https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/islandska-vulkanicka-lokalita-potreti-behem-necelych-tri-tydnu-vychrlila-lavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Islandská vulkanická lokalita potřetí během necelých tří týdnů vychrlila lávu

7.4.2021 18:17 | REYKJAVÍK (ČTK)
První erupce, jejíž záběry obletěly svět, začala uvolňovat lávu v oblasti údolí Geldingadalir, asi 40 kilometrů od islandské metropole Reykjavíku
První erupce, jejíž záběry obletěly svět, začala uvolňovat lávu v oblasti údolí Geldingadalir, asi 40 kilometrů od islandské metropole Reykjavíku
Foto | Berserkur / Wikimedia Commons
V oblasti islandské hory Fagradalsfjall se v noci na dnešek otevřela třetí prasklina chrlící lávu během necelých tří týdnů. Informoval o tom podle agentury AFP islandský meteorologický úřad. Naposledy horké plyny a láva v lokalitě vytryskly v pondělí. Od probuzení sopečné činnosti 19. března do oblasti míří houfy turistů.
 

První erupce, jejíž záběry obletěly svět, začala uvolňovat lávu v oblasti údolí Geldingadalir, asi 40 kilometrů od islandské metropole Reykjavíku, na jihozápadě ostrova. V pondělí se asi 700 metrů od tohoto prvního ohniska otevřely dvě nové pukliny a vytvořil se dlouhý proud lávy tekoucí k dalšímu malému sousednímu údolí.

Nyní vznikl asi půl kilometru od kráterů první erupce už třetí zdroj lávy lákající desítky tisíc zvědavců, kteří využívají relativně snadného přístupu k vulkanicky aktivní oblasti. Nová puklina je podle AFP zhruba 150 metrů dlouhá a asi jeden metr hluboká.

Kolem místní půlnoci světelný bod náhle osvětlil kopec na půli cesty mezi prvními dvěma erupcemi. Ze záběrů vysílaných veřejnoprávní televizí RÚV jsou patrné malé výtrysky lávy doprovázené slabým kouřem.

Oranžový proud roztavené hmoty se valil po svahu jako řeka, která se připojila k lávovému poli vzniklému v březnu. Lávové pole v úterý zaujímalo plochu více než 33 hektarů. Islandští vulkanologové, kteří zpočátku očekávali několikadenní erupci, nyní považují za pravděpodobnou dlouhodobější aktivitu. Nedokážou ale říct, zda bude trvat týdny, měsíce nebo dokonce roky. Nejnovější probuzení vulkánů na Islandu zatím neovlivňuje leteckou dopravu na nedalekém letišti Keflavík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.4.2021 20:25
Aby pana Hanzla neštrejchlo. Souvislost mezi zvýšením sopečné aktivity a slunečním minimem byla prokázána mimo jakoukoli pochybnost.
Ledaže by za to mohlo Rusko a jeho agenti na severu. :-)
Odpovědět
MG

Milan G

7.4.2021 21:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já se vám divím. Přeci je jasné, že Rusi vedou hybridní válku proti všem a všemu. Z toho je jasné, že za to může Putin a hackerský ansámbl z Karagandy :-)
Odpovědět
MG

Milan G

7.4.2021 21:38 Reaguje na Milan G
...dodatek: bude to mít závažný dopad na naší bezpečnostní situaci a senát už by měl teď protestovat a stěžovat si do Brusele.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.4.2021 11:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
,,Mimo jakoukoli pochybnost,, by potřebovalo víc než jen krátký článek na Ekolistu a vaše tvrzení. :-)

“The world is not more volcanically active, we’re just more volcanically aware.”

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/volcanoes

,,The Global Volcanism Program does not see any evidence that volcanic activity is actually increasing. Data about eruptions has been compiled by the Smithsonian since 1968 in order to provide context for global volcanism.,,

https://volcano.si.edu/faq/index.cfm?question=historicalactivity

A ani statistika nevykazuje nějakou provázanost.

https://volcano.si.edu/faq/index.cfm?question=eruptionsbyyear
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist