https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrib-vyzval-zemana-aby-se-nekacely-stromy-v-jelenim-prikopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hřib vyzval Zemana, aby se nekácely stromy v Jelením příkopu

16.2.2021 13:40 | PRAHA (ČTK)
Primátor zároveň znovu požádal Hrad, aby Jelení příkop zpřístupnil Pražanům. Dopis s touto prosbou odeslal již loni v prosinci, dosud na něj nedostal odpověď, uvedl.
Primátor zároveň znovu požádal Hrad, aby Jelení příkop zpřístupnil Pražanům. Dopis s touto prosbou odeslal již loni v prosinci, dosud na něj nedostal odpověď, uvedl.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Karelj / Wikimedia Commons
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby při rekonstrukci Mockerových domů v Jelením příkopu nebyly pokáceny stromy pro betonovou plošinu na umístění jeřábu. Přírodu by podle primátora mohla navíc poškodit těžká technika. Práce mají začít do týdne. Vyplývá to z dopisu primátora prezidentovi, který má ČTK k dispozici. Domy pocházejí z konce 19. století a jejich autorem je architekt Josef Mocker. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Pražský hrad o kácení zeleně nic neví.
 

Betonová podesta má mít podle dopisu rozměry pět krát pět metrů a bude 1,5 metru hluboká hluboká s několika sedmimetrovými piloty pro umístění jeřábu. "Z toho důvodu by mělo být pokáceno několik vzrostlých stromů a do jedné z posledních částí zachované přírody v centru města by kromě samotného jeřábu houfně najely také nákladní auta a další stavební technika," píše v dopise Hřib.

Ovčáček ČTK v reakci sdělil, že primátor "se pokouší jen zviditelňovat, místo aby něco pořádného dělal pro hlavní město". Politiku podle něj pojímá jako "jedno velké hejtování druhých".

Investorem rekonstrukce Nového proboštství je podle mluvčího Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze. Uvedl, že kapitula zatím Správu Pražského hradu nepožádala o souhlas s umístěním jeřábu do Jeleního příkopu. "Doposud jsme jednali pouze se stavební firmou, která již splnila všechny podmínky a pokyny Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky a Archeologického ústavu AV ČR pro umístění stavebního jeřábu do Jeleního příkopu," poznamenal mluvčí. "Není nám také známo, že by kvůli tomu musela být kácena jakákoliv zeleň," dodal.

Poslední rekonstrukce zeleně se podle primátora odehrála v příkopu v roce 1905. Od té doby zde člověk nezasahoval. Podle primátora existují jiné způsoby, jak dopravit materiál na potřebné místo.

Hřib rovněž v dopise uvedl, že záměr jde proti postoji vedení města, které chce vysázet v hlavním městě milion stromů. "Za poslední dva roky jsme vysázeli více jak 350 000 stromů... Bylo by velmi nešťastné z jedné strany ve městě stromy sázet, pokud by je někdo z druhé strany zase zcela zbytečně kácel," napsal primátor.

Zároveň znovu požádal Hrad, aby Jelení příkop zpřístupnil Pražanům. Dopis s touto prosbou odeslal již loni v prosinci, dosud na něj nedostal odpověď, uvedl.

Mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor ČTK řekl, že Pražské vodovody a kanalizace loni v listopadu ukončily opravu kanalizace v horním Jelením příkopu. "Proto bychom jej rádi veřejnosti otevřeli letos 1. dubna, samozřejmě pokud to epidemická situace dovolí a bude možné otevřít areál Pražského hradu," poznamenal. Dolní část příkopu ale podle něj i nadále zůstane uzavřena kvůli opravě Nového proboštství, protože tímto místem bude odvážen stavební materiál. "Technika bude k navážení a odvozu materiálu využívat výhradně asfaltovou obslužnou komunikaci z Chotkovy ulice, která zde k tomuto účelu byla historicky vybudována," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.2.2021 15:25
Hřib zřejmě zapomněl, že i stromy mají jen určitou životnost a pokud má to místo přístupné, nesmí být stromy ohrožující návštěvníky.

A jistě budou vysazeny nové stromy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.2.2021 17:54 Reaguje na smějící se bestie
V článku nic nenaznačuje, že by se jednalo o stromy, které už mají to nejlepší za sebou. Ani se v něm nepíše, že by ty stromy ohrožovaly návštěvníky. Naopak podle článku mají být vzrostlé stromy odstraněny kvůli tomu, aby nepřekážely těžké technice po dobu, kdy se budou opravovat Mockerovy domy.

Ale možná jste na rozdíl ode mne z Prahy, a proto víte detaily, o kterých se v článku nepíše. V tom případě bych ale očekávala, že to uvedete. Jinak budu mít pocit, že jste si článek pořádně nepřečetl nebo neumíte číst.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.2.2021 19:03 Reaguje na Majka Kletečková
Takže lepší nechat spadnout ty domy, že.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.2.2021 06:25 Reaguje na smějící se bestie
tududum tum....
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

17.2.2021 10:04 Reaguje na smějící se bestie
Proč spadnout?
Jen zvolí jinou technologii, vždyť ty domy postavili taky bez těžké techniky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.2.2021 14:24 Reaguje na Pavel Jeřábek
Takže navrhujete technologický návrat stočtyřicet let zpátky?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.2.2021 16:47
Hřibovi samozřejmě nejde o stromy, ale o tento článek na Ekolist.cz.
Odpovědět
Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 13:16 Reaguje na Jiří Daneš
piráti jsou stejný progresivisti jako zelení. Prezentovat se politicky, ale pro lidi a přírodu neudělají nic. Navíc chtějí zavést znárodnění po vzoru hitlera.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.2.2021 16:58
Je to hloupé, když si člověk uvědomí, že i s Ovčáčkem lze občas souhlasit, že ani tenhle není ten úplně největší trotl v hlavním městě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.2.2021 18:03
Stavby jsou v Česku tak zarostlé stromy, jako snad nikdy v historii. Stačí si porovnat sto let staré fotky/obrazy se současností.
Odpovědět
va

vaber

17.2.2021 08:55 Reaguje na Richard Vacek
taky znám zámek který byl před 200roky mnohem víc vidět, ale kolem něj šlechta zasadila stromy, které byly malé a jen proto byl zámek lépe vidět,každý zámek měl zámecký park a , kde chtěli mít velké a krásné stromy a jezírko a tehdy také zasadili mnoho stromů do alejí kolem cest a cestiček ,kaštany, akáty ,duby ,které dnes, už se jen likvidují,
i když neznali problémy které máme s přírodou dnes, starali se o ni mnohem víc
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

17.2.2021 10:06 Reaguje na Richard Vacek
Jistě - třeba okolo hradů bylo "vymeteno", aby se neměli kde schovávat útočníci.
A zámky se nezřídka stavěly na "zelené louce".
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.2.2021 18:04
za to se tenkrát vyhazovalo ze zkoušky. nešťastný študent v panice zdrhal braje schody po čtyřech, a docent L. řval: "na pilotech ať si zakládá letiště v čáslavi, my zakládáme na pilotách!"

hipster dendrologem a stavebním logistikem = kozel zahradníkem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.2.2021 18:10
Nezbude nic jiného, než aby to Piráti v čele s Hřibem udělali postaru bez
techniky a rukama. Přitom by si alespoň uvědomili, proč si to dnes lidé
ulehčují technikou a jeřáby. No a nebo to nechat spadnout a kochat se
pohledem na zříceninu. Už se těším, až budou vládnout celé zemi. To
bude ráj na pohled bez kácení stromů vadících všem stavbám v ČR.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.2.2021 18:16 Reaguje na Břetislav Machaček
samozřejmě lze materiál dopravovat na trakařích, nebo dokonce v putnách na zádech. kromě spousty prachů je nutno počítat i se sešlapem terénu. ano, jsou výjimečně situace, kdy to má smysl.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.2.2021 06:26
Kácí se úplně všude a často naprosto zbytečně... kácí se jen proto, že je to jednodušší, než vymýšlet něco šetrnějšího.... země ropáků bez citu pro věc....
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

17.2.2021 07:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A tož představte to šetrnější řešení. Děkuji.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

17.2.2021 10:07 Reaguje na Jan Olejníček
Rumpál - s ním se stavělo tisíc let.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

17.2.2021 10:21 Reaguje na Pavel Jeřábek
Máte na to papíry?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.2.2021 14:35 Reaguje na Jan Olejníček
To vaše binární myšlení (zapnuto/vypnuto) je opravdu vypovídající.. člověk co vidí vždy jen jedno východisko ze situace je člověkem neochotným přemýšlet... člověkem pohodlným, jednoduchým a pro společnost nic nepřinášejícím....

Víc k tomu vašemu rýpnutí nemám.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

18.2.2021 07:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Takže mimo zdrcující kritiky žádné jiné řešení nemáte. Jak jinak.
Odpovědět
MG

Milan G

18.2.2021 14:41
Samozřejmě je to účelovka v podání lysohlávky. Copak Zeman je stavitel? Copak Zeman je zadavatel? Copak Zeman je investor? Ani jedno, proč tedy lysohlávka vyzývá Zemana? Kdyby mu šlo opravdu o věc, tak bude vyzývat někoho jiného. Je to holt ubožák.

Přichází čas přestat si něco nalhávat. Kdo volí Piráty, volí konec demokracie a budoucí diktaturu. Kdo volí Piráty, volí náš návrat do časů podobných komunismu. A pravděpodobně volí i příchod něčeho ještě děsivějšího.
Odpovědět
kk

karel krasensky

20.2.2021 18:55
To je dobře,že ten Hřib ma takove starosti.Jen bych chtěl vidět kdybych mu v lese ukazal dva stromy a zeptal se ktery z nich je buk a ktery habr.Dalši z nekonečne řady městskych panelakovych ochranařu kteři maji problem rozeznat kopřivu od kravince
Odpovědět
Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 09:59
Já vyzývám hřiba, aby se věnoval jako lékař chrchlání demoloku s piráty na demonstracích, v otevřených hospodách ( U topolů, U zeleného mnicha, otevřeného palladia).
Ať se koukne na rektora Zimu, který se nakazil na demonstraci a prochrchlal celý rektorát. Navic se léčil po svém, takže má z 80% zničené plíce-invalida. Lékaři ve VFN jen kroutí hlavou. Není doktor jako doktor. Hlavně, že si nechal vystavit 11 neschopenek.
Chrchlající Demoblok by měl být zalezlý doma a nezneužívat zdravotnictví.
Proč se Zima neléčil doma? Každý je nahraditelný.
Odpovědět
Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 09:59
Já vyzývám hřiba, aby se věnoval jako lékař chrchlání demoloku s piráty na demonstracích, v otevřených hospodách ( U topolů, U zeleného mnicha, otevřeného palladia).
Ať se koukne na rektora Zimu, který se nakazil na demonstraci a prochrchlal celý rektorát. Navic se léčil po svém, takže má z 80% zničené plíce-invalida. Lékaři ve VFN jen kroutí hlavou. Není doktor jako doktor. Hlavně, že si nechal vystavit 11 neschopenek.
Chrchlající Demoblok by měl být zalezlý doma a nezneužívat zdravotnictví.
Proč se Zima neléčil doma? Každý je nahraditelný.
Odpovědět
Eva Tylová

Eva Tylová

22.2.2021 14:08
Podle Pražských stavebních předpisů se na veřejných prostranstvích stromy kvůli dočasným stavbám staveniště (zde podesta pro jeřáb) kácet nesmí:
PSP, čl. 20, odst.

(4) Umisťování dočasných staveb nesmí vyvolávat kácení stromů ve veřejném prostranství.

(5) Stavby zařízení staveniště, které slouží pro účely provádění staveb nebo udržovacích prací, musí být umisťovány a povolovány pouze jako dočasné.



Komentář k odst. (4): Ustanovení zamezuje možnosti kácet stromy na veřejných prostranstvích, umisťuje-li se stavba jako dočasná. Vzhledem k obecné právní úpravě nově usnadňující kácení stromů na soukromých pozemcích (vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení) byl požadavek oproti dosavadní praxi redukován pouze na veřejná prostranství.



PSP jsou na webu IPR zde: https://www.iprpraha.cz/psp
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist