezci-vybudovali-ve-dvou-lokalitach-v-krkonosich-nelegalni-cesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horolezci vybudovali ve dvou lokalitách v Krkonoších nelegální cesty

28.6.2021 15:18 | VRCHLABÍ (ČTK)
Horolezectví je na území Krkonošského národního parku povoleno v lokalitách Hnědé skály a Hranostají skály ve Strážném, Lubošské skály u Harrachova a Emin kámen v oblasti Přední Labské. Ilustrační foto
Horolezectví je na území Krkonošského národního parku povoleno v lokalitách Hnědé skály a Hranostají skály ve Strážném, Lubošské skály u Harrachova a Emin kámen v oblasti Přední Labské. Ilustrační foto
Zdroj | Unsplash
Neznámí horolezci vybudovali ve dvou lokalitách v Krkonoších nelegální horolezecké cesty. "V minulých týdnech jsme zjistili, že některé skalní stěny v okolí Janských Lázní a Pasek nad Jizerou byly osazeny horolezeckými jisticími skobami. Někdo si zde vytvořil tréninkové cesty," uvedl vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa. S výjimkou několika vyhrazených míst je horolezectví v Krkonošském národním parku (KRNAP) zakázáno.
 

Správci vyzvali horolezce, kteří nelegální cesty zřídili, aby osazení odstranili. "Provozováním horolezeckých aktivit v daných lokalitách se horolezci dopouštějí přestupku, za který může být uložena pokuta do výše 100 000 korun," uvedli správci parku.

Horolezci instalací nelegálních cest podle Jansy zasahují i do majetkových práv správy parku. "Správa KRNAP jako majitel uvedených pozemků k takové činnosti nedala souhlas, a to ani na území ochranného pásma. Je to stejné, jako by někdo vaši zahradu využíval ke své zábavě bez vašeho souhlasu," uvedl Jansa.

Pokud by správa parku načerno vybudované trasy strpěla, ze zákona by podle něj ručila za jejich bezpečnost. "A uvedené cesty nejsou staticky bezpečné," uvedl Jansa. Správci parku také uvedli, že v obou lokalitách ilegální horolezci vykáceli na skalách rostoucí dřeviny a tím obnažili povrch skal. "Existuje riziko rušení hnízdících ptáků a na stěnách rostoucích druhů rostlin, mechorostů a lišejníků," uvedla Správa KRNAP.

Horolezectví je na území Krkonošského národního parku povoleno v lokalitách Hnědé skály a Hranostají skály ve Strážném, Lubošské skály u Harrachova a Emin kámen v oblasti Přední Labské.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 07:28
Podáš prst, vezmou si celou ruku. Nejjednodušší řešení je zakázat v celých Krkonoších horolezení pod velkou pokutou a vypsat odměnu za oznámení porušení tohoto nařízení. Z pokuty by se oznamovateli vyplatila odměna a vydělal by na tom jak Krkonošský park, tak oznamovatel.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2021 10:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
to je samozřejmě extrémní názor. k podobným aktivitám by se mělo přistupovat jako k houbařům nebo sběračům borůvek. a tam, slovy jednoho ze strážců krnapu, není problém, když si bába Vomáčková natrhá půllitr borůvek a udělá vnoučatům koláč (tam s ní strážce, přistihne-li ji, pokecá o počasí a optá se na zdraví), ale na nájezdy řemeslných part trhačů s hřebeny, kdy odnesou metráky a zpustoší hektary musí být přísnost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 11:21 Reaguje na Lukas B.
Co je na tom extrémního? Horolezci ničí přírodu, vyřezávají dřeviny a likvidují porost, aby měli kde trénovat a dělají to na nepovolených místech. Nenávratně ničí skály, likvidují porosty chráněných kytek a reakcí by mělo být pohrození prstem? Když si bába Vomáčková nasbírá pár litrů borůvek, určitě přírodu neničí, ale když nabuším do skály skoby, napomáhm její erozi. Ty díry po skobách nezarostou, naopak se časem budou zvětšovat a nakonec mohou vést třeba k rozpadu té skály. A to jenom proto, že pár blbečků nerespektuje zákony?
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2021 11:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nejedná se o (například) krakonošovu hlavu v labském dole v první zóně (kde je lezení zakázáno a zákaz vymáhán už asi 60 let), ale o 3. zónu (nově soustředěné péče) nebo o ochranné pásmo krnapu, čili o téměř standardní hospodářský les. úplně stejně můžete v tom lese trhat borůvky, sbírat houby a vůbec volně procházet krajinou.

lezení může být jak "po indiánsku" bez vrtání a s použitím dočasných jistících pomůcek nepoškozujících skálu (smyčky, vkléněnce), čištění skal, budování chodníčků a kácení stromů a keřů atakdále, nebo to může být takzvané "moderní kultivování skal", kdy je skála očištěna od vegetace, opajcrována o volné bloky a jsou navrtána a vlepena jištění v odstupech jak na umělé stěně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 13:09 Reaguje na Lukas B.
Hezky jste to odcitoval, ale do skal na místech, kde není horolezectví povoleno, někdo odstranil vegetaci a do skal zatloukl skoby. Jinými slovy - porušil zákon. Ještě něco?
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2021 17:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
opravdu se nejedná o "skoby" a opravdu nejsou "zatlučené". jedna z lokalit je mi známa (a ne, nejsem pachatelem a nevím kdo pachatelem je), a stopy nějakého čištění od vegetace jsem nezaznamenal (co by taky rostlo po skalní stěně, která je na deseti metrech o tři metry převislá)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 20:00 Reaguje na Lukas B.
I po tom převisu může stékat voda při dešti, případně při větru mohou být zalévány padajícími kapkami. A i na holé skále se může uchytit rostlinstvo. Nejdříve nějaké mechy, pak bylinná vegetace a poté i semenáčky stromů. A pochybuji, že pan Jansa ssi svoje tvrzení vycucal z palce.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2021 20:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
byl jste tam? nebo tak si prostě krátíte čas diskusí, aniž byste o meritu věci cokoli věděl?
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

15.7.2021 14:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V případě té skály u Rokytnice jde o lokální skalku mimo KRNAP ale v jeho ochranném pásmu. Zákon zde horolezectví (na rozdíl od NP) nezakazuje. Někdo tam umístil několik lepených jištění (nezatloukají se do spár ale lepí do vyvrtaných otvorů). U konkrétní skály jsem nebyl (vím o kauze od kamarádů). Pochybuji ale, že došlo ke zničení nějakých chráněných rostlin (kyselý metamorfit v běžném hospodářském lese, nejde o NP ani NPR, PR). KRNAP se bojí, že pokud není autor cest známý ponese jako správce území odpovědnost za případné selhání jištění a úrazy horolezců. Medializoval to asi novinář, který problematice nerozumí. O těch skalách u Jánských lázní nevím vůbec nic.
Odpovědět
Ra

Radek

29.6.2021 16:32
Omezenost ochránců přírody je v ČR neomezená. Zatímco je třeba v Rakousku a na Slovensku, ale i ve Švýcarsku možno přírodu využívat i pro extrémní sporty, u nás to kvůli zeleným blbům nejde. A na silnici se kvůli ekoteroristům pozabíjíme, protože oni nedovolí postavit žádnou dálnici.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2021 17:11 Reaguje na Radek
já bych se krnapu zastal. onto jsou spádové hory pro několik milionů evropanů, a čilkut tisícovky "skialpinistů" stoupajících z dvoraček na kotelské sedlo a představa, že se všichni budou sešoupávat kotelními jamami nahání hrůzu i mě.
a lezecké terény v krkonoších; v porovnání s nedalekým českým rájem, jizerkami, adršpachem a janovickými rudavami se jedná o kvaky místního významu (byť na krásném místě a s krásným výhledem)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 20:02 Reaguje na Radek
Zkuste si tam zahorolezit v místech, kde je to zakázáno a zřejmě skončíte v base a pokutu za Vás budou splácet ještě Vaši vnukové. To jenom tady si lidé pletou demokracii s anarchií.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.6.2021 12:38 Reaguje na Radek
Ale jde .... samozřejmě ne všude a jakýmkoli způsobem. Stejně jako třeba v tom Rakousku. Tohle ale byla jednoduše prasárna.

Jinak tedy zrovna takový TANAP bych za příklad vstřícnosti zrovna nedával, to jste docela pobavil:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist