https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-rust-emisi-souvisejicich-s-energii-se-loni-zastavil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Růst emisí souvisejících s energií se loni zastavil

12.2.2020 00:13 | LONDÝN (ČTK)
Celosvětový objem emisí oxidu uhličitého souvisejících s produkcí energie loni po dvou letech růstu zůstal beze změny zhruba na 33 miliardách tun. / Ilustrační foto
Celosvětový objem emisí oxidu uhličitého souvisejících s produkcí energie loni po dvou letech růstu zůstal beze změny zhruba na 33 miliardách tun. / Ilustrační foto
Foto | ZV / / Ekolist.cz
Celosvětový objem emisí oxidu uhličitého souvisejících s produkcí energie loni po dvou letech růstu zůstal beze změny zhruba na 33 miliardách tun. Oznámila to včera Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Upozornila, že růst se zastavil navzdory pokračující expanzi světové ekonomiky.
 

Růst globálních emisí se podle IEA zastavil zejména díky poklesu emisí při výrobě elektřiny ve vyspělých zemích, za kterým stojí rostoucí úloha obnovitelných zdrojů, přechod od uhlí k zemnímu plynu a vyšší produkce jaderných elektráren.

"Musíme tvrdě pracovat, abychom zajistili, že rok 2019 zůstane v paměti jako definitivní vrchol globálních emisí, a nikoli pouze jako přestávka v růstu," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. "Máme k tomu potřebné energetické technologie a musíme je všechny využít," dodal.

Výrazný pokles emisí ve vyspělých ekonomikách v loňském roce podle IEA kompenzoval pokračující růst v jiných částech světa. Za ním stály zejména asijské země, které zvyšují výrobu elektřiny z uhlí.

Hlavní ekonom české společnosti BH Securities Štěpán Křeček míní, že aktuální údaje dokazují, že nová opatření na snižování produkce oxidu uhličitého v energetice začínají fungovat. "Investice do změny energetického mixu ve vyspělých zemích světa však s sebou přináší astronomické náklady, které se dříve či později projeví ve vyšších cenách energií nebo ve vyšším zdanění občanů a firem," uvedl.

Emise v energetickém sektoru ve vyspělých zemích sestoupily zpět na úrovně z konce 80. let, kdy byla spotřeba elektřiny zhruba o třetinu nižší než v současnosti, upozorňuje IEA. Ve Spojených státech emise klesly o 140 milionů tun, což odpovídá téměř třem procentům. V Evropské unii se snížily o 160 milionů tun, což je o pět procent.

Podle Křečka mělo nezanedbatelný efekt na produkci emisí v energetice v loňském roce také počasí. "V mnoha zemích světa ho lze hodnotit jako příznivé, protože vedlo ke zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů. Příznivé počasí mělo rovněž vliv na snížení spotřeby energie na vytápění a chlazení," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.2.2020 10:33
Kde jsou naši místní ropáci a nechumelisti s tvrzením, jak OZE nikdy nemůžou fungovat, jak tudy cesa nevede, jak je to jen ekoterorismus a oblbování lidí pro větší zisky klimabyznysu?
Odpovědět
VN

Vilém N

12.2.2020 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak určitě. Dva roky je trochu tepleji a už je tu konec civilizace. Ale dva roky je trochu méně smradu a hle, prozření :-D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2020 17:11 Reaguje na Vilém N
Ono to nejsou jen dva roky. Otepluje se od 60. let celkem pravidelně od 90. to nabíralo švunk a poslední dekáda je přímo forsáž. Ale až poslední roky schnou lesy a jsou takový vedra, že si toho všiml úplně každý.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

14.2.2020 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy si opravdu myslíte, že to už jako ten nárůst CO2 zastavily OZE? Že jsme už opravdu poručili větru i dešti?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2020 17:06 Reaguje na Karel Ploranský
Asi to nemůže být ničím jiným, než OZE, když se počítají skleníkáče na vyrobenou kWh.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

14.2.2020 14:24
Dobrá zpráva.
Ale jak je to možné, když Němci s tou jejich Energiewende vypouštějí toho CO2 naopak víc?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2020 17:05 Reaguje na Karel Ploranský
Je to v článku. Celá Evropa (včetně německa) razantně srazila produkci CO2 (my samozřejmě nikoliv) a hlavně USA šly dolů výrazně a vyvážilo to nárůst v Číně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist