https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-cenove-stropy-v-lednu-snizily-trzby-moskvy-z-vyvozu-ropy-a-plynu-o-30-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Cenové stropy v lednu snížily tržby Moskvy z vývozu ropy a plynu o 30 procent

6.2.2023 12:00 | BRUSEL (ČTK)
Počínaje včerejškem platí cenový strop na ropné produkty z Ruska, které schválila skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská komise a Austrálie.
Počínaje včerejškem platí cenový strop na ropné produkty z Ruska, které schválila skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská komise a Austrálie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cenové stropy snížily v lednu meziročně tržby Moskvy z vývozu ropy a plynu o téměř 30 procent, tedy o osm miliard dolarů (176,2 miliardy Kč). Na konferenci India Energy Week to včera řekl výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Počínaje včerejškem platí cenový strop na ropné produkty z Ruska, které schválila skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská komise a Austrálie. U nafty činí 100 dolarů a u topných olejů 45 dolarů za barel. Už od 5. prosince zavedly EU, státy G7 a Austrálie kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.
 

Sankce pravděpodobně způsobí pokles ruského vývozu ropy. To spolu s oživením poptávky Číny, která odstoupila od přísných protipandemických opatření, povede letos k růstu ceny ropy, jež vystoupá nad 100 dolarů za barel, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na výhled banky Goldman Sachs. Banka dále nevylučuje vážný problém ohledně dodávek ropy v příštím roce, protože se podle ní vyčerpají volné těžební kapacity.

Birol konstatoval, že ropné trhy mohou v krátkodobém horizontu čelit potížím, protože globální obchodní trasy se "přetvářejí", aby Evropa mohla více dovážet z Číny, Indie, Blízkého východu a Spojených států. To by podle něj mohlo donutit další trhy, jako je Latinská Amerika, hledat alternativní odbytiště. Rovnováha na trhu by se mohla podle Birola zlepšit od druhé poloviny roku, protože na celém světě přibude více rafinérských kapacit.

Šéf IEA zdůraznil, že producenti ropy budou možná muset přehodnotit svou produkční politiku kvůli oživení poptávky v Číně. Tato země, která je největším světovým dovozcem ropy a druhým odběratelem zkapalněného zemního plynu (LNG), se letos stala klíčovým nejistým faktorem na světových trzích s ropou a zemním plynem.

"Očekáváme, že zhruba polovina růstu globální poptávky po ropě v letošním roce bude pocházet z Číny," řekl Birol agentuře Reuters. Dodal, že v Číně prudce roste poptávka po leteckém palivu. "Pokud poptávka velmi silně vzroste a čínská ekonomika se zotaví, pak bude podle mého názoru potřeba, aby země ze skupiny OPEC+ přezkoumaly svou (těžební) politiku," řekl Birol.

Skupina OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její partnery v čele s Ruskem. V říjnu skupina pobouřila Spojené státy a další západní země, když se dohodla na snížení těžby od listopadu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. USA doporučovaly těžbu zvýšit, aby se ceny snížily, což pomohlo světové ekonomice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (65)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.2.2023 13:56
Jak může EU dovážet z Číny nebo Indie, když tyto země jsou importéry (i ruské) ropy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 14:04 Reaguje na Richard Vacek
Taky mi to připadá uhozené, ledaže by to přeprodávali. Mužika už sešlapali na nějakých 35 - 40 baků a prodat to kamkoli jinam (třeba do Evropy) za 80 je určitě dobrej kšeft.
Ale nám to může být fuk, jestli se na tom balíkuje Ind nebo Číňan. Důležitý je, že hlupy mužik krvácí a o tom to celé je, my za to zaplatíme pořád to samý.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.2.2023 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale kvůli sankcím je cena vyšší. A v článku uvádějí, že očekávají další zvýšení. To, že Rusko nebude do EU prodávat přímo za tuto vyšší cenu, někoho třeba potěší, ale my tu vyšší cenu zaplatíme.
A Rusko bude prodávat za cenu, která pro něj bude fajn a za kterou bychom nakupovali i my nebýt sankcí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 17:38 Reaguje na Richard Vacek
Není. Ropa má celosvětově prakticky stejnou cenu a ta lítá nahoru dolů z desítek různých důvodů. Každopádně embargo na ruskou ropu s cenou nehnulo.
Jejich cena pod 80 baků je pro ně prodělávka a tohle je drtí velmi solidně. Pokud by vypadávala trvale a ve velkých objemech, půjde cena nahoru, ale nic dramatického. Prosperita Číny s tím zamává daleko více a ruská ropa podcenou ji taky drží dole.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 14:45
Sankce většinou působí až v delším časovém horizontu, ale ta ropa zafungovala okamžitě. A pro Rusko, které nemá jiný příjem než prodej surovvin, (především ropy) musí být takový výsledek silně likvidační. mají nasysleno ve fondu "národního blahobytu" nebo jak se to jmenuje, ale museli vybrat 35 miliard dolarů a to byl loňský rok vemi úspěšný, vyfasovali o 23% víc za předražené energie!
Vypadá to optimisticky, pár takových měsíců za sebou a nemají na vedení války na Ukrajině.....
Odpovědět
MD

Milan Dostál

6.2.2023 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Definitivně máte v hlavě kaši.
https://echo24.cz/a/HHdWv/zpravy-ekonomika-cesko-nejvetsi-schodek-zahranicni-obchod-dejiny-198-miliard-korun-mohlo-byt-hure-ekonom?utm_campaign=abtest212_double_wallpaper_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 16:13 Reaguje na Milan Dostál
Píše se o Moskvě a ne o Praze. Ale nevadí, my dostali tu krizi jak z praku, bo jsme byli závislí na ruském plynu skoro stoprocentně a Bratr Slovan ho nám zavřel natvrdo. Ale novináři rádi straší, zvyšuje se jim sledovanost.
„Firmy se nakonec probojovaly rokem 2022 s kladnou hodnotou meziročního růstu a průmysl jako celek vyrovnal předcovidovou úroveň výroby z roku 2019,“ domnívá se Čížek.
Takže to nebude zase až tak špatný, na to, jakou mlatu jsme dostali....
Odpovědět
MD

Milan Dostál

6.2.2023 20:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Když si odečte inflaci, tak se k roku 2019 ani nepřiblížíte. To je jen takový malý podvod na lidi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 21:24 Reaguje na Milan Dostál
Počítá se to většinou v eurech, větší firmy normálně vedou účetnictví v eurech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2023 15:51
V prosinci Handelsblatt s odkazem na údaje ICIS uvedl, že evropské země výrazně zvýšily dovoz ruského zkapalněného zemního plynu. Evropská unie tak loni nakoupila téměř o 21 procent LNG více než v roce 2021.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 16:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě. A kupovala toho plynu 3% objemu nebo jen 1%?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.2.2023 19:02
No nevím, ale nás stála ta "demokratická" paliva tolik, že máme rekordní
deficit zahraničního obchodu 198 miliard. Navíc ubývá možností kam vyvážet
a klesá konkurenceschopnost díky vysokým nákladům na suroviny a energie.
Takže nevím, kdo je nakonec vítěz a kdo poražený při sankční válce. Zatím
to na vavřínový věnec nevypadá, ale možná se mýlím a stane se zázrak!
Odpovědět
sv

sv

6.2.2023 20:39 Reaguje na Břetislav Machaček
A to sis vycucal z kterýho prstu, machačku? Zjisti si jaký vliv na export a obchodní bilanci má například vývoj kurzu koruny, aby ses příště tak neztrapnil.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2023 09:06 Reaguje na sv
Jaký vliv na import a obchodní bilanci má vývoj kurzu koruny, aby ses příště neztrapnil? A zázrak se nestane.
Odpovědět
sv

sv

7.2.2023 21:54 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 09:59 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

8.2.2023 22:09 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 22:29 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

9.2.2023 18:50 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

9.2.2023 18:53 Reaguje na Jarka O.
Vidím, že ti musím do té dutiny co máš mezi ušima, fakta o tom jaký vliv má silná či slabá koruna na export a import znovu nalít. https://www.mesec.cz/clanky/jak-dopadaji-kolisajici-meny-na-ekonomiku/
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 15:17 Reaguje na sv
Pominu, co jsi. Přečti si článek od Kovandy o silné koruně na Konzervativních novinách, a uvidíš, že tvé ekonomické znalosti jsou omezené, dutino.
Odpovědět
sv

sv

10.2.2023 19:30 Reaguje na Jarka O.
A co ti zabránilo dutý jaroslave sem na ten článek vložit odkaz? Že by skutečnost, že se tam na rozdíl od mnou odkazovaného článku o vlivu kurzovních výkyvů na zahraniční obchod nedozvíš lautr nic, a ty bys zase a opět vypadal jako b...c. Víš co, když nevěříš mně a článku, který jsem zvlášť tobě pro jeho jednoduchost a snadnou pochopitelnost vybral, tak se toho kovandy můžeš zeptat jaký vliv má současný silný kurz koruny na obchodní bilanci ČR .. protože o tom je tady celo dobu řeč.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 19:41 Reaguje na sv
A já ti prázdný truhlíku věcně odpovídám, že kurs koruny na to má vliv pramalý ve srovnání s jinými známými vlivy, o kterých je tady taky řeč.
Odpovědět
sv

sv

12.2.2023 15:47 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

12.2.2023 16:33 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

12.2.2023 22:21 Reaguje na Jarka O.
Zkus přestat k sobě v druhé osobě, dutý jaroslave. Přece nechceš, aby všichni znali tvoji diagnózu. Tvoje trestná činnost bude možná zajímat policii ale nikoli mě. Tvoje sprostota bude zase zajímat tvého psychiatra.
Co je či není v pohodě tebe zajímat nemusí, zajímat by ses měl především o vlastní pohodu, rozrušený jaroslave, který zjevně nepochopil, že opravdu nejde o "korunu" ale o to, že kurzové výkyvy JAKÉKOLI měny mají ZÁSADNÍ vliv na obchodní bilanci dané země.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.2.2023 06:54 Reaguje na sv
Jasně že to má efekt. A co jako? Roste nezaměstnanost? Ne. Víš, jak se chová centrální banka? Ano. Krátké výkyvy ani nepoznáš, delší postupné jsou taky ok. Ale to jsem se ti snažila už ze začátku objasnit, ty náš ekonome, prázdný sprosťáku.
Odpovědět
sv

sv

13.2.2023 20:38 Reaguje na Jarka O.
Jako to, že o tom (tedy proč kvůli silné koruně roste dovoz a klesá vývoz) byla řeč nebo-li téma daného vlákna, což jsem se ti snažil několikrát vysvětlit a ty ani jednou nepochopil .. jak je tvým zvykem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.2.2023 22:02 Reaguje na sv
"..tuzemská data z reálné ekonomiky z přelomu roku spíše zklamala, stejně jako ta německá. Platí to jednoznačně pro prosincovou průmyslovou výrobu, slabou výkonnost pak zaznamenaly i maloobchodní tržby. Na straně druhé lépe dopadla bilance zahraničního obchodu a stavební produkce." Citát nějakého ekonoma.
No comment. Nevím, proč se ztrapňuješ kvůli Eliášovi a PH, kteří ten nesmysl, jak je silná koruna špatná pro bilanci obchodu, sem zkoušeli protlačit, a ty se v něm nechaváš vymáchat.
Odpovědět
sv

sv

14.2.2023 20:39 Reaguje na Jarka O.
Netuším, kdo je eliáš a PH, ani kvůli komu se ztrapňuješ. Kdybys uměl číst, jaroslave, a věnoval pozornost tomu co píši, tak bys věděl, že jsem reagoval na bláboly podobně jako ty v ekonomii analfabetického machačka. To, že ti holý fakt, že silná měna má negativní vliv na export nechce jít pod nos na tom faktu nic nemění.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/asociace-pokud-koruna-zustane-silna-trzby-exporterum-klesnou-o-210-mld-korun/2324250
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.2.2023 21:27 Reaguje na sv
Jasně, blábol si dál o ničem. Všechno jsem psala v příspěvcích, které jsi dal smazat. Koruna neposiluje "rychle", jak se popisuje v tom tvém článku, ani neočekávaně. Silná koruna je v pohodě a smí být i silnější. Vlivy se vyrovnají jinak, např.levným dovozem. Není silná nepřiměřeně. O zboží je zajem, kdyby nebyl, musel by se kurz nebo jen ceny upravit. Odkud se dováží teď do záp. Evropy, když Rusko a částečně Čína jsou mimo?
Já si tipnu, že koncem roku ten vykyv skončí a koruna bude zpět kde byla. Ráda bych se mýlila. Analfabet rozhodně není p. Machaček. A už me nebavíš, hulváte.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.2.2023 08:12 Reaguje na Jarka O.
PS:Nechme už rozbory, a ty hlavně nebuď užitečný i... ghermánů, co nenávidí korunu. Není to pravicové.
Odpovědět
sv

sv

16.2.2023 21:16 Reaguje na Jarka O.
Jaké rozbory, jaroslave. Kdyby ses pustil do "rozboru" čehokoliv, tak by to pak už nikdo nedal dohromady.
Odpovědět
sv

sv

16.2.2023 21:15 Reaguje na Jarka O.
Ty "vykyve", ty seš zase ožralý. Fakt nemusíš chlastat kvůli tomu, že nic nevíš. Stačí když si přečteš odkazované články. Nemusí se ti to líbit, nemusíš s tím souhlasit, můžeš opilecky po ostravsku dřistat, ale asociace exportérů ti právě vytmavila opak.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.2.2023 09:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Deficit z. obchodu není způsobený dem. palivy, ale silnou korunou ty žvanile!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.2.2023 22:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Velké vítězství je to, že vašeho praspratka nepripichli muzici bajonetem na dveře. Litujeme toho????
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2023 20:38
MMF v lednové prognóze zlepšil odhady pro ruskou ekonomiku a nyní očekává, že ruský HDP v roce 2023 poroste o 0,3 procenta . V roce 2024 se očekává růst o 2,1 procenta.
Hanzla klepne, Rus žije .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 21:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud někdo platí miliardu dolarů za válku na Ukrajině, HDP mu velmi úžasně roste. Ovšem propad příjmů z ropy o 30% je úplně jiná síla. Oboje vede do bankrotu.
Navíc se asi toho moc neví, protože Rusi stále lžou.
Odpovědět
sv

sv

6.2.2023 22:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víš z čeho se počítá HDP vinkler? Počítá se například z útrat státu. Když rusákům rostou meziročně výdaje na vraždění ukrajinských dětí o 50 %, takže si ruinují rozpočet, to holt má vliv i na HDP. To máš tak, vinkler, někdo se specializuje na výrobu aut a rusáci zase na vraždění žen a dětí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2023 23:00 Reaguje na sv
Rusi si huntují rozpočet, ale HDP jim jde nahoru. Ten parametr není úplně ideální.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2023 06:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy dva jste se hledali, až jste se našli. Základní makroekonomický ukazatel ekonomiky bylo , je a bude změna HDP/rok , i kdyby SV blilo u pankejtu a Hanzl se na to díval.
Např. MF ČR předpokládá :
" V roce 2023 by HDP ČR mohl klesnout o 0,5 % "

A to prosím neválčíme, kde soudruzi z NDR udělali chybu ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 07:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikde, nebojte.
"HDP je finální celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území.
HDP je tedy téměř vyjádřením míry spotřeby bez ohledu na kvalitu produktu." wiki
Pokud tedy spotřebujete miliardu dolarů denně ve válce, roste vám HDP. "Na rozdíl od bohatství, které představuje stav, představuje produkt přírůstek bohatství." wiki

ČR nevede žádnou válku, takže to HDP slouží ke spotřebě lidí i státu a ke zvětšování "bohatství". Rozsekané tanky a vybouchané rakety vedou ke zchudnutí, to vidím jako podstatný rozdíl.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2023 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Co se stane s reálným HDP během války?
Válka může také snížit HDP na hlavu snížením zisků z domácího i zahraničního obchodu.

Zvýší se HDP ve válce?
Zjistili jsme, že pokles HDP na hlavu je způsoben teritoriálními válkami...

Ani tudy pane Hanzle cesta nevede...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 14:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Válečná výroba je určitě počítána do HDP, ale ostaní náklady nevím. Tyhle války probíhají hlavně ve státech, které zbraně nevyrábí a ničí jim to produkci čehokoliv normálního.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2023 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozsekané tanky a vybouchané rakety jsou ekonomicky asi pouhá spotřeba, zvrácená z pohledu lidí - ekonomických laiků. Myslím. Prírůstek HDP očištěný o inflaci by byl pokles, ale to vám psal p. Dostál. Západní státy se už třesou na "obnovu" Ukrajiny - pomůže to jejich ekonomice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 14:31 Reaguje na Jarka O.
Tanky ze skladu se asi do HDP nepočítají, ale nově vyrobené určitě ano. A platy vojáků, zásobování munice atd. atd. asi taky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.2.2023 22:46 Reaguje na Jarka O.
Spotřeba se počítá do HDP. Když si vláda půjčí, rozchází to mezi státní zaměstnance, ti to utratí, tak HDP roste jako z vody:)
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 10:13 Reaguje na Daniel Višňovský
Tohle mi poslal Sv:
HDP = C + I + G + (X – M), kde C je spotřeba nebo spotřebitelské výdaje, což je zpravidla největší složkou ekonomiky, I jsou kapitálové investice ze strany podniků a domácností, G jsou vládní výdaje a (X – M) je rozdíl mezi vývozem a dovozem, což dává ve výsledku čistý export. Z této rovnice je zřejmé, že čím vyšší je hodnota čistého exportu při zafixování ostatních proměnných ve vzorci, tím vyšší bude HDP dané ekonomiky. Jak již bylo zmíněno dříve, velikost čistého exportu má opačnou korelaci k síle domácí měny, takže pokud čistý export roste, domácí měna se stává slabší.
Jasné, ne? ;)To jsou ekonomové. Tak mě by zajímalo současné C a I :) G jsou i policie, zdravotní sestry a učitelé. Oni to rozhází za vysoké daně. Zato senát zrušit by bylo ušetření na správném místě. Půjčky dnes??
Odpovědět
sv

sv

8.2.2023 22:12 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

13.2.2023 20:39 Reaguje na Jarka O.
Jaroslav si přál ať mu nepíšeme nic složitějšího než číslo pět ale klikat se evidentně naučil.
Odpovědět
DA

DAG

7.2.2023 09:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale on má pravdu. Když vyrobíte místo auta tank, který Vám za měsíc zničí a vy musíte udělat nový, tak Vám HDP poroste.
Podívejte se na ČR jak hezky se nám za dva roky zvedlo HDP a přesto naše veřejné finance jdou do kopru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 14:49 Reaguje na DAG
Naše finance jsou přetíženy nesmyslnými mandatorními výdaji, které na nás ušil loupeživý estébák.
Odpovědět
sv

sv

7.2.2023 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

9.2.2023 18:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Otázka je kde soudruh vinkler udělal chybu, poklonkováním krachujícímu rusácku. Fakta mu očividně nejdou pod nos. https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusky-rozpocet-se-v-lednu-propadl-do-obriho-schodku/2322333
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 16:12 Reaguje na sv
To je přesně ono, proč Evropa nasadila na Rusko sankce a já doufám, že tímto švunkem to pojede dál. Ta nejdůležitější je ropa, ale i ty dřívější se začínají sečítat. Propad výběru DPH na polovina znamená co?
Že jim odešla polovina průmyslu (spíš celého hospodářství) k neumětelům.
Není tam ale, kolik platí za tu ukrajinskou příšernost.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2023 09:03 Reaguje na sv
A na co se specializuje Ukrajina? Zajímavý byl včerejší článek o vývozu slunečnicových semen - vlastně suroviny - cizími firmami z Ukrajiny, a 90% jde do Evropy, ne do zemí s nedostatkem potravin.  V podstatě ty firmy obraly Ukr. o moznost vydělávat na oleji jako produktu s vyvokou přidanou hodnotou. To je pomoc, co?!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 14:31 Reaguje na Jarka O.
To je cypovina, jak dycky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2023 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Co - ten článek o slunečnicích nebo pavlušův příspěvek?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 14:48 Reaguje na Jarka O.
To cha cha "obrání Ukrajiny o možnost..."
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2023 14:54 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je spíš zločin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2023 15:06 Reaguje na Jarka O.
To je pitomost nulového výzanmu, bo kšeftaři se domluvili a novinář sepsal cypovinu aby měl kliky. Význam nula. Jak kdybyste to neznala...
Odpovědět
sv

sv

7.2.2023 21:59 Reaguje na Jarka O.
To si snad můžeš domyslet jaroslave. Když se rusáci specializují na zabíjení ukrajinských dětí, tak se Ukrajinci specializují na zabíjení rusáků.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.2.2023 18:55 Reaguje na Jarka O.
Jistěže jde do Evropy, Když Vaši ruští přátelé zablokovali ukrajinské přístavy. Kam jinam by měly jít a jak?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.2.2023 08:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tož, ruský náčelníku, to budou jistě odměny a konečně si koupíš nové koberečky do knížete vladimíra. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 07:44
Je to dobrý, Rusko už jede dole vodou. jsem optimista a myslím si, že pokud Ukroši ustojí tuhle ofenzívu, na další si kremelská zrůda už nezmůže a bude to směrovat konečne k míru.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusky-rozpocet-se-v-lednu-propadl-do-obriho-schodku/2322333
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist