https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-pry-jako-prvni-na-svete-zavadi-do-skol-predmet-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie prý jako první na světě zavádí do škol předmět o klimatu

10.11.2019 00:13 (ČTK)
Itálie začne jako první země na světě ve státních školách povinně vyučovat předmět o změnách klimatu. / Ilustrační foto
Itálie začne jako první země na světě ve státních školách povinně vyučovat předmět o změnách klimatu. / Ilustrační foto
Itálie začne jako první země na světě ve státních školách povinně vyučovat předmět o změnách klimatu. V rozhovoru, o němž v úterý informovala agentura Reuters, to řekl italský ministr školství Lorenzo Fioramonti, který patří k nejaktivnějším propagátorům ochrany životního prostředí ve vládě.
 

Je z Hnutí pěti hvězd (M5S) a v září ho opozice kritizovala, když povzbuzoval studenty, aby šli místo do školy na protesty týkající se ochrany klimatu.

V nejnovějším rozhovoru řekl, že všechny státní školy začnou od příštího školního roku vyučovat předmět o změnách klimatu a vyčlení pro něj 33 hodin ročně. Z perspektivy udržitelného rozvoje pak mají být vyučovány i předměty jako zeměpis, matematiky nebo fyzika. "Chci, aby se italský školský systém stal prvním na světě, který postaví do centra všeho, co se ve školách vyučuje, společnost a životní prostředí," řekl 42letý ministr.

Fioramonti se zabývá politickou ekonomií a publikoval několik knih, v nichž se vyslovil pro to, aby se upustilo od používání hrubého domácího produktu jako míry ekonomického úspěchu zemí. Prosazuje rovněž zavedení nových daní z letenek, plastů a sladkých potravin a takto získané peníze chce využít ve školství. Tyto návrhy ale kritizuje opozice s tím, že daňové zatížení Italů je už tak vysoké. Přesto však vláda zapracovala návrh daně z plastů a sladkých nápojů do návrhu rozpočtu pro příští rok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.11.2019 00:17
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.11.2019 12:21
Jen další důkaz totalitní podstaty ekologie.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.11.2019 14:54
Je rozumné, aby se žáci seznámili více i s geologií a historií Země. Vzdělaný člověk nepodlehne tak snadno manipulaci.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.11.2019 09:21 Reaguje na Richard Vacek
ano, tohle jsem v sobotu odpovídal dceři, když protestovala, proč se jako má učit v šesté třídě takové blbosti jako jaký je poloměr země, jak z poloměru Země snadno spočítá délku rovníku, z čeho že se skládá buňka a kde že asi berou rostliny energii na to, aby na jaře vypučely, a z čeho se skládá atom.
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.11.2019 18:04
Nevidím na tom nic špatného, důležitější bude obsah, zdroje a přednášející. Pokud to bude 100% klimaalarmismus v pojetí klimaplašanů, tak je to zbytečné až škodlivé. To ať raději sportují.
Odpovědět
Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

11.11.2019 08:03 Reaguje na Milan Milan
Souhlasím!
U všeho a hlavně ve školství je důležité jaké informace se podávají a jestli se mládež opravdu vede k samostatnému myšlení nebo jen jedním směrem.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.11.2019 08:53 Reaguje na Milan Milan
Jsem toho názoru, že vzhledem k totalitní podstatě ekologie budou tyhle hodiny jen a jen vymýváním mozků a žádná fakta, umožňující vytvoření vlastního úsudku, se tam nedostanou. Rád bych se mýlil, ale nemýlím se.
Odpovědět
ig

11.11.2019 09:05 Reaguje na Milan Milan
Ano, úplně jako u marxisticko-leninské filosofie, povinně přednášené na vysokých školách u nás do roku 89. Také záleželo na přednášejícím, jestli to bude či nebude ideologická nalejvárna :D :D :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist