https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/illinois-se-snazi-podporit-konzumaci-invazivnich-ryb-prejmenuje-je
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Illinois se snaží podpořit konzumaci invazivních ryb, přejmenuje je

15.8.2022 09:20 | WASHINGTON (ČTK)
V USA je pod souhrnným názvem "asijský kapr" rozšířeno několik druhů amurů a dalších ryb z čeledi kaprovitých.
V USA je pod souhrnným názvem "asijský kapr" rozšířeno několik druhů amurů a dalších ryb z čeledi kaprovitých.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Leo Nico, (United States Geological Survey) / Wikimedia Commons
Americký stát Illinois přejmenuje invazivní druhy kaprovitých ryb ve snaze podnítit zájem obyvatel o jejich konzumaci, píše agentura Reuters. Kaprovité ryby v Illinois ohrožují říční ekosystém už desítky let, jako potravina ale nejsou mezi lidmi populární.
 

"Zavedli jsme nové jméno 'copi', abychom podpořili v konzumaci téhle lahodné ryby, což by pomohlo udržet ji mimo vodní toky," uvádí Kevin Irons z oddělení rybolovu ze státního resortu pro přírodní zdroje.

V USA je pod souhrnným názvem "asijský kapr" rozšířeno několik druhů amurů a dalších ryb z čeledi kaprovitých.

"Název je důležitý," říká Irons a připomíná, že v 70. letech se ve Spojených státech málo prodávala hlubokomořská ryba přezdívaná slimehead (slizohlav). Pod jiným, méně sugestivním jménem se jí ale v restauracích dařilo.

Illinois v přípravě na přejmenování invazivních druhů kapra dokonce spustil novou webovou stránku, kde se mohou zájemci dozvědět informace o rybách nebo najít recepty na pokrmy, které si z nich mohou připravit.

"Na cokoliv, na co použijete mleté maso, můžete použít i copi," říká majitel rybího bistra a obchodu v Chicagu Dirk Fucik. Kaprovité ryby prodává už od roku 2010. "Nejoblíbenější jsou z nich burgery, ale ... dělali jsme klobásy, tacos a další věci. Všechno, co jsme připravili, lidem chutnalo," uvádí Fucik.

Od roku 2004 bylo na řešení problému invazivních kaprů vynaloženo více než 600 milionů dolarů (14,1 miliardy dolarů) ze státních a federálních zdrojů, píše Reuters. Illinois chce o změnu jména u kaprovitých ryb formálně požádat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a název registrovat jako ochrannou známku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

15.8.2022 08:20
Tak ono bude hodně záležet na detailech. U nás jsou tyto kaprovité ryby dost chutné, protože rostou pomalu za nižších teplot a většinou se nechávají aspoň měsíc vyčistit v sádkách s čistou vodou a o hladu. Minimálně kapr na vánoce. V Ilinois a obecně v USA bude problém v tom, že tam je tepleji a ty ryby tam tak rostou rychleji, což zakládá na nižší kvalitu jejich masa. A nebudou se tam nejspíš obtěžovat ty ryby přes spotřebou nechat vyčistit a zbavit zápachu v čisté nebahnité vodě.
Ale ten směr, nežádoucí ryby zkonzumovat, je sám o sobě správný.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 08:28 Reaguje na Radim Polášek
Viděl jem o tom před časem dokument a v pohodě je lidé konzumovali.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.8.2022 17:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak ono asi záleží, jak je umí kuchař připravit. A v případě invazivních ryb jak je smradlavá voda a bahno, kde žijí.
Obecně u těch sladkovodních ryb je problém v tom, že mají, třeba zrovna ti kaprovití, oproti mořským rybám to maso příliš řídké a málo pevné. Na nějaké pečení dobré, ale na úpravu třeba ve stylu sardinek v konzervě by se asi musely používat speciálnější postupy založené na nějakém zahušťování a vysušování masa sladkovodních ryb.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 08:33
Tam to nejsou jenom kaprovité ryby. Velkým průserem jsou hadohlavci, kteří se tam dostali a teď dělají velké problémy. Ta konzumace invazivních druhů by měla být jednou z cest, jak omezit invazivní druhy. Na Floridě takto dělají osvětu konzumaci invazivních krajt. V Japonsku zase dělají problém kajmanky dravé, takže vláda udělala osvětu ohedně jejich konzumace a taky to funguje.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

15.8.2022 10:32
Ano, reklama dělá hodně..., u nás by chtělo udělat reklamu na karase stříbrného... (mimochodem je z něho výborný salát). Taková nutrie na kari nebo na zelenině je vynikající. Myslím si, že na vše postupně dojde.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.8.2022 10:52 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Nutrie i pečená je ňamka. Akorát se musí odřezat ten tuk, aby nepáchla. Škoda že už nejsou nutrií farmy.
Odpovědět
pa

pavel

15.8.2022 13:44
lidi vzpamatujte se jen si to promítněte - líný tlustý američan kterého živý celý svět by se měl snížit k tomu že by vytahoval kostičky z masa a cpal se rybou a netekla by mu při tom z huby mastnota s kečupem a tatarkou - tak takovou scénu by nenatočil ani jejich hollywood
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

16.8.2022 17:59 Reaguje na pavel
A proč by si v bistru nemohl dát k jídlu stejkovce hranolkového ? Klidně i s kečupem :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.8.2022 17:26 Reaguje na pavel
Může je konzumovat ve formě rybích škvarků nebo ve formě ryb nakládaných do kyselých nálevů. Pokud tam něco takového kyselého jedí. Tam kostičky obírat nemusí.
Nebo mohou rybí maso pomlít a s příměsemi "zreformovat" do obdoby třeba švédských masových kuliček. Těmi se po osmažení mohou cpát nasáklými mastnotou a klidně s kečupem i tatarkou současně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.8.2022 06:53
Dirk Fucik, možná to příjmení původně bylo Fučík, takže by se jednalo o českou stopu v USA.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist