https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspektori-nasli-v-chovu-na-sumpersku-37-koz-ve-spatnem-zdravotnim-stavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspektoři našli v chovu na Šumpersku 37 koz ve špatném zdravotním stavu

29.8.2023 18:51 | ŠUMPERK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zhruba čtyři desítky koz ve špatném zdravotním stavu našli inspektoři Státní veterinární správy ČR (SVS) u chovatelky v Hynčině na Šumpersku, zvířatům nezajistila vhodné podmínky. Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj proto zaslala radnici v Zábřehu návrh na odebrání zvířat z tohoto chovu a zároveň podá podnět na zahájení správního řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Krajská veterinární správa kvůli chybějícímu označení koz povede s chovatelkou také správní řízení pro porušení plemenářského zákona, sdělil mluvčí SVS Petr Majer.
 
Veterinární inspektoři podle Majera provedli v polovině srpna v chovu v Hynčině opakovanou kontrolu na základě podnětu, jehož autor SVS upozornil na špatné podmínky, ve kterých tam kozy žijí. "Při kontrole inspektoři zjistili nevhodné podmínky ve stáji, kde se nacházela většina koz. Povrch stáje byl vlhký, zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek a silně zde zapáchal čpavek. Některé kusy byly vyhublé. V chovu dle některých změn na tělech zvířat zjevně probíhala nekontrolovaná příbuzenská plemenitba. Zvířata v době kontroly neměla k dispozici žádné krmení ani vodu," uvedl Majer. Další kozy pobývaly v době kontroly pod přístřeškem a v místnosti domu.

Některé kozy měly podle Majera přerostlé paznehty tak, že jim to znemožňovalo přirozený postoj a pohyb, což zvířatům způsobovalo značné utrpení. "V chovu se nacházelo velké množství pro zvířata nebezpečných předmětů, o které by se kozy mohly poranit. V chovu bylo také několik desítek slepic, kachen a králíků. Právě u koz a králíků zjistila SVS v roce 2019 problémy. Ty chovatelka následně odstranila a byla jí tehdy obcí s rozšířenou působností uložena pokuta 12.000 korun," uvedl Majer.

Chovatelce bylo po první kontrole v polovině srpna nařízeno upravit zvířatům přerostlé paznehty a okamžitě zajistit vhodné podmínky k chovu. Při opakované kontrole o tři dny později ale inspektoři zjistili, že chovatelka sice kozám paznehty ošetřila, zvířata se přesto nemohla normálně pohybovat. "Podmínky chovu se navíc vůbec nezměnily. Z uvedených důvodů vydala Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj městskému úřadu v Zábřehu návrh na zajištění náhradní péče o všech 37 koz chovaných na tomto hospodářství," dodal Majer.

Vedoucí oddělení životního prostředí zábřežské radnice Květoslava Hýblová dnes ČTK řekla, že městský úřad obdržel podání od SVS v pátek a případem už se zabývá. Umístit čtyři desítky koz do náhradního chovu ale podle Hýblové nebude snadné, protože většina útulků v okolí se na tato zvířata nespecializuje. "Máme městský útulek, ve kterém jsou pouze psi, a zdárně se nám daří řešit i kočky. Toto je ale specifický případ, který nepůjde vyřešit ze dne na den," uvedla Hýblová. Město už oslovilo několik zařízení, která jsou schopna poskytnout azyl i kozám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

29.8.2023 20:54
Vlk sežere 3 nezabezpecene kozy a místní zemědělci se z toho podelaji a donekonecna to zvelicuji. Tady, jeden zemedelec léta mrzaci 40 koz a vyjde z toho jeden článek...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist