https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-udelila-pokutu-250-000-kc-slevarne-v-blansku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce udělila pokutu 250.000 Kč slévárně v Blansku

25.5.2018 04:10 | BLANSKO (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 250.000 korun blanenské slévárně Ernst Leopold, podle inspekce vypouštěla do ovzduší tuhé látky bez řádného odlučování (na obrázku).
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 250.000 korun blanenské slévárně Ernst Leopold, podle inspekce vypouštěla do ovzduší tuhé látky bez řádného odlučování (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 250.000 korun blanenské slévárně Ernst Leopold, podle inspekce vypouštěla do ovzduší tuhé látky bez řádného odlučování. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Vyjádření firmy se zatím nepodařilo získat.
 

Firma podle ČIŽP slévárnu provozovala loni v závěru roku v rozporu s integrovaným povolením, které vydal úřad Jihomoravského kraje. Při kontrole ve slévárně šedé litiny a ocelolitiny inspektoři zjistili porušování podmínek provozu mokrých hladinových odlučovačů a filtračních zařízení.

"Nejzávažnější pochybení bylo shledáno na tavícím zařízení šedé litiny (kuplovny), kde jsme objevili značné zanesení vzduchotechnického odsávání kupolové pece v oblasti chladiče spalin. V tomto případě docházelo k přímým emisím tuhých znečišťujících látek do ovzduší bez jejich omezování na filtračním zařízení," uvedla zástupkyně ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jana Antonínová. Doplnila, že společnost nezajistila pravidelný servis, údržbu a revize tohoto zařízení, jak jí to stanovovalo integrované povolení.

Nevyhovující stav inspektoři zjistili i u odsávání elektrických obloukových tavících pecí při výrobě ocelolitiny. "Obsluha zařízení nezapnula vzduchotechniku odsávání. Ta je nedílnou součástí tohoto zdroje znečišťování ovzduší a provoz zařízení bez ní je nepřípustný," uvedla Antonínová.

Slévárna se specializuje na kusovou a malosériovou výrobu odlitků z litiny a oceli a na umělecké odlitky z nejrůznějších materiálů. Výrobky dodává například pro energetický, petrochemický, automobilový či strojírenský průmysl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist