https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ideathon-se-zameri-na-zivotni-prostredi-reseni-budou-hledat-studenti-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ideathon se zaměří na životní prostředí, řešení budou hledat studenti v Liberci

28.3.2022 02:15 | LIBEREC (ČTK)
Loni vyhrál projekt Binner studentů liberecké univerzity s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. Ilustrační foto
Loni vyhrál projekt Binner studentů liberecké univerzity s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Snížení negativních dopadů na životní prostředí v Libereckém kraji je tématem druhého ročníku soutěže Ideathon. Řešení budou hledat v Liberci studenti středních škol a místní univerzity, budou na to mít 24 hodin. Mezi nejlepší týmy rozdělí pořadatelé 100 000 korun, informovala mluvčí kraje Andrea Fulková.
 

Týmy budou dvou- až pětičlenné, soutěžit budou v prostorách krajského podnikatelského inkubátoru Lipo.ink od 21. do 22. dubna. Zájemci o účast se mohou hlásit do 17. dubna na portálu 1012plus. "Tři výzvy jsme postavili na reálných problémech, které tíží Technickou univerzitu v Liberci, Liberecký kraj a Statutární město Liberec. Čtvrtá výzva bude mít širší mantinely, soutěžící dostanou k dispozici otevřená data kraje a definice problému i řešení bude na nich,” uvedl Jan Mašek, vedoucí liberecké kanceláře CzechInvest, která je jedním z pořadatelů Ideathonu.

Detailní podklady k jednotlivým výzvám dostanou účastníci soutěže na začátku 24hodinové akce, tematicky budou spojené s alternativními zdroji energií, snižováním dopravní zátěže či energetickými úsporami v budovách. "Naším cílem je motivovat studenty k vytvoření životaschopných souborů opatření, která budou mít reálný dopad. Stejně, jako to bylo v loňském ročníku," řekl radní kraje Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Loni vyhrál projekt Binner studentů liberecké univerzity (TUL) Jaroslavy Frajové, Michala Jordáka a Viliama Fedorka s chytrým řešením logistiky svozu komunálního odpadu. V obměněném složení uspěl tým i na studentské soutěži Startup TUL o půl roku později. Letos plánují pilotní projekt, ve kterém na Frýdlantsko nasadí 20 popelnic vybavených senzory. "Data ze senzorů pomohou optimalizovat cesty popelářských vozů, přístupná budou jak pro svozovou firmu, tak v aplikaci pro obce a občany. Jak celý systém nastavit co nejefektivněji, nám pomůže právě frýdlantský pilot realizovaný s odborem životního prostředí Libereckého kraje,” uvedla Frajová, doktorandka na liberecké univerzitě, která na projektu Binner aktuálně spolupracuje s programátorem Josefem Čížkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist