https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-vyzvala-k-rychlejsimu-zvysovani-vyroby-energie-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA vyzvala k rychlejšímu zvyšování výroby energie z obnovitelných zdrojů

11.1.2024 10:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes vyzvala k rychlejšímu zvyšování výroby energie z obnovitelných zdrojů. Nynější tempo nepovažuje za dostatečné ke splnění cílů stanovených na prosincovém klimatickém summitu COP28 v Dubaji. IEA to uvedla ve výroční zprávě o energii z obnovitelných zdrojů.
 

Účastnící summitu COP28 se dohodli na ztrojnásobení kapacit pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030. IEA však předpověděla, že při pokračování současného politického nastavení a podmínek na trhu by se kapacity zvýšily pouze na dvaapůlnásobek.

"To není dostatečné k dosažení cíle COP28 ztrojnásobit výrobu energie z obnovitelných zdrojů, ale blížíme se k němu. A vlády mají nástroje potřebné k překonání této mezery," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Celosvětová kapacita instalovaných zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů se loni podle IEA zvýšila téměř o 510 gigawattů. Přírůstek nových kapacit tak byl téměř o polovinu vyšší než v předchozím roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.1.2024 12:15
IEA by si měla nejdříve zamést před vlastním prahem !
Odpovědět
An

Antioxid

11.1.2024 19:34
A zaplatí nám IEA náklady na stabilizaci sítě?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2024 12:50
Celosvětová kapacita instalovaných zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů se loni podle IEA zvýšila téměř o 510 gigawattů. Přírůstek nových kapacit tak byl téměř o polovinu vyšší než v předchozím roce.
To je velmi dobrá zpráva, klčové je nastartovat určitý proces, což se asi velmi daří a urychlovat ho, nebo tlumit už takový problém většinou není. Že by to lidstvo fakt zvládlo?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist