https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-57-ucastniku-protestu-proti-rozsireni-letiste-stansted-bylo-zatceno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: 57 účastníků protestu proti rozšíření letiště Stansted bylo zatčeno

10.12.2008 11:01 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
V pondělí policie zatkla 57 aktivistů, kteří protestovali proti rozšíření letiště Stansted. Členové aktivistické skupiny Plane Stupid si vynutili několik zrušení a zpoždění letů, píše deník Independent.
 

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair musela v důsledku pondělních ranních protestů zrušit 56 letů. Aktivisté pronikli kolem třetí hodiny ranní do zabezpečené zóny letiště a způsobili uzavření odletové dráhy na tři hodiny, informoval deník Independent.

Ryanair požaduje vyšetřování, proč provozovatel letiště, společnost BAA, nedokázal udržet bezpečnost a plynulý provoz.

Cestující, kteří uvízli ve frontách, projevili k postojům aktivistů ze skupiny Plane Stupid částečnou účast. Přerušení provozu totiž zabránilo "únikům tisíců tun skleníkových plynů do atmosféry".

Lainey Maceová z města Fakenham v Norfolku deníku řekla: "Způsobili obrovské problémy. Je velice znepokojující, že se protestujícím podařilo dostat tak blízko odletové dráze, nebo dokonce na ni. Dalo by se předpokládat, že bezpečnost letiště je zajištěná daleko lépe."

Pondělní protest byl reakcí na rozhodnutí vlády povolit rozšíření letiště o druhou odletovou dráhu.

Aktivistka Lily Kemberová, 21letá studentka antropologie na Edinburghské univerzitě, pro deník Independent uvedla: "Přeřezali jsme zábrany ve vzdálenosti 50 metrů od odletové dráhy." Podle ní je zatčení "hrozná zkušenost, ale ve srovnání s hrozbou klimatických změn jsou útrapy zanedbatelné".

Podle článku 57 arrested as Stansted protest grounds flights zveřejněného v deníku The Independent dne 08. 12. 2008


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist