https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-v-listopadu-otevre-druhy-re-use-bazar-s-pouzitymi-vecmi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové v listopadu otevře druhý re-use bazar s použitými věcmi

25.10.2024 11:03 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice stotisícového Hradce Králové otevře 6. listopadu druhý re-use bazar s použitými věcmi, které by jinak skončily na skládce nebo v recyklaci. Bazar bude v Divišově ulici v centru města a bude zaměřený na domácí elektrospotřebiče a na nábytek. Doplní re-use bazar s použitými věcmi, který ve městě funguje od loňského října v Kotěrově ulici. Bazary provozuje odpadová společnost Hradecké služby, což je společný podnik města a firmy Marius Pedersen.
 
Ke zřízení druhého bazaru radnici vedl rostoucí zájem lidí o použité věci. "Vznikne tak první nábytková banka, která bude vybavením domácností mimo jiné zásobovat také městské byty pro sociálně slabé rodiny. A to například postelemi, skříněmi nebo stoly, ale také elektrospotřebiči, jakými jsou lednice, trouby či pračky," uvedl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Otevírací doba obou provozoven bude shodná. Lidé sem mohou přijít v pondělí, ve středu a v pátek od 13:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 12.00.

Systém re-use provozují Hradecké služby od léta 2020. Funguje ve všech čtyřech městských sběrných dvorech, kde jsou takzvané re-use pointy. Od loňského října je rozšířený o bazar v Kotěrově ulici.

Princip spočívá v tom, že nepotřebné funkční věci, které lidé nosí do sběrných dvorů nebo přímo do bazaru, za zlomek ceny získávají další zájemci. Jde například o kuchyňské vybavení, drobný nábytek, výbavu pro děti, dekorace, nářadí. Odevzdané knihy využívá například hradecká vazební věznice.

Peníze z prodaných věcí v bazarech jdou Technickým službám Hradec Králové na péči o městskou zeleň, výtěžek z re-use pointů jde Městským lesům Hradec Králové na výsadbu lesa. Dosud se vybralo přes 1,2 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist