https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackove-bude-s-agendou-eu-radit-exministr-zivotniho-prostredi-miko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčkové bude s agendou EU radit exministr životního prostředí Miko

4.3.2022 01:13 | PRAHA (ČTK)
Ministrem životního prostředí byl Ladislav Miko v roce 2009 ve vládě Jana Fischera.
Ministrem životního prostředí byl Ladislav Miko v roce 2009 ve vládě Jana Fischera.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Poradcem ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) se stal bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko. Hubáčková to dnes uvedla na twitteru. Miko má být poradcem pro vyjednávání v agendě spjaté s Evropskou unií, včetně Zelené dohody pro Evropu. Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) dnes také ČTK sdělili, že novou politickou náměstkyní ministryně se stala expertka na ochranu životního prostředí Eva Volfová. Nahradila Simeonu Zikmundovou, která je nyní náměstkyní pro řízení sekce ochrany životního prostředí. Že bude Zikmundová politickou náměstkyní jen dočasně, MŽP uvedlo už dříve.
 

"Patří mezi špičku expertů na ochranu životního prostředí. EK jej na mou žádost uvolnila, a tak může tento skvělý odborník, manažer a zkušený diplomat na MŽP zastávat post poradce pro vyjednávání s EU (...)," uvedla na twitteru k Mikovi Hubáčková.

Miko je expert na ochranu životního prostředí. Ministrem životního prostředí byl v roce 2009 ve vládě Jana Fischera. Miko vedl zastoupení Evropské komise na Slovensku, v minulosti pracoval také jako ředitel sekce ochrany přírodních zdrojů v Evropské komisi.

Volfová, která je novou politickou náměstkyní Hubáčkové, působí také jako odborná poradkyně náměstka Plzeňského kraje pro životní prostředí, zemědělství, regionální rozvoj a evropské záležitosti. Na krajské úrovni pracuje také jako vedoucí expertní skupiny pro životní prostředí a členka výboru životního prostředí. V minulosti Volfová podnikala v oboru ochrany přírody při mapování biotopů a přípravách sítě Natura 2000 a byla zpracovatelkou autorizovaných a soudně znaleckých posudků, terénních průzkumů a odborných studií. Podle webu ministerstva se Volfová na České zemědělské univerzitě v Praze věnuje také projektům na ochranu řeky Labe. Druhým náměstkem ministryně je Tomáš Tesař (TOP 09), do funkce nastoupil v lednu. Tesař na ministerstvu životního prostředí působil jako náměstek už v minulosti.

MŽP v lednu uvedlo, že poradcem Hubáčkové se stal také další exministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ambrozek byl ministrem životního prostředí v letech 2002 až 2006 ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (všichni ČSSD).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.3.2022 11:22
Super.
Odpovědět
JF

J F

5.3.2022 11:04
Pěkné, akorát RNDr. Libor Ambrozek. Jistě osobnost a zkušený matador.
Jsou to takové zvláštní okolnosti, vše je ale promlčené. Do určité míry pochybuji, že i kdyby to nebylo promlčené, tak by to stejně nestačilo.
Tuším paní Valášková svého času (snad v Hospodářských novinách) spočítala, že pan Ambrozek má vyšší výdaje než příjmy. Byl to výpočet založený na oficiálních příjmech a zjevných výdajích, jako výlet na Antarktidu a podobně. Na vlastní živobytí už nezbývalo. Matně vzpomínám, že se to odůvodnilo nějakým rodinným darem.
V době kdy byl pan Ambrozek ministrem MŽP, byl dům firmy Quasar s.r.o. v Praze v Nuselské ulici č.p. 236/39 pronajat pro (MŽP) AOPK a podatelnu SCHKO Český kras. Asi nějaké (zcela) detašované pracoviště. Přímo naproti přes cestu (v téže ulici) reálně sídlila a fungovala "hlavní" Pražská AOPK v domě č.p.262/34.
Firma Quasar koupila od nějakých lidí pozemky v Praze v Michli (kde je nyní ústředí ČSOP Praha Michle). ČSOP-ústředí v Praze hledal nové sídlo (staré prostory nebyly ideální) a našel právě pozemky firmy Quasar. Quasar přeprodal pozemky na firmu Vivat Praha se stejnými majiteli za necelé 3 mil Kč. Pak vznikla zvláštní situace, kdy byla přidělena dotace na stavbu nového sídla ČSOP, ale ČSOP ještě nebylo majitelem pozemků a nebyl jasný právní vztah k nim. Tedy neomezený tlak na "investora" ČSOP, který byl povinen plnit podmínky dotace. Prodejní cena pozemků pro ČSOP necelých 11 mil. Kč. Kdosi (snad ze SFŽP) odmítl dát dotaci na koupi pozemku, protože na tu dobu byl poněkud předražený (jinak, ceny jsou individuální, obzvlášť pokud hrozí ztráta dotace nebo ještě další postih). Nakonec došlo k dohodě s Magistrátem Hl. města Prahy, který poskytl dotaci, nikoli však v plné kupní výši, ale oněch 8 mil. - rozdíl mezi kupní a prodejní cenou. Vklady V-16221/05, V616/08 katastr Praha, záznam z jednání magistrátu na internetu (tehdy primátor pan Bém, kromě pana Béma vystoupil pan Ambrozek a nějaký radní), stavební řízení v Michli. Potom se vše postavilo, dodávaly hojně firmy z Moravy, ceny rozhodně nebyly podhodnocené. Pan Ambrozek se stal předsedou ČSOP.
V té době další věc, v porovnání s předchozí sice levná, ale zcela zřejmá. ČSOP Vlašim koupil pozemek na místo pro přírodu - z peněz na výkup pozemků. Pozemek od ČSOP Vlašim pak znova koupil ČSOP - ústředí, opět z peněz na výkup pozemků. Pozemek se z peněz na výkup pozemků platil dvakrát. Vklady V-3023/2010-201, V-348/2011-201, katastr Benešov. Když se po čase věc provalila, vedení ČSOP-ústředí Praha (RNDr. Libor Ambrozek předseda) se věci nepostavilo čelem. Je nasnadě, že ten, kdo podepisoval za ČSOP kupní smlouvu, tedy předseda (resp. oba předsedové, ten z Vlašimi i z ústředí Praha), musel vidět, a vědět, kdo je kupující, a že to není v pořádku, že se tentýž pozemek platí z peněz na výkupy 2x. V důsledku z ČSOP (jako celorepublikového svazu) odešlo množství lidí.
Byly další věci které byly dosti divné, ale nejsou tak čitelné ve vztahu k panu Ambrozkovi jako tyto dva případy.
Čtenář promine drobné nepřesnosti, je to dávno, základ je pravdivý.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.3.2022 15:40 Reaguje na J F
Pro mne - členku ČSOP - zajímavá informace.
Odpovědět
JF

J F

6.3.2022 21:32 Reaguje na Majka Kletečková
To budete mladá, že ten exodus z ČSOP nepamatujete. Ty ostatní divné případy, proč o tom vlastně psát. Že se to tenkrát rozvířilo přispělo alespoň k tomu, že se z peněz na výkupy pozemků (Místo pro přírodu), začali vykupovat normálnější místa. Lidé, kteří tenkrát panovali na pozadí (a fakticky rozhodovali) usoudili, že musí občas koupit něco normálního. Že se do té doby kupovalo dosti pozemků z hlediska ochrany přírody nenormálních, bylo jasné. Třeba pozemky na česko-polské hranici za uhelnou elektrárnou k.ú. Dětmarovice - několik kousků dlažby v korytě kanálů a hlavní ploška - olše s podrostem křídlatky, stav od začátku do ca 2015 - už nevím kdy přesně jsem tam byl, předpokládám stav bude stejný i dnes. Křídlatka je na obou březích řeky - českém i polském, a všude okolo, jak to obvykle bývá. Od začátku se místo prezentovalo jako panenská příroda. Likvidace invazní byliny v tomto místě bude snad ještě obtížnější než jinde - mnoho majitelů a k tomu další stát. Ty pozemky se získaly i pikantním způsobem. Najednou se jelo na exekuční dražbu a ČSOP toto místo vydražilo. Nedávno (pár let) se tam někde něco přikupovalo, to jsem zatím neviděl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist