https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrensko-chce-obecne-zavaznou-vyhlaskou-zakazat-ci-omezit-prodej-pyrotechniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hřensko chce obecně závaznou vyhláškou zakázat či omezit prodej pyrotechniky Aktualizováno

19.5.2023 11:40 | HŘENSKO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Skitterphoto / Pixabay
Hřensko na Děčínsku chce obecně závaznou vyhláškou zakázat či alespoň omezit prodej zábavní pyrotechniky na území obce. ČTK to dnes řekl starosta Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná). Úřad tím reaguje na čtvrteční požár mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem, který podle mluvčího správy národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova od pyrotechniky zřejmě vznikl. Policie zadržela podezřelého. Je jím Němec, jenž byl pod vlivem alkoholu. Dnes odpoledne ho policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti.
 

"Nikdy historicky v minulosti s tím nebyly nějaké problémy," řekl starosta. Salov přitom už dřív ČTK řekl, že během oslav Dne otců, jenž připadl letos právě na čtvrtek, se incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky řeší často. "U nás se střílely petardy v zimním období a vždycky jsme nabádali k opatrnosti na silvestra, kdy k nám přijížděli Němci. Negativní dlouhodobé zkušenosti, že by nám díky pyrotechnice měl shořet les, to jsme nikdy neměli," doplnil Pánek.

Pyrotechniku v obci prodávají trhovci zřejmě v několika prodejnách. Podle Pánka je navštěvují kontroly z celního úřadu. Na dotaz, kolik trhovců petardy či ohňostroje prodává a v jakém množství, neuměl starosta odpovědět. Řekl, že prodejci tyto výrobky často schovávají, nemají je vystavené. Je tedy možné, že mezi zbožím jsou i nelegální produkty, míní. "Pakliže vydáme obecně závaznou vyhlášku, tak to budeme permanentně a s velkým důrazem sledovat," upozornil Pánek.

Vyhláška zřejmě začne platit ještě letos. Pánek uvedl, že si musí ještě projít právní úpravu. Prodej pyrotechniky podle něj bude zakázán buď plošně nebo v určitém časovém období.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes večer na twitteru uvedl, že prodej pyrotechniky je potřeba regulovat. Hladík se na to chce zaměřit. "V Česku je pyrotechnika lehce dostupná, daleko více než v sousedním Německu. Lehce si ji koupíte i v národních parcích, kde je ale její používání přísně zakázáno. Strážci parku tady přitom ani nemají dost pravomocí na to, aby výtržníky zastavili," uvedl.

Čtvrteční požár se rozšířil na plochu o rozloze 100krát 100 metrů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka byla kvůli zásahu uzavřená. Na místo byl povolán i policejní vrtulník, jenž nakonec nebyl potřeba. Dvě jednotky zůstaly u požářiště přes noc, ráno hasiči vyhlásili likvidaci požáru. Policie na místě zadržela člověka, kterého dnes obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech. V osadě Mezná shořely tři domy, další plameny poškodily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

19.5.2023 13:09
to už mělo být dávno zakázáno v celé ČR.
Odpovědět
Anyr

Anyr

19.5.2023 14:41 Reaguje na Michal Uhrovič
Souhlasím.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.5.2023 15:32 Reaguje na Michal Uhrovič
👍
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2023 21:54 Reaguje na Michal Uhrovič
Tak nějak, určitě opsat nařízení o prodeji a používaní pyrotechniky právě od Němců. Maji to přísně omezené, sousedi klidně nahlásí souseda, a policajti se tim nepářou. Tento čtvrtek byl v záp. Evropě svátek, u Němců spojený se dnem otců a to znamená vždycky spoustu alkoholu a bo...l, takže by měly být na hranicích zesílené kontroly pití a pyrotechniky. Německá policie má v ten čtvrtek taky zesílené služby.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.5.2023 08:28 Reaguje na Michal Uhrovič
Jasně - čím víc zákazů, tím bezpečnější je svět.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.5.2023 10:48 Reaguje na Viktor Šedivý
To je jeden ze zákazů, který by mi nejenom nevadil, ale
dokonce bych ho schvaloval! Jeden ohňostroj v celém městě na
Silvestra býval svátkem, ale bouchání rachejtlí po celém
městě je zbytečná hrůza pro vše živé, mimo opilých aktérů.
Odpovědět
ig

21.5.2023 13:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Já bych zase přikázal, že každý pes musí být registrovaný v databázi psí DNA a každé hovínko nalezené na chodníku nebo veřejném trávníku musí být ztotožněno a vykakatel pokutován. Takovýchle zlepšovacích návrhů vymyslím deset za hodinu a když mi koupíte velké pivo, tak dvacet. Přesto si nemyslím, že je to správná cesta k ráji na zemi.
Odpovědět
os

orb slavík

21.5.2023 17:31 Reaguje na
Nic proti Vám, ale co píšete je evidentní pitomost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2023 22:06 Reaguje na orb slavík
Proč?
Technicky to nepochybně je proveditelné.
Určitě by to přispělo k čistotě veřejných prostranství.
Nejspíš by se podařilo uvést na pravou míru řadu podvodů v evidenci psů.

Tak proč ne?


Ne, tím po podobné blbosti rozhodně nevolám. Je absurdní vymýšlet kontroly, zákazy a buzerace jen proto, že jsou technicky realizovatelné (a nejspíš i ve sněmovně prohlasovatelné).
Odpovědět
ig

23.5.2023 22:48 Reaguje na orb slavík
Děkuji za správné pochopení, psal jsem to jako příklad pitomosti :-) BTW, v Tel Avivu to tak funguje :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2023 09:51 Reaguje na
Navrhněte jiné účinné řešení a pouze nekritizujte
cizí návrhy. Pokud k tomu potřebujete velké pivo,
tak sem napište číslo účtu a rád vám ho koupím.
Ono někdy se lze inspirovat i nápady z hospody,
kde lidé přemýšlejí reálněji, než v parlamentu.
Bezzubé zákony pak lidé řeší po svém a účinněji,
než ruka zákona. Takový strom přes lesní pěšinu
a motorkáři už tam nejedou a pěšák ho překročí a jde dál. I ten cyklista lehké kolo přes něho
přenese a je po problémech s motorkáři. No
a pro fandy táboráků zřídit bezplatné tábořiště
na bezpečném místě s možností dojezdu hasičů je
lepší, než je vyhnat do skrytých míst, kam už
ale hasiči nedojedou. Tam, kde tak činí, nemají
problémy s pokoutními tábořišti a dokonce se jim
vyplatí tam navozit nějaké souše z okolí. Ano těch
nápadů je mezi lidmi hodně, ale realizace kulhá
a musí se pak řešit následky jejich absence.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2023 10:23 Reaguje na Viktor Šedivý
Jasně, ale myslete politicky, tedy ekologicky. Být partají, tak se o taková pravidla peru, abych je směla navrhnout jako adaptaci na "změnu klimatu". A kdo by byl proti, byl by jako popírač změny ;-)! Ironie.
Vážně, den otců je kritický den, ten nesmí policie nikdy podcenit. Nabizet hulvátům ČR jako levné hřiště s měkkými pravidly a ještě NP ... co byste teda navrhl?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist