https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indicky-nejvyssi-soud-dal-zelenou-navratu-gepardu-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indický nejvyšší soud dal zelenou návratu gepardů do přírody

4.2.2020 00:14 (ČTK)
Indický nejvyšší soud minulé úterý povolil návrat gepardů do volné přírody. / Ilustrační foto
Indický nejvyšší soud minulé úterý povolil návrat gepardů do volné přírody. / Ilustrační foto
Foto | up3ryummy / Flickr
Indický nejvyšší soud minulé úterý povolil návrat gepardů do volné přírody. Do Indie budou v rámci experimentu dovezeny tyto kočkovité šelmy z Afriky s cílem zjistit, zda se dokážou přizpůsobit tamním podmínkám, informovala britská BBC.
 

Gepardi patří mezi druhy označované jako zranitelné, ve volné přírodě se jich vyskytuje už jen 7100, téměř všichni v Africe. Malá populace, čítající asi 50 jedinců, žije v Íránu. Gepardi jsou jediným velkým savcem, který byl v Indii označen za vyhynulého poté, co tato země získala nezávislost na Británii v roce 1947.

Agentura AFP uvádí, že indický nejvyšší soud v roce 2013 návrh ministerstva životního prostředí na vypuštění do přírody gepardů z Afriky zamítl s tím, že neexistuje žádná vědecká studie hovořící pro takový krok.

Věc se na několik let stala předmětem diskuze odborníků z různých zemí světa. Ti z nich, kteří se k těmto plánům staví skepticky, mají obavy, že zvířata spíše než ve volné přírodě skončí v podmínkách polosvobody v obřích zoologických zahradách. V Indii také podle nich chybí vhodné prostředí pro gepardy, dostatek kořisti a existuje velké riziko konfliktu s lidmi. V roce 1950 byli v jedné rezervaci ve státu Uttarpradéš navráceni do přírody lvi, pytláci je však vyhubili. Nicméně ochránci přírody, kteří reintrodukci geparda podporují, tvrdí, že se k ní přistoupí jedině tehdy, když vybrané lokality budou prozkoumány co do vhodných podmínek pro život těchto šelem, kořisti pro ně i možných konfliktů s člověkem.

Gepard byl v Indii údajně naposledy spatřen v období let 1967 až 1968.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.2.2020 17:06
Budou to mít sprinteři těžké. Bez hlídání, příkrmu a proplácení škod se projekt asi neobejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist