https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-vyplatil-za-vlky-rekordnich-2-2-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj vyplatil za vlky rekordních 2,2 milionu Kč

6.2.2020 00:27 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích více než 2,2 milionu korun. V porovnání s předchozími roky je to rekordní částka. / Ilustrační foto
Královéhradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích více než 2,2 milionu korun. V porovnání s předchozími roky je to rekordní částka. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Královéhradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích více než 2,2 milionu korun. V porovnání s předchozími roky je to rekordní částka. Kraj vyplácí odškodné chovatelům vybraných hospodářských zvířat od roku 2016, sdělili dnes zástupci hejtmanství.
 

Nárůst vyplacené částky souvisí především s lepší informovaností chovatelů a také se zvýšením náhrad. Útoky vlků se drží zhruba na stejné úrovni. Nejvíce hlášených případů bylo z oblasti Adršpašsko-teplických skal, Martínkovic a z východního Trutnovska.

V roce 2017 Královéhradecký kraj vyplatil chovatelům 45.000 korun, o rok později více než 520.000 a loni náhrady škod přesáhly 2,2 milionu korun. "I letos čekáme vysokou částku. Chovatelé jistě uplatní i jednotlivé škody, které dosud brali jako dar přírodě. Zároveň stouply doporučené ceny za náhradu jednotlivých druhů hospodářských zvířat," uvedl radní pro životního prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL).

Nejvyšší odškodnění na jednu žádost činilo v roce 2019 téměř 884.000 korun, kdy majitelé stáda přišli po útoku vlka o 41 jehňat. Kraj vyřizuje dalších osm žádostí za více než 153.000 korun.

"Nelze říci, že dochází k více útokům na hospodářská zvířata než v letech předchozích. Loni jsme zaznamenali jen mírný nárůst. Dochází ale k lepšímu proplácení vzniklých škod," řekl Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko.

Náhrady škod se loni zvýšily u ovce s mléčnou produkcí na 19.680 korun za kus, telete jalovice na 15.000 korun a býka na 24.000 korun. V případě plemenných zvířat může být částka i vyšší. Na farmové chovy daňků a jelenů se náhrady nevztahují. Kraj usiluje o změnu zákona, tak aby se náhrady vztahovaly i na tato zvířata.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle posledních odhadů ve třech smečkách 15 až 20 vlků. Ochranáři se kloní k názoru, že se rozmnožují na polské straně hranice a na české území zabíhají. První smečka by měla působit ve Vraních horách a okolí, druhá má jádrovou oblast teritoria jižně od polského Walbrzychu s přesahem do oblasti severního Broumovska. Nejvýchodnější smečka má jádrovou oblast v Národním parku Góry Stolowe v Polsku, přičemž její členové jsou pozorováni nejčastěji v okolí Broumovských stěn.

První smečka v hradeckém kraji po 250 letech byla zaznamenána roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.2.2020 17:06
Ti jsou daleko dražší, než děcka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist