https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-soud-uvalil-na-provozovatele-cisticky-dekos-exekuci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký soud uvalil na provozovatele čističky Dekos exekuci

9.4.2021 00:05 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Okresní soud v Hradci Králové tento měsíc na návrh hradeckého krajského úřadu zahájil exekuci provozovatele dekontaminačního a recyklačního střediska Dekos na Pražském Předměstí. Provozovatelem je společnost Hydrogeologie Chrudim. Neplnila povinnost uloženou Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a nezajistila odvoz nebezpečných odpadů nejméně v rozsahu 400 tun měsíčně, sdělili zástupci hejtmanství.
 

Středisko Dekos fungovalo v areálu bývalé čistírny odpadních vod na Pražském Předměstí od 90. let minulého století do prosince 2019 a sloužilo k likvidaci a recyklaci odpadů znečištěných ropnými látkami pomocí biotechnických a fyzikálně mechanických metod.

"Společnost uložené nápravné opatření plnila jen částečně, když odvážela pouze 150 tun ročně. Letos však provozovatel odvezl pouze 13 tun, a proto krajský úřad letos v únoru podal návrh na nařízení exekuce. Tuto exekuci zahájil svým rozhodnutím Okresní soud v Hradci Králové 8. března 2021," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Krajský úřad v březnu 2019 uložil provozovateli povinnost provést bezodkladný odvoz všech odpadů. K nápravě celkového stavu nedošlo, proto krajský úřad přistoupil v prosinci téhož roku k úplnému zastavení provozu.

"Jelikož provozovatel nadále neplnil své povinnosti, uložil mu v únoru 2020 krajský úřad pokutu ve výši 100 000 korun. Tuto pokutu provozovatel splatil, ale v jeho zařízení na Pražském Předměstí se stále nachází okolo 2500 tun nebezpečných odpadů," uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist