https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-pokracuje-ve-vysazovani-gepardu-na-svem-uzemi-dvanact-jich-doveze-z-jar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie pokračuje ve vysazování gepardů na svém území, dvanáct jich doveze z JAR

18.2.2023 01:39 | Johannesburg (ČTK)
Dvanáct jihoafrických gepardů v pátek nastoupilo cestu do Indie, která se tyto kočkovité šelmy snaží opětovně vysadit na svém území. V indickém národním parku Kuno se přidruží k osmi zástupcům svého druhu, kteří sem byli dovezeni v loňském roce z Namibie. Informovala o tom agentura Reuters.
 

"Dvanáct gepardů (...) se vydalo na cestu do Indie," napsalo na twitteru indické ministerstvo životního prostředí. Dorazit do národního parku asi 320 kilometrů jižně od Dillí by měli v sobotu.

Gepardi byli uspáni, naloženi do beden a jsou na cestě na mezinárodní letiště v Johannesburgu, kde je vyzvedne indický vojenský speciál. Sedm gepardích samců a pět samic jsou první z desítek, které Jihoafrická republika v rámci mezivládní dohody přislíbila poskytnout Indii v příštím desetiletí.

Gepardi jsou nejrychlejší suchozemská zvířata na světě, dosahují rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. Po celém světě žije posledních méně než 7000 dospělých jedinců na méně než devíti procentech svého původního teritoria. V Indii vyhynuli před více než 70 lety, píše agentura AP.

Afričtí gepardi se liší od těch, kteří žili v Indii a jejichž poslední jedinec byl zabit v roce 1952. Gepardi indičtí jsou kriticky ohrožení a několik desítek jich v současnosti žije jen na malých územích v Íránu. Zatímco populace gepardů v Africe je relativně stabilní, v Íránu nežije dost těchto šelem na to, aby mohly být převezeny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.2.2023 07:38
Aby SI je super predáror opět nevyhubil, bude třeba park dobře hlídat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.2.2023 08:31
Je to tam dosti lesnaté, vhodné spíše pro tygra či levharta. Ale třeba si zvyknou a naučí se mezi stromy kličkovat:-) Hlavní je, aby tam byl dostatek vhodné kořisti. Nebudou tam mít zabijácké lvy a zlodějské hyeny, tak početnost při správném managementu půjde poměrně rychle nahoru, neb koťat mívají jako máku.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.2.2023 13:16
NP nacházející se v ekoregionu Khathiar–Gir. Jediného místa na světě, kde žije asijský lev. Léta se mluví o tom, že by tento druh měl být přemístěn i jinam, aby nežil pouze v širším okolí Gir NP. Mělo by se jednat o jeden z prioritních programů. Ale ne, raději dáme přednost gepardovi z Afriky. Proč? Asi prachy z turismu… nevím.
Konkurencí gepardům budou nejenom levharti a hyeny, ale i dhoulové s medvědy. Otázkou je jejich hustota v Kunu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist