https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/islandsti-velrybari-po-dvoulete-pauze-vyrazi-na-lov-plejtvaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Islandští velrybáři po dvouleté pauze vyrazí na lov plejtváků

18.4.2018 07:01 (ČTK)
Plejtvák myšok (na obrázku) je druhým největším druhem velryby po plejtváku obrovském. Na seznamu ohrožených druhů je od roku 1996. Poslední odhady o počtu jedinců plejtváka myšoka v severním Atlantiku pochází z roku 2000 a podle AFP hovoří o zhruba 53.000 jedincích tohoto mořského savce.
Plejtvák myšok (na obrázku) je druhým největším druhem velryby po plejtváku obrovském. Na seznamu ohrožených druhů je od roku 1996. Poslední odhady o počtu jedinců plejtváka myšoka v severním Atlantiku pochází z roku 2000 a podle AFP hovoří o zhruba 53.000 jedincích tohoto mořského savce.
Islandští velrybáři hodlají po dvouleté přestávce obnovit sporný komerční lov velryb druhu plejtvák myšok (Balaenoptera physalus). Informoval o tom Kristján Loftsson, ředitel společnosti Hvalur, která jako jediná na Islandu tyto velké mořské savce loví. Velrybí maso společnost prodává do Japonska, nyní jej chce využít i ve farmaceutickém výzkumu.
 

Hvalur na stodenní velrybářskou sezonu, která začíná 10. června, připravuje dvě své lodě. V posledních dvou letech přitom společnost plejtváky myšoky kvůli problémům s odbytem na japonském trhu nelovila.

Letos kvóta činí 161 kusů, loni to bylo 150. Z loňské kvóty, kterou nevyužila, může společnost Hvalur vyčerpat dvacet procent, a celkem tak může letos ulovit 191 velryb. V roce 2015 ulovila společnost 155 těchto velkých mořských savců.

Podle Loftssona společnost Hvalur v současnosti spolupracuje s japonskými úřady na tom, aby splnila všechny předpisy, které země pro dovoz syrového masa stanovuje, a vyhnula se tak problémům z uplynulých dvou let.

Ne všechno maso poputuje ale do Japonska. Podle agentury AFP hodlá Hvalur spolupracovat i s výzkumníky jedné z islandských univerzit na vývoji léčiv z velrybího masa. Pomáhat by mělo především k boji s nedostatkem železa, který se podle Světové zdravotnické organizace týká asi 30 procent světové populace.

Proti obnovení lovu velryb se ohradila řada ekologických organizací. "Jsem velmi zklamaný," řekl například Sigursteinn Másson, islandský zástupce Mezinárodního fondu na ochranu zvířat (IFAW). Velrybářství podle něj nemá v moderní společnosti místo. Podle průzkumu IFAW zveřejněném loni na podzim souhlasí s lovem velryb jen 35,4 procenta Islanďanů, v roce 2016 to bylo ještě 42 procent.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Island, který obnovil komerční lov velryb v roce 2006, a také Norsko jsou jediné dvě země, které zákaz nerespektují a nadále otevřeně velryby loví.

Výjimku ze zákazu dostalo Japonsko, které smí každoročně zabít několik stovek velryb pro "vědecké účely". Kritici poukazují na to, že maso usmrcených zvířat skončí na stolech japonských labužníků. Výjimku z moratoria mají původní obyvatelé Grónska či Aljašky.

Plejtvák myšok je druhým největším druhem velryby po plejtváku obrovském (Balaenoptera musculus). Na seznamu ohrožených druhů je od roku 1996. Poslední odhady o počtu jedinců plejtváka myšoka v severním Atlantiku pochází z roku 2000 a podle AFP hovoří o zhruba 53.000 jedincích tohoto mořského savce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist