https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-rozsiri-uzemi-kde-za-danych-podminek-pujde-lovit-problemove-vlky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj rozšíří území, kde za daných podmínek půjde lovit problémové vlky

15.3.2024 01:04 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Královéhradecký kraj rozšířil území, kde bude možné za předem daných podmínek lovit problémové vlky. Umožní to opatření, které kraj tento měsíc vydal. Nařízení začne platit koncem března a nahradí povolení výjimek na lov problémových vlků podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Vyplynulo to ze včerejšího vyjádření mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna. K vydání opatření podle něj vedla dohoda s ministerstvy životního prostředí a zemědělství.
 

"Opatření platí celoplošně na rozdíl od výjimky, kterou kraj vydal loni v létě," řekl ČTK Lechmann.

Kraj vydal výjimku kvůli ztrátě plachosti několika jedinců v Podkrkonoší, opatření se týkalo 17 honiteb na Trutnovsku mimo území Krkonošského národního parku. Odstřel vlka obecného v tomto režimu v kraji dosud aktivován nebyl, řekl ČTK Lechmann.

Ministerstvo zemědělství po přezkoumání rozhodnutí krajského úřadu z loňského léta podle hejtmanství dospělo k závěru, že povolení výjimky podle zákona o myslivosti bylo v pořádku. Ministerstvo životního prostředí kraji rozhodnutí vrátilo k dopracování, protože v dokumentu podle něj chyběla jednoznačná definice a podrobná specifikace činností, které jsou povolovány, a nedostatečně byla také odůvodněna převaha jiného veřejného zájmu nad zájmy ochrany přírody.

"Královéhradecký kraj nyní vydal opatření obecné povahy, které nahradí povolení výjimek dle zákona o ochraně přírody a krajiny. V tomto opatření už jsou opraveny nedostatky, na které ministerstvo životního prostředí poukázalo. Kraj tak může jednat v zájmu prevence závažných škod zejména na dobytku a ostatních typech majetku a v zájmu veřejného zdraví nebo veřejné bezpečnosti," řekl Lechmann.

Královéhradecký krajský úřad loni jako první v ČR vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v tzv. pohotovostním štábu. "Na tom se nic nemění, s tím počítá také nové opatření," dodal Lechmann.

Na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska žijí vlci, kteří občas zaútočí na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální. Trvalý výskyt vlka obecného byl nedávno potvrzen také v Krkonoších.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2024 07:22
Dopadne to jako vždy,kraj povolení vydá, někdo se odvolá a MŽP zruší. Mysleli jsme to dobře,ale dopadlo to jako vždy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.3.2024 08:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

15.3.2024 08:16
To už nestojí ani za komentář.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2024 08:21
Základem by mělo být přesná identifikace problémového jedince obojkem. 200, 300 obojků, co je to proti škodám. Ale tomu se zcela záměrně zabraňuje.
Neb: Máte důkaz, že zrovna tento je zlotřilec? Přece neodstřelíte vlka, který je hodný.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

15.3.2024 12:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jediné východisko je zřídit ministerstvo pro vlčí populaci po vzoru ministerstva pro evropské záležitost. Vypadá to pomalu, že by uživili celý ministerský aparát. Dle toho jak vlků a škod přibývá mělo by se vyslat takový signál co nejdřív než nám problém přeroste přes hlavu. Pak je potřebná vlčí policie, kdo je bude zastupovat při soudních sporech s poškozenými farmáři? No jistě v řadách ochránců se jistě dobrovolníci najdou. V neposlední řadě kdo to zaplatí?
Odpovědět
Ra

Radek

15.3.2024 09:09
Mě by zajímalo jakou máte představu o montáži obojku vlkovi na krk ? Něco jako vlku stuj , on zustane jako pes stát , připne se mu obojek 😊 😊 😊 Pokud někdo zabije vlka v ohrade za vesnicí už to je samo osobě výkon , z velkou pravděpodobností je to problémový kus , jestli chce nějaký ochranář namítnout ,že byl zabit jinde a do ohrady převezen až po , tak chci jen upozornit že to každý kdo se jen trošku věnuje lovu to pozná ! Při vlčí inteligenci , po pár zabitých kusech , se začnou lidským obydlím a ohradám vyhýbat ….
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2024 11:49 Reaguje na Radek
Když může mít asi 10% obojek, tak se to umí. A tedy mohou to mít skoro všichni.
Odpovědět
Hu

Hunter

15.3.2024 09:44
To je zase další slibem nezarmoutis. Už je ta komedie trapná. Schválně kdy do toho MZP znova hodí vidle.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2024 11:18 Reaguje na Hunter
Nemuí to být MŽP. Stačí i nějaká obskurní neziskovka, ale výsledek je stejný.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2024 11:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jistě, jako třeba teď, ředitel jakéhosi obskurního zookoutku v Táboře spolu s neméně obskurni aktivistickou skupinou Hlas zvířat. Téhle se ty problémy s populaci vlka jistě bytostně dotýkají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist