https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italskou-vesnici-pod-mont-blankem-ohrozuje-tajici-ledovec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italskou vesnici pod Mont Blankem ohrožuje tající ledovec

12.8.2021 08:39 | Planpincieux (ČTK)
Na rozdíl od ledovců tajících v polárních oblastech není ten v italských Alpách přimrzlý ke skalnatému podloží. Znamená to, že se může rychleji sesouvat díky vodní vrstvě, na níž spočívá.
Na rozdíl od ledovců tajících v polárních oblastech není ten v italských Alpách přimrzlý ke skalnatému podloží. Znamená to, že se může rychleji sesouvat díky vodní vrstvě, na níž spočívá.
Foto | puffin11k / Flickr
Nestabilní odtávající ledovec na italské staně Mont Blanku je pod drobnohledem vědců, podle nichž může nárůst teplot představovat nebezpečí pro níže položené údolí. Informovala o tom agentura AFP.
 

Splaz ledovce Planpincieux se nachází ve výšce zhruba 2700 metrů na jižní stěně čtyřtisícové hory Grand Jorasses, která je součástí masivu nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Hluboko pod ledovcem stojí stejnojmenná vesnice.

Na rozdíl od ledovců tajících v polárních oblastech není ten v italských Alpách přimrzlý ke skalnatému podloží. Znamená to, že se může rychleji sesouvat díky vodní vrstvě, na níž spočívá. Podle odborníků tím vyvstává nebezpečí pro údolí Val Ferret.

"Čelíme značnému nárůstu teplot, který urychluje vytváření vrstvy vody pod ledovcem," říká AFP Valerio Segor, ředitel úřadu pro zvládání přírodních katastrof v severoitalské autonomní oblasti Údolí Aosty.

Dříve byl ledovec Planpincieux tlustší a méně rozlámaný, čímž byla jeho pozice na skále stabilnější, vysvětluje glaciolog z nedalekého města Courmayeur Paolo Ferret. Ledovec "stéká" do údolí pomalu, ale jistě. V krajních případech podle něj urazí půldruhého metru za den, připomíná Ferret.

Whymper - jeden z výše položených ledovcových seraků - sjíždí rychlostí dva až 20 centimetrů denně. V říjnu se z něj odlomil a spadl do údolí obrovský blok ledu o objemu 15 000 metrů krychlových. Stalo se tak krátce poté, co úřady preventivně zakázaly vstup na stezky vedoucí pod ním.

Pohyb ledovce Planpincieux a nad ním umístěného seraku Whymper je bedlivě sledován pomocí radaru. Místní úřady vypracovaly krizový plán založený na několika scénářích, z nichž ten nejextrémnější předpokládá pád 800 000 kubických metrů ledu na vesnici a přilehlé silnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist