https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-a-panama-pokracuji-v-ilegalnim-rybolovu-hlasi-noaa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie a Panama pokračují v ilegálním rybolovu, hlásí NOAA

23.1.2011 06:57 | SILVER SPRING/HODONÍN (Ecomonitor)
Na černé listině se letos vyskytly Kolumbie, Ekvádor, Portugalsko, Venezuela, Itálie a Panama.
Na černé listině se letos vyskytly Kolumbie, Ekvádor, Portugalsko, Venezuela, Itálie a Panama.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Anilocra / Wikipedia.org
Zpráva shrnující dvouleté pozorování Národního oceánického a atmosférického institutu (NOAA) identifikuje šest zemí, které nadále překračují pravidla zákonného rybolovu. Na seznamu jsou opět Itálie a Panama, informuje Mongabay.com.
 

Charakteristiky plavidel těchto zemí naplňují status „nelegálních, neregulovaných a nepovolených“ a přispívají významně k faktu, že pětina všech rybářských úlovků na celém světě nesplňuje stanovené normy a prakticky 80 % rybích populací trpí „přelovením“. Na černou listinu se země dostaly podhodnocením svých lovných kvót, používáním zakázaných způsobů lovu nebo rybolovem mimo povolenou sezonu.

Zpráva je výstupem takzvaného Magnusson-Stevensonova zákona a NOAA vystupuje v roli garanta s právem monitoringu situace v oceánech. Na černé listině se letos vyskytly Kolumbie, Ekvádor, Portugalsko, Venezuela, Itálie a Panama.

Poslední dvě jmenované země představují stálice, zejména kvůli vytrvalému užívání tažných a tenatových sítí přesahujících délku 2,5 kilometru v oblasti mořských proudů, které decimují početné stavy hájených tuňáků obecných. Tato technika lovu podléhá moratoriu již od roku 1992, protože v tenatech končí řada mořských živočichů, na které rybolov není primárně zaměřen. Oproti roku 2009 se ve zprávě už neuvádí vlády Číny, Francie, Libye a Tuniska, které dokázaly nedostatky na vlastních lodích technicky i administrativně odstranit.

„Jsme potěšeni, že národy identifikované ve zprávě z roku 2009 přijaly významná opatření k omezení nezákonného rybolovu,“ říká Russel Smith z NOAA. V případě, že země nepřijme vhodná opatření k nápravě, může být na ni uvalena řada sankcí – zamezení vplutí do amerických přístavů nebo zákaz dovozu některých rybích produktů do USA. „Nelegální rybolov musí být zastaven,“ říká Smith. „Narušuje snahy o zavedení udržitelného rybolovu, na kterém závisí živobytí mnoha společností.“

Zpráva byla uveřejněna 15. 1. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „„Italy and Panama continue illegal fishing, says new report““.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist