https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ikea-po-70-letech-prestane-vydavat-svuj-tisteny-katalog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IKEA po 70 letech přestane vydávat svůj tištěný katalog

8.12.2020 00:54 | STOCKHOLM (ČTK)
Z katalogu se stala jedna z největších každoročních publikací. Nejvíce kopií - přes 200 milionů - IKEA rozdala do domácností v roce 2016 na 50 světových trzích. Letos už jich vytiskla jen 40 milionů.
Z katalogu se stala jedna z největších každoročních publikací. Nejvíce kopií - přes 200 milionů - IKEA rozdala do domácností v roce 2016 na 50 světových trzích. Letos už jich vytiskla jen 40 milionů.
Švédský nábytkářský řetězec IKEA po 70 letech přestane vydávat svůj každoroční tištěný katalog. Firma uvedla, že tak reaguje na masivní přesun nakupujících na internet.
 

Katalog začal vycházet ve 285 000 výtiscích na jihu Švédska. Mezitím se z něj stala jedna z největších každoročních publikací. Nejvíce kopií - přes 200 milionů - IKEA rozdala do domácností v roce 2016 na 50 světových trzích. Letos už jich vytiskla jen 40 milionů.

Firma posiluje svou přítomnost na síti, kam si její zákazníci chodí pro inspiraci čím dál častěji a rovnou tam zboží i nakupují. Za rok do konce srpna IKEA zvýšila internetové tržby o 45 procent.

"Klesal počet výtisků, ale také jsme pozorovali, že lidé mnohem více využívají náš web, aplikace a sociální média. Katalog ztrácel na důležitosti," uvedl výkonný ředitel Inter IKEA Systems Konrad Grüss, který spravuje firemní franšízy.

Firmu IKEA založil v roce 1943 jako zásilkovou společnost Ingvar Kamprad. Jeho prarodiče pocházeli ze Sudet z oblasti poblíž Mostu. V České republice firma otevřela první obchod v roce 1991. Na celém světě jich teď provozuje přes 430, ročně je navštíví zhruba miliarda zákazníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

8.12.2020 12:30
Žádná škoda, on díky velké kreativitě jeho tvůrců stál v posledních letech beztak za ... nic moc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist