https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indickou-reku-jamunu-opet-pokryla-vrstva-toxicke-peny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indickou řeku Jamunu opět pokryla vrstva toxické pěny

9.11.2023 23:31 (ČTK)
Některé úseky řeky Jamuna již desítky let sužuje vypouštění toxických chemikálií a nečištěných odpadních vod. Pěna se na řece objevuje pravidelně. Navzdory její toxicitě mnoho vesničanů níže po proudu řeky využívá vodu z Jamuny ke koupání a dokonce i k pití, uvádějí odborníci.
Některé úseky řeky Jamuna již desítky let sužuje vypouštění toxických chemikálií a nečištěných odpadních vod. Pěna se na řece objevuje pravidelně. Navzdory její toxicitě mnoho vesničanů níže po proudu řeky využívá vodu z Jamuny ke koupání a dokonce i k pití, uvádějí odborníci.
Silná vrstva toxické pěny znovu pokryla části řeky Jamuna v blízkosti Dillí, zatímco samotná indická metropole bojuje s dráždivým a škodlivým smogem, který město zahalil. Informoval o tom zpravodajský server CNN.
 

Bílá pěna, která je směsicí odpadních vod a průmyslového odpadu, se vytvořila v některých částech Jamuny, přítoku posvátné řeky Gangy. Pěna obsahuje vysoké množství čpavku a fosfátů, které mohou podle odborníků způsobovat dýchací a kožní problémy.

Bílé chomáče pěny se objevily ve stejné době, kdy Dillí hledá způsob, jak bojovat proti dusivému smogu, kvůli kterému trpí mnoho z více než 20 milionů obyvatel města a který si vynutil uzavření škol i některých úřadů. Indičtí vědci dokonce zvažují, že by poprvé nad městem zkusili uměle spustit déšť z mraků, informovala agentura Reuters.

Některé úseky řeky Jamuna již desítky let sužuje vypouštění toxických chemikálií a nečištěných odpadních vod. Pěna se na řece objevuje pravidelně. Navzdory její toxicitě mnoho vesničanů níže po proudu řeky využívá vodu z Jamuny ke koupání a dokonce i k pití, uvádějí odborníci. Věřící hinduisté často provádějí v řece posvátné rituály obklopení hustou pěnou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

10.11.2023 13:52
Nic, co bychom v Česku neznali (Bečva,...)
Odpovědět
va

vaber

11.11.2023 08:46
kdo tam asi co vyrábí, kdo to vlastní a kam výrobky prodává,
že by to byli obyčejní Indove co si vaří žvanec a myjí nádobí jarem
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist