https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hranice-chko-moravsky-kras-se-po-vice-nez-58-letech-zmeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hranice CHKO Moravský kras se po více než 58 letech změní

2.7.2016 01:41 | BLANSKO (ČTK)
Jeskyně Balcarka je jedna z pětice veřejnosti přístupných jeskyní Moravskéh krasu.
Jeskyně Balcarka je jedna z pětice veřejnosti přístupných jeskyní Moravskéh krasu.
Foto | Prazak / Wikimedia Commons
Hranice Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras se po více než 58 letech změní, správa oblasti pracuje na novém vyhlášení CHKO. Přibýt by měly lesní porosty v Těsnohlídkově údolí, ubudou smrkové porosty u Ostrova u Macochy. Nově by se mělo zatravnit zhruba 150 hektarů orné půdy v blízkosti území, řekl vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.
 

Moravský kras je po Českém ráji druhé nejstarší velkoplošné chráněné území v Česku. Letos slaví 60 let, chráněná krajinná oblast byla zřízena 4. července 1956. Poprvé a naposledy se podle Štefky hranice měnily pouhé dva roky po zřízení, kdy se z jižní části oblasti vyřadila část území u Mokré, ze které je nyní lom. Přibýt by nyní měly lesní porosty v Těsnohlídkově údolí, naopak ubudou smrkové porosty u Ostrova u Macochy. Podle Štefky by se současná rozloha CHKO, která čítá 92 kilometrů čtverečních, příliš měnit neměla. Změna hranic je ale administrativně náročný proces, který může trvat i několik let.

V souvislosti s novými poznatky o délce jeskyní, především Amatérské jeskyně, by se zhruba 150 hektarů orné půdy v blízkosti CHKO mělo nově zatravnit s vyloučením použití hnojiv a pesticidů. Z povrchu do jeskyní stéká voda, v některých oblastech rychle, jinde naopak velmi pomalu. "V jeskyních v hloubkách přes 100 metrů jsme loni zachytili pesticidy, které je už deset let zakázáno používat," upozornil Štefka.

Lákadlem Moravského krasu je propast Macocha, ale i pětice veřejně přístupných jeskyní s prohlídkou, tedy Sloupsko-Šošůvské, Balcarka, Kateřinská, Punkevní jeskyně a Výpustek. V krasu se nachází více než 1100 jeskyní. Největší je systém Amatérské jeskyně o délce více než 40 kilometrů.

Jeskyně loni podle vedoucího správy Jiřího Hebelky navštívilo 340.698 návštěvníků, zhruba o 15.000 více než o rok dříve. V současnosti jsou jeskyně i vstupní areály zrekonstruované, výhledově je v plánu například instalace nového LED osvětlení v Kateřinské jeskyni a v Punkevních jeskyních. Chystá se také oprava silnice od Skalního mlýna k Punkevním jeskyním a oprava silničního mostu na Skalním mlýně. Rekonstruovat se má i parkoviště u Kateřinské jeskyně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JN

Jara Novák

8.7.2016 08:57
Škoda, že se CHKO nerozšíří i do sousedícího údolí Svitavy,kde jsou nádherné lesy a soustava bezzásahových rezervací...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist