https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-zridil-komisi-pro-reseni-problemu-kolem-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj zřídil komisi pro řešení problémů kolem vlků

10.2.2021 17:29 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Kraj se chce zhostit role mediátora, koordinátora a moderátora debat. Cílem je zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ.
Kraj se chce zhostit role mediátora, koordinátora a moderátora debat. Cílem je zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ.
Vedení Královéhradeckého kraje ve spolupráci s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací chtějí přispět k řešení situace kolem útoků vlků na hospodářská zvířata v regionu. Vznikla speciální komise rady kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků, dělili zástupci hejtmanství. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují jak pastevectví v pohraničí, zejména na Broumovsku, tak i samotné vlky.
 

Předsedou komise se stal náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Vlci za rok 2020 způsobili v hradeckém kraji úhyn či poranění a následně utracení 183 hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun. "Chovatelům vnikají i další ztráty, například na přírůstcích, v plemenitbě, ale je zde i permanentní stres a citová újma. Věnovali svým chovům často desítky let a nyní uvažují, zda raději neskončit," uvedl Bělobrádek.

S přibývajícími útoky vlků na hospodářská zvířata se podle něj názory na řešení problémů s vlky vyhraňují. "Jedni chtějí vlka rovnou vystřílet. Jejich oponenti vidí řešení pouze na straně chovatelů, a to ve stavbě plotů, změně systému chovu a rychlém vyplácení kompenzací státem. V komisi se sejdou zemědělci, zástupci ochranářů i státu, abychom se pokusili společně najít kompromis," uvedl Bělobrádek.

Kraj nabídl členství zástupcům Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ministerstvu zemědělství, Výzkumnému institutu ochrany genofondů, mysliveckému spolku Náchod Českomoravské myslivecké jednoty, Hnutí DUHA, dotčeným městům a obcím, chovatelům hospodářských zvířat a zástupcům akademické sféry.

Kraj se chce zhostit role mediátora, koordinátora a moderátora debat. Cílem je zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ.

"Nečekám zázraky ani shodu v řádu týdnů. Je třeba trpělivosti a konstruktivního přístupu všech dotčených stran. Musíme brát v úvahu i zkušenosti z jiných evropských zemí, zejména našich sousedů," dodal Bělobrádek.

Chovatelé ovcí z Broumovska se už více než dva roky domáhají u soudů změny zákona tak, aby bylo možné regulovat počty vlků, pokud budou ohrožovat životy a majetek. Vlci jim působí škody a náhrady od státu jsou podle nich nedostatečné.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků také v Orlických horách.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.2.2021 18:36
Komise celkem nic nezmůže, ale a to je důležité, na stole se ocitnou objektivní informace o přínosu vlčí populace pro společnost z praxe.

AOPK také ztrácí monopol na vrchnostenské chování "my jsme rozhodli, protože tomu rozumíme nejvíce".

Politici na úrovni kraje a parlamentu budou mít po ruce verifikované informace, důležité pro jejich rozhodování , třeba o rozpočtu AOPK ČR apod.

Jednoznačně krok správným směrem.
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.2.2021 18:45
Vše vyřešeno k všeobecne spokojenosti.Založena komise.Škoda.že vlci nečtou ekolist,Asi by se smichy za břicho popadali
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.2.2021 18:53
Za chvilku bude škody způsobené vlky řešit více lidí než je celkově vlků v republice. A tomu se říká vývoj správným směrem. :)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 19:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mne osobně by zajímaly dosavadní roční náklady na jednoho vlka.
Ať už to jsou peníze za přímé škody, náklady na adekvátní oplocení,
které kdysi být nemuselo, náklady na nákup psů, výcvik a krmivo,
ztráty na přírůstcích, mléku a léčení zánětů vemen ze stresu,
náklady na monitoring těchto šelem, na jejich propagaci, ztráty
za údržbu krajiny po ukončení chovu atd. Asi bychom došli k tomu,
že je to nejdražších pár kusů zvířat na světě. A to je teprve
začátek, protože při dalším šíření narostou náklady na to oplocení
i ve vnitrozemí, na další psy, hlídače, na další škody i za třeba
drahé závodní koně atd. To vše za pokus, podle kterého pár vlků
zredukuje údajně přemnoženou černou a vysokou. Toto vše by chtělo
vyčíslit a položit na misku vah obě alternativy. Poučením by měl
být kormorán u kterého se přínos pro krajinu nijak kladně neprojevil, ale spíše naopak a náprava je z říše snů. O lov
není zájem a navíc je stále podmíněna povolením k odstřelu.
Změnit celou krajinu zadrátováním, kvůli pár stovkám vlků bez
hmatatelného výsledku při snižování třeba té černé, je drahý
špás.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.2.2021 19:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Že vlk do divočiny patří o tom není pochyb.

Dobrou otázkou je zda patří do krajiny kulturní a jakou cenu je za to společnost ochotna zaplatit -věcně i finančně.
Zde mi schází jakýkoli smysluplný dialog ze strany zastánců vlků.
Osobně jsem názoru /neprokázaného/, že je to drahý špás a že bychom si ho měli odpustit.

Znovu opakuji ,že nikde a nikomu na světě se zatím nepodařilo prokázat možnost koexistence vlka a člověka v kulturní krajině , tak aby mohla být považována za únosnou pro společnost.
Pokud se pletu ať mi zde někdo dá odkazy na důkaz opaku.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

10.2.2021 22:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Rika se nekdy, ze hodnota lidskeho zivota je nevycislitelna. Je to sice jen chlacholivy kec, jak nejen pojistovny vedi... No budiz ale, jeste bych tuto krasnou, uslechtilou i kdyz v realite klamnou a pokryteckou frazi snesl. Tady je ale otazka jina. Je hodnota vlciho zivota nevycislitelna? Je zrejme, ze nejvyssi vedeni AOPK a zdejsi jejich sympatizanti/tky si toto mysli. (Kdyz se vubec neobtezuji realisticky odhadnout, kolik stoji nasi spolecnost dotace a nahrady na zmirneni dusledku aktivit jednoho vlka.) Otazkou je, zda tento nazor spolecnost opet poslusne prevezme. Taky si myslim,ze diskuse pocinaje na urovni mistnich sprav atd. maji sanci ovlivnit a casem zvratit mozny dalsi diktat AOPK v takovychto otazkach
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.2.2021 22:08
Podle mně je správné umožnit vlkům, aby se rozšířili do většiny svých dřívějších stanovišť. Na rozdíl od myslivců a broumovských farmářů se domnívám, že je možné relativně mírové soužití vlků a chovatelů stád i v kulturní krajině.

V úvahu připadá řada řešení, jak ochránit stáda před vlky. Nejlepší jsou samozřejmě pastevečtí psi – fungují úplně všude a je-li přítomen bača, nejsou třeba ani žádné ploty. Jsou to plemena speciálně pro tento účel vyšlechtěna, jsou mnohem větší a mohutnější než vlk. Pro obranu je není třeba cvičit, dovednost a potřeba chránit svou smečku je u nich vrozená. Je ale třeba je od raného štěněcího věku řádně socializovat, aby si na ovce zvykli a považovali je za svou smečku. Stát by měl poskytnout ohroženým chovatelům dotace nejen na pořízení těchto psů, ale přispívat i na jejich krmení. Také MZe by mělo chovatele ve vlčích oblastech konečně nějakým způsobem podpořit, např. zařídit dotace právě na výživu pasteveckých psů.
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.2.2021 22:15 Reaguje na Majka Kletečková
Mila Majdo,vsadim se,že jsi městska duchodkyně bydlici v bytě,ktera za svuj život vypěstovala max kaktus v květinači,ale všemu perfektně rozumi všude byla někde dvakrat.Dal Majdo podepisuj petice ty to zachrani. Nebyt petici tak bydlime v jeskyni a jime kořinky
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

10.2.2021 22:31 Reaguje na karel krasensky
Ja bych si tipl, ze pani ci slecna Majka neni jeste duchodkyne. Pred 40 lety skoly jeste - ani zdaleka - neprodukovaly takove mnozstvi "ekologu" jako dnes. Prumerny vek osob zastavajicich podobne, ve skolach naucene nazory jako je ten pani/slecny Kleteckove bude velmi nizky, tipuju min, jak 30 let
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.2.2021 23:03 Reaguje na Miloš Zahradník
Mužete mit pravdu pane Miloši.Oni ti dnešni takzvani ekologove a ochranaři maji naučeno několik frazi a ty papouškuji pořad dokola.Pokud by měli fyzicky pracovat tak je potřeba kontaktovat zachrannou službu s kyslikovym stanem
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.2.2021 23:32 Reaguje na Majka Kletečková
Vážená paní Kletečková. Pořád tady opakujete svoji mantru o pasteveckých psech, která je ale totálně mimo realitu. Pastevečtí psi tu ochranu stáda nemají dánu shůry, ale musí se ji dlouhodobým výcvikem naučit. Proto se jako pastevečtí psi nehodí gaučáci, kteří sice jsou stejného plemene, ale svůj dosavadní život trávili někde na zahradě, případně v obýváku. Na to, aby ten pes byl schopen hlídat kvalitně stádo, se musí narodit někde na salaši, kde se okamžitě po odstavení zapojí do péče o stádo. Od svých starších kolegů okoukává veškeré fígle své budoucí práce, přičemž jej vede nějaký bača nebo pastevec. Při tomto výcviku samozřejmě dochází ke ztrátám. Jednak ne všichni jedinci tuto práci zvládnou a jednak někteří podlehnou v boji s velkými šelmami. Teprve takto vychovaný jedinec může být kvalitním strážcem stáda a nebude u něj pouze do počtu.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.2.2021 00:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vážený pane Šeděnko,
na rozdíl od Vás si myslím, že pastevečtí psi mají dovednost a potřebu bránit svou smečku „dánu shůry“ a nemusejí se jí učit. Souhlasím s Vámi v tom, že nutnou podmínkou je, aby s ovcemi od mala vyrůstali a pobývali v bezpečí v jejich velmi těsné blízkosti. A to proto, že si musejí vytvořit na zvířata, která mají v budoucnu hlídat, správnou vazbu (považovat je za členy své smečky). Nepovažuji to za výcvik, ale za socializaci. Je výhodou, když se od starších psů mohou přiučit fígle, ale nutné to není. Samozřejmě se může dříve či později ukázat, že vybraný pes se pro svou funkci nehodí. Proto je třeba vybírat štěňata od dobrých chovatelů, zjistit si kvalitu rodičů atd. Seriózní chovatel psů by měl poradit, která z jeho štěňat se budou pro práci pastevce hodit. Podobně jako člověk vybírá hříbě chladnokrevného koně pro budoucí práci v lese.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2021 08:42 Reaguje na Majka Kletečková
Povím to tak. Štěně bez výcviku je za cca 30 000,
ale nikdo z lidí ho to nenaučí. Pes vycvičený mezi
staršími zkušenými psy(psy, kteří těm útokům vlků
čelí i běžně v praxi)už má rok a více a je k nezaplacení. Navíc už těžko přijímá nového pána,
kterým musí být zkušený chovatel a ne třeba se
často měnící pastevci jako personál chovatele.
Ten pes musí mít vštěpenu i poslušnost, aby ho
bylo možno odvolat v případně, že jde o ohrožení
necílové kořisti(turista, dítě, jiný pes).Tam už
jsou ty ceny někde zcela jinde. Jinak z hůry to
psům dáno není, tak jako mnohým lidem moudrost.
S výcvikem je to podobné a u lidí taky, neboť i
po dvou VŠ může někdo zůstat nepoužitelným blbem
(zareagují hlavně ti, co se poznali). No a nakonec
pokud ho budu mít preventivně a on se s vlky třeba
nestřetne, tak už se nemají štěňata od koho učit.
Kupovat je preventivně a nevyužít, tak se budou
nudit a hledat náhradu. Při jejich síle mohou být
nebezpeční i pasákovi, který nemusí být ideálem
pracovníka ke zvířatům (kdo by to dělal za pár
korun v dešti, horku a chladnu. Mnohým vadí i
pach zvířat, kterým jsou cítit i doma. Teoretici
dnes radí chovatelům, zemědělcům, lesákům, rybářům,
myslivcům, ale sami nikdy nic z toho v praxi nedělali a ani dělat nechtějí. Já taky neradím
jaderným fyzikům a právníkům a každý by se měl
držet pouze toho co dělá a čemu skutečně rozumí.
Amaterismus ať si nechá na volný čas, pokusné
políčko, les a dvě ovečky v zahradě hlídané
čivavou. Pak si každý uvědomí, že pokus je něco
jiného než praxe a produkce ve velkém. Věda v
praxi se často musí praxi přizpůsobit a nemůže
prosazovat neaplikovatelné nápady. Bohužel trend
je opačný a pak tu rozumujete bez vlastní praxe
o chovu ovcí a hlavně těch psů. Zajděte si do
nejbližšího kynologického spolku a nechte si
to s těmi psy vysvětlit od odborníků na tato
plemena a ne z brožurek teoretiků z DUHY a AOPK.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.2.2021 09:20 Reaguje na Majka Kletečková
Tak tohle asi opravdu nemyslíte vážně, prosím, držte se jako švec svého kopyta a využití pasteveckých psů a tažných koní nechte lidem, kteří to dělají a rozumí tomu. Jak chcete předem u štěněte poznat, že bude dobře hlídat stádo? Podle toho, že rodiče mají medaili z výstavy? U nás psů, kteří mají rodiče, co opravdu dobře hlídají, moc není. A co s pasteveckým psem, který nakonec nehlídá? To není čivava, aby si ho vzala hodná sousedka jako gaučáka. Tažné koně prosím vynechte, kdy jste naposledy vybírala "hříbě pro práci v lese"?
Odpovědět
Hu

Hunter

11.2.2021 10:00 Reaguje na Majka Kletečková
Majko, proboha, už se vzpamatujte! Kolik máte praktických zkušeností se psy a pasteveckými vůbec? Tohle citování nesmylů z brožurek už je opravdu směšné. Přečtě si raději něco od lidí z praxe, třeba zde:
https://vlktravunezere.cz/nazory-a-dokumenty/pastevecky-pes-zkusenosti-z-praxe/
Odpovědět
Sl

Slovan

11.2.2021 12:26 Reaguje na Hunter
https://www.youtube.com/watch?v=GNzhx5WYNlQ&ab_channel=NDRDoku
Odpovědět
Hu

Hunter

11.2.2021 13:03 Reaguje na Slovan
Moje němčina není z nejlepších, nicméně ten odkaz podporuje to, co říkají lidé s praktickými zkušenostmi, pastevecký pes není pro každého a bez adekvátní socializace u stáda je k ničemu.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.2.2021 14:15 Reaguje na Hunter
Z toho "článku":

"nehodí se do hustě obydlených oblastí."

- Hodí, viz. video.

"Dva tři psi proti vlčí smečce nemají žádnou šanci."

- Chovatelé ve videu chovají 800 ovcí a koz, které mají rozdělené do 6 stád. Každé stádo hlídají pouze 2 psi a podle videa jim to takto funguje.

"Až se zde výcvik začne praktikovat, tak si neumím představit reakci ochránců zvířat."

- Jak se podobný pes vychovává a i cvičí bylo vidět ve videu též.

"Dalším problém bude co se štěňaty, která nebudou vhodná na ochranu stáda. Z vrhu 7 štěňat jsou vhodná 3 co s těmi ostatními, dáme je do útulku, někomu na hraní nebo je utratíme?"

- Chovatelé ve videu měli 8 štěnat. 7 prodali jiným chovatelům k hlídání, jedno si ponechali ke svým stádům.

"Nikdo není schopen naučit pasteveckého psa rozlišit vlka od psa turistů, pro něho to je nepřítel jako nepřítel."

- V tom případě jste neviděl konec videa, kde si lidé prochází se psy celkem v pohodě.

"Pes jak může, tak jim uteče nebo jim devastuje jejich vlastní zvířata."

- Zajímavé. Ve videu je krásně ukázáno, jak se pes učí od štěněte, kde je jeho hranice. Elektrický ohradník se zajisté dá použít v naší krajině podobně jako ve videu. V liduprázdnějších horách, kde se tato ochrana uplatňuje po staletí se ti psi od stáda nehnou i přesto, že nemají omezený pohyb ohradníkem. Avšak to řešit u nás nemusíme, řekl bych. A že by zabíjel zvířata, která má chránit je imho blbost.

Jednoduše řečeno - jde to.
Odpovědět
Jaroslav Havel

Jaroslav Havel

12.2.2021 08:08 Reaguje na Slovan
Trolli lupmp. Ja doufam ze u chovatelu je jeste zdravy rozum a jsou dost soudny na to, aby se rozhodli ohledne psu spravne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2021 10:13 Reaguje na Majka Kletečková
Vážená paní Kletečková.
Mícháte jablka s hruškami. Soužití psa se stádem, případně s dalšími psy = socializace. Ochrana stáda před dravci = výcvik. Zkuste si o tom něco načíst.
Odpovědět
Jaroslav Havel

Jaroslav Havel

12.2.2021 08:10 Reaguje na Majka Kletečková
Pani, mozna slecno.... myslet znamena vite co? Jak jsem napsal tomu trolovi slovanovi. Snad budou mit chovatele dost zdraveho rozumu a soudnosti co se psu tyka. Poslouchat rady vam podobnym je totiz velice nebezpecne.
Odpovědět
RT

Richard Toman

11.2.2021 01:57 Reaguje na Majka Kletečková
Zadne drivejsi stanoviste tu vlci nemaji, vraci se do jineho prostredi nez pred 200 lety. A penize na ty dotace jsou odkud? Furt je to z necich kapes. Aby tady pobihalo par vlku, se kterymi budou jenom starosti a nasype se do toho milionu...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.2.2021 11:03 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková, odkaz na praktické zkušenosti s chovem a využitím pasteveckých psů: https://vlktravunezere.cz/nazory-a-dokumenty/pastevecky-pes-zkusenosti-z-praxe/ .
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.2.2021 23:13
Jsem rad,že ta komise vznikla.Již delši dobu mam vlka a dost mne to trapi.Musim kontaktovat toho Bělobradka at se mi s tou komisi na něj přijedou podivat a snad mi daji nějakou cennou radu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.2.2021 23:37 Reaguje na karel krasensky
Pokud vlastníte vlka, obraťe se na paní Kletečkovou, která je ohledně vlčí problematiky opravdový znalec. Zřejmě Vám poradí nějakého pasteveckého psa a kvalitní plot. A pokud díky němu utrpíte nějakou újmu, zřejmě Vás nasměřuje na patřičnou instituci, která Vám poskytne adekvátní dotaci. :)))
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.2.2021 23:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Panu Karlu Krasenskemu bych si radit netroufla, neb jsem vlka nikdy neměla. Kdybych byla na jeho místě, zašla bych do lékárny, tam by mi pravděpodobně poradili, jakou mastičku si mám obstarat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2021 10:22 Reaguje na Majka Kletečková
V tom případě mě udivuje, s jakou vehemencí prosazujete své názory ohledně ochrany stád před vlky. Mohu se zeptat, kolik jste chovala či chováte ovcí, kolik máte pasteveckých psů a jak chráníte svá stáda před útokem dravců?
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2021 11:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
pane Šeděnka nerozčilujte se nad pani Majkou.To co piše je typicky přispěvek člověka ,ktery si nechal vymyt mozek.Jsem přesvědčen o tom,že pokud bych pani vzal na prochazku do lesa měla by problem rozeznat smrk od jedle a buk od habru.Typicky panelakovy ochranař
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2021 12:24 Reaguje na karel krasensky
Já se nad ní nerozčiluji. Mi je jí vlastně líto, protože určitě není hloupá, akorát se nechala ovlivnit ekoteroristy. Určitě má dobré srdce, ale bohužel svoji dobrotu uplatňuje na tom nejhorčím místě.
Odpovědět
Hu

Hunter

11.2.2021 13:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Cesta do pekla je vždy dlážděna dobrými úmysly. Nejhorší jsou ti, co chtějí za každou cenu pomoci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2021 13:53 Reaguje na Hunter
To mám na mysli. Názorný příklad je chránění kormorána. Naštěstí u vlka to takový průběh mít nebude. Vlčí smečka, na rozdíl od kormoránů, má určitou míru samoregulace a kromě toho je zde faktor pytláctví, který určitě dokáže nežádoucí exempláře v tichosti zlikvidovat.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2021 14:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
paneŠeděnka ona ta ticha likvidace je v dnešni době dost o hubu.Ekoteroriste prošpikovali lesy fotopastmi a dnes při prochazce lesem,aby člověk zvažoval kde a jak se vubec vychcat aby přitom nebyl snimkovan
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2021 16:24 Reaguje na karel krasensky
Stačí v současné době rouška přes hu... totiž ústa a je po identifikaci. :))))
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2021 19:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud bych to risknul a střelil na vlka nebo rysa tak bych mu to napral na měkko.Broky z brokovnice neidentifikuji a střela z kulovnice by měla proletět.Teoreticky by měl odejit a zalezt do nějakeho husteho mladeho porostu a tam skončit. Tak by se to snad dalo udělat
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.2.2021 07:31
No moment... ale pokud se povede věcná diskuse, tak jak chtějí argumentovat všichni ti velkopastevci neschopní zabezpečit svoje stáda?

Vždyť oni svou argumentaci opírali vždy jen o pohádky a lži... no na to se vážně těším :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist