https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/igelitove-tasky-uz-nemusi-byt-to-co-byvaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřIgelitové tašky už nemusí být to, co bývaly

29.7.2004 16:53 | PRAHA (EkoList)
Místo plastu, který svou životností hravě přečká život člověka, se objevují plasty, které se po určité době samy rozloží. V nedávné době se v médiích objevily informace o plastech na bázi rostlinných škrobů, dnes byl v Praze představen konkurenční materiál, oxo-biodegradabilní plast.
 

"Doufáme, že tašky z našeho materiálu budou brzy ve všech supermarketech," zahájil dnešní tiskovou konferenci Karel Bloch, majitel firmy Ecoplastic, která v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku zastupuje britskou společnost Symphony Environmental.

Igelitová taška z polyetylenu s aditivem d2w, které vyvinula Symphony Environmental, se podle množství aditiva dříve nebo později rozloží. Doba trvanlivosti takto upraveného plastu může být podle potřeb odběratele od dvou měsíců až do šesti let. Rozklad je započat chemickou oxidací, která rozpojí vazbu uhlík-uhlík. Pak již nic nebrání tomu, aby bakterie a mikroorganismy plast zcela rozložili. Rozklad, jehož výsledkem je voda a oxid uhličitý, se urychluje teplem, UV zářením či mechanickým zatížením. Kvůli tomu, že rozklad začíná oxidací, se tyto plasty označují jako oxo-rozložitelné plasty, respektive oxo-biodegradabilní či oxo-biorozložitelné. Tím se liší od již zmiňovaných plastů na bázi rostlinných škrobů, které se rozkládají jen za přispění mikroorganismů a bakterií a mohou tedy být označovány jako biodegradabilní.

Tyto dva druhy plastů se liší ještě v jedné věci: polyetylen s aditivem d2w není paropropustný, což je vlastnost plastů na bázi škrobu. Paropropustnost je vhodná například pro separovaný sběr bioodpadu - bioodpad se v pytlíku zbavuje vlhkosti, čímž nedochází k hnití a zároveň se snižuje objem odpadu. Bioodpad se pak i se sáčkem vyhodí na kompost, kde bezezbytku zetlí.

Polyetylen s aditivem se spíše hodí jako nákupní taška nebo sáček, jak je ostatně využíván v mnoha zemích světa. Mezi velké prodejní řetězce, které je používají, patří v zemi vzniku například Tesco, Co-op či Safeway. Plast se dá ovšem využít i k výrobě příborů, kelímků či jiných výrobků a obalů. Podle Karla Blocha by do roka mohl skončit výzkum degradabilních plastů, které by nahradily pet lahve.

Karel Bloch plánuje oslovit i české prodejní sítě, jedním z prvních velkých partnerů se Ecoplasticu stala firma Avízo, která se zabývá výrobou bublinkových fólií pro ochranu zboží. "Velkou výhodou tohoto materiálu je, že není třeba nijak zvlášť měnit výrobní technologii," řekl její zástupce Vladimír Šíma, "při výrobě se prostě jen přimíchá aditivum d2w." Podle jeho slov projevili zájem o nový materiál i jejich obchodní partneři Kaufland a Česká pošta, pro které bylo - stejně jako pro Avízo - zajímavá především ekologická stránka věci.

"Oxo-biodegradabilní plast je navíc plně recyklovatelný," řekl Ondřej Bačík, externí spolupracovník Ecoplasticu. "Můžete jej jednoduše vyhodit do separovaného sběru. Při následném zpracování se polymerací z našeho plastu stane zase obyčejný polyetylen." Podle Bačíka se tak nemůže stát, že by se například plastová lavička z recyklovaného plastu začala časem rozkládat. "Když se oxo-biodegradabilní plast dostane na skládku, tak se za čas zcela rozloží, aniž by vznikly nějaké škodlivé látky." Stejně tak se plast rozloží, když se dostane do volné přírody, ale to by se podle Bačíka stávat nemělo. "Doufám, že lidé jsou už natolik uvědomělí, že nebudou těmito plasty znečišŤovat prostředí jenom proto, že se tam časem rozloží," dodal Bačík.

Obalové materiály z degradabilního polyetylenu ponesou klasické označení obalu - trojúhelník z šipek s číselným či písmenným kódem plastu. Navíc ponesou nápis, že se jedná o oxo-biodegradabilní materiál. Na obalech by se také měla vyskytovat informace o čase, kdy se má začít degradace plastu.

Kromě obalových materiálů z degradabilního polyetylenu jsou k mání i vodou rozpustné pytle z plastifikovaného polyvinyl alkoholu, který je také oxo-biodegradabilní. Tyto pytle jsou určeny zejména pro riziková pracoviště. Například je lze vhodně využít ve zdravotnictví - infikované prádlo a povlečení se do nich prostě zabalí a i s pytlem se vloží do pračky. Pytel se ve vodě při 40 °C rozpustí. Riziko přenosu nemocí na nemocniční personál se tak omezí na minimum.

Karel Bloch, Ondřej Bačík a Vladimír Šíma
Karel Bloch předvádí sáčky pro zamrazování potravin, sáčky na potraviny a sáčky do koše
Pytel, který se v pračce rozpustí
Oxo-biodegradabilní zástěra
Pytle na nemocniční odpad
Tato igelitka se začne od prosince 2004 rozkládat
Účastníci konference si mohli výrobky důkladně prohlédnout
Tatko vypadá částečně rozložený oxo-biodegradabilní polyetylen
Jídelní příbory, brčka, samozřejmě degradabilní
Karel Bloch na dnešní tiskové konferenci představil výrobky z oxo-biodegradabilního polyetylenu. Nákupní igelitová taška, v které si přinesete nákup z obchodu, se časem rozloží nebo může být zrecyklována. Do té doby ji však můžete používat opakovaně.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist