https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hranicni-plot-budovany-slovinskem-vazne-ohrozuje-zver-upozornuje-wwf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hraniční plot budovaný Slovinskem vážně ohrožuje zvěř, upozorňuje WWF

21.12.2015 10:16 | ZÁHŘEB (ČTK)
Hraniční bariéra znamená nebezpečí zejména pro šelmy, vlky a medvědy, kteří se pohybují na území obou států. A nejen ty. Podle lovců už nyní mnoho jelenů a laní přichází o život kvůli tomu, že se zapletou do ostnatého drátu
Hraniční bariéra znamená nebezpečí zejména pro šelmy, vlky a medvědy, kteří se pohybují na území obou států. A nejen ty. Podle lovců už nyní mnoho jelenů a laní přichází o život kvůli tomu, že se zapletou do ostnatého drátu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plot z ostnatého drátu, který buduje Slovinsko na své hranici s Chorvatskem kvůli lepší kontrole migrantů přicházejících z Blízkého východu, vážně ohrožuje zvířata, zejména šelmy. Podle agentury AFP na to upozornil Světový fond na ochranu přírody (WWF).
 

"Aniž bychom chtěli snižovat lidskou tragédii spojenou s migrační krizí, musíme vědět, že příroda nezná hranice a že přirozená místa výskytu (zvěře) přesahující hranice jsou mimořádně ohrožená" budováním takových plotů, uvedl v prohlášení Martin Šolar, ředitel regionálního oddělení WWF Adria, které sídlí v Záhřebu.

Hraniční bariéra, kterou Slovinsko začalo stavět 11. listopadu, znamená nebezpečí zejména pro šelmy. Ohroženi jsou přitom především vlci a medvědi, kteří se pohybují na velkém prostoru rozkládajícím se na území obou států, dodal slovinský ochránce přírody Šolar.

"Vědci mají obavy o osud medvědů, až se na jaře budou chtít vrátit do části svého habitatu, který se nachází na druhé straně hranice," uvádí se rovněž v prohlášení Světového fondu na ochranu přírody.

Podle mínění místních lovců je ale v současné době obzvláště ohroženým druhem jelenovitá zvěř. Poukazují na to, že mnoho jelenů a laní nyní přijde o život kvůli tomu, že se zapletou do ostnatého drátu.

Vláda v Lublani vysvětlila, že plot se začal stavět s cílem nasměrovat migranty a uprchlíky k oficiálním hraničním přechodům a zabránit jejich rozptýlení podél 670 kilometrů dlouhé hranice mezi oběma zeměmi. Podle údajů ministerstva vnitra, které WWF ve zprávě cituje, je zatím postaveno 137 kilometrů plotu.

Bývalé jugoslávské republiky Slovinsko a Chorvatsko jsou obě nyní členy Evropské unie. Chorvatsko ve čtvrtek proti Lublaní budované bariéře na hranicích protestovalo u Evropské komise. Záhřeb tvrdí, že jde o porušení unijních předpisů, které se týkají ochrany přírody, a žádá Brusel o "naléhavá opatření" s cílem zastavit stavbu plotu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist