Illinois se snaží podpořit konzumaci invazivních ryb, přejmenuje je
"Zavedli jsme nové jméno 'copi', abychom podpořili v konzumaci téhle lahodné ryby, což by pomohlo udržet ji mimo vodní toky," uvádí Kevin Irons z oddělení rybolovu ze státního resortu pro přírodní zdroje.
V USA je pod souhrnným názvem "asijský kapr" rozšířeno několik druhů amurů a dalších ryb z čeledi kaprovitých.
"Název je důležitý," říká Irons a připomíná, že v 70. letech se ve Spojených státech málo prodávala hlubokomořská ryba přezdívaná slimehead (slizohlav). Pod jiným, méně sugestivním jménem se jí ale v restauracích dařilo.
Illinois v přípravě na přejmenování invazivních druhů kapra dokonce spustil novou webovou stránku, kde se mohou zájemci dozvědět informace o rybách nebo najít recepty na pokrmy, které si z nich mohou připravit.
"Na cokoliv, na co použijete mleté maso, můžete použít i copi," říká majitel rybího bistra a obchodu v Chicagu Dirk Fucik. Kaprovité ryby prodává už od roku 2010. "Nejoblíbenější jsou z nich burgery, ale ... dělali jsme klobásy, tacos a další věci. Všechno, co jsme připravili, lidem chutnalo," uvádí Fucik.
Od roku 2004 bylo na řešení problému invazivních kaprů vynaloženo více než 600 milionů dolarů (14,1 miliardy dolarů) ze státních a federálních zdrojů, píše Reuters. Illinois chce o změnu jména u kaprovitých ryb formálně požádat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a název registrovat jako ochrannou známku.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (10)
Radim Polášek
15.8.2022 08:20Ale ten směr, nežádoucí ryby zkonzumovat, je sám o sobě správný.
Zbyněk Šeděnka
15.8.2022 08:28 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
17.8.2022 17:21 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaObecně u těch sladkovodních ryb je problém v tom, že mají, třeba zrovna ti kaprovití, oproti mořským rybám to maso příliš řídké a málo pevné. Na nějaké pečení dobré, ale na úpravu třeba ve stylu sardinek v konzervě by se asi musely používat speciálnější postupy založené na nějakém zahušťování a vysušování masa sladkovodních ryb.
Zbyněk Šeděnka
15.8.2022 08:33Jaroslav Vozáb
15.8.2022 10:32Zbyněk Šeděnka
15.8.2022 10:52 Reaguje na Jaroslav Vozábpavel
15.8.2022 13:44Petr Pekařík
16.8.2022 17:59 Reaguje na pavelRadim Polášek
17.8.2022 17:26 Reaguje na pavelNebo mohou rybí maso pomlít a s příměsemi "zreformovat" do obdoby třeba švédských masových kuliček. Těmi se po osmažení mohou cpát nasáklými mastnotou a klidně s kečupem i tatarkou současně.