https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investice-do-snizovani-energeticke-narocnosti-ve-vodarenstvi-budou-v-desitkach-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investice do snižování energetické náročnosti ve vodárenství budou v desítkách miliard korun

12.11.2022 06:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rostoucí náklady na energie jsou aktuálně tématem číslo jedna ve všech oborech a ani českému vodárenství se nárůst cen energií nevyhnul. Snižování energetické náročnosti bude proto jedním z hlavních témat mezinárodní výstavy Vodovody – kanalizace 2023, známé pod zkratkou VOD-KA. Informuje o tom Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky, pořadatel výstavy.
 
Důvodů, proč se vodárenství musí v blízké budoucnosti zabývat svou energetickou náročností, je více. Obor ovlivňují kromě současných ekonomických obtíží i environmentální omezení, která se v čase zpřísňují.

„Vodárenské společnosti nejen pod tlakem stávající neutěšené situace vyplývající z cen energií, ale například i z důvodu implementace tzv. taxonomie do národní praxe, jsou nuceny optimalizovat svou energetickou náročnost," říká ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Vilém Žák. "Když říkám optimalizovat, znamená to jak hledání a zavádění energeticky úspornějších technologií, tak i instalace obnovitelných zdrojů energie tam, kde je to technicky možné,“ vysvětluje Vilém Žák.

Vodárenství patří mezi energeticky velmi náročné obory. Mezinárodní výstava VOD-KA 2023, kterou SOVAK pořádá v květnu příštího roku, se tak stane i příležitostí k setkání s dodavateli energeticky méně náročných technologií.

Přesto, že se v následujícím období bude obor snažit o snížení energetické náročnosti, o soběstačnosti podle SOVAKu v dohledné době hovořit nelze. „To však neznamená, že určité technologické celky, jako jsou úpravny vody, čerpací stanice, čistírny odpadních vod atd., nebudou energeticky zcela soběstačné. Vždy bude záležet na místních podmínkách, které jsou určující pro energetickou náročnost daného technologického celku, a také na možnostech instalace obnovitelných zdrojů energie,“ upozorňuje Vilém Žák.

Jak uvádí SOVAK, vodárenský obor je nucen, a dnes už i připraven, snižovat svou energetickou náročnost, pakliže chce být jako doposud službou dostupnou za rozumných podmínek pro všechny. Je připraven do nových technologií investovat.

„Celkové náklady za všechny vlastníky a provozovatele vodárenské infrastruktury pro veřejné zásobování se z pochopitelných důvodů jen těžko odhadují, ale řádově lze předpokládat, že půjde o desítky miliard korun,“ uzavírá Vilém Žák.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.11.2022 06:44
Jenom aby to nebylo - šetření pro šetření.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.11.2022 07:22 Reaguje na smějící se bestie
Kdyby měl někdo potřebu šetřit, tak může, separačními toaletami ušetříte 40% vody a produkty mohou jít rovnou do bioplynky, čímž se výrazně zlepší čistota vody v řekách a přehradách
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.11.2022 08:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Třeba se k tomu společnost časem dopracuje.
Bylo by to přínosnější, než EURO 7 a elektroplechovky.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

12.11.2022 09:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A jak tam ty produkty „dojdou"? Když nebudou spláchnuty vodou? Překopete celou kanalizační soustavu?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.11.2022 07:19
Vodárny nás finančně dojít celou dobu a při první větší příležitosti řeknou, že jim došli peníze
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 13:07
No, článek hezký, ale

" ... a ani českému vodárenství se nárůst cen energií nevyhnul."

Se kterým se třeba PVK bryskně vypořádaly zvýšením cen o 18,5 %.
A zbytek článku je rázem úplně zbytečný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist