https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izrael-kvuli-vedru-a-nebezpeci-pozaru-uzavrel-vetsinu-narodnich-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izrael kvůli vedru a nebezpečí požárů uzavřel většinu národních parků

13.11.2021 01:29 | JERUZALÉM (ČTK)
Uzavřeny jsou všechny turistické stezky v národním parku parku Karmel na severu, s výjimkou údolí řeky Mearot, Judské hory i oblast Šefela ve středním Izraeli a také park Amud v Galileji.
Uzavřeny jsou všechny turistické stezky v národním parku parku Karmel na severu, s výjimkou údolí řeky Mearot, Judské hory i oblast Šefela ve středním Izraeli a také park Amud v Galileji.
Foto | amir85 / Flickr
Izrael na víkend zavřel většinu svých přírodních parků. Chce tak zabránit lesním požárům v nezvykle suchém a na toto roční období teplém počasí. Podle izraelských médií má být v Tel Avivu 30 stupňů Celsia a v oblasti Mrtvého moře ještě tepleji.
 

Uzavřeny jsou všechny turistické stezky v národním parku parku Karmel na severu, s výjimkou údolí řeky Mearot, Judské hory i oblast Šefela ve středním Izraeli a také park Amud v Galileji. Uzávěra se týká i pobřežních výletních tras mezi Haderou na severu po Zikim na jihu Izraele. Platit má do neděle.

Už dříve tento týden úřady zakázaly rozdělávat ohně, toto opatření platí do 30. listopadu. Kromě nezvyklého tepla je také sucho a nečekají se srážky.

Izrael zažil mimořádně ničivé požáry v listopadu a prosinci roku 2010, kdy v oblasti Karmel přišlo o život 44 lidí. Po požárech, jež roku 2016 vzplály na několika místech, přišlo mnoho lidí o své domovy. Země se stále vzpamatovává z letošních srpnových rozsáhlých požárů, při nichž v blízkosti Jeruzaléma shořel porost na ploše 25 kilometrů čtverečních.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

13.11.2021 08:48
Izrael je hloupý, nechce užitečné požáry naši ,odborníci by jim to měli vysvětlit,
teorie o zachycování vody ve spálené zemi a příliš velkém množství biomasy asi v Izraeli neznaji
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.11.2021 10:33 Reaguje na vaber
O tom pochybuji, že by u nás nějaký odborník doporučoval požáry realizovat v nezvyklém suchém a na dané roční období teplém počasí (30 stupňů a více), kdy nejsou očekávány srážky.
Odpovědět
va

vaber

14.11.2021 08:45 Reaguje na Majka Kletečková
na Ekolistu nedoporučovali založit požár, ale tvrdili ,že požáry ,třeba v Austrálii, jsou užitečné
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2021 22:56 Reaguje na vaber
Oni hlavně nemají velká množství biomasy. Nemusí řešit takové problémy jako v USA, kde na lokalitách se sekvojovci musí zakládat lokální požáry, aby shořely podrostové dřeviny a mohla vyklíčit nová generace sekvojovců.
Odpovědět
va

vaber

14.11.2021 08:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
pěkná blbost, podle vaší teorie by žádná nová generace sekvojovců nevyklíčila kdyby nehořelo? moudrý človět tam nezakládal požáry a přesto jsou některé stromy staré tisíce let a takové dnes již nevyrostou
když nemají v Izraeli mnoho biomasy nemusí se požárů bát ,požáry prý jsou tam, kde je moc škodlivé biomasy
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.11.2021 16:44 Reaguje na vaber
Malý požár sekvojovec přežije. Problém je, když člověk malým požárům brání a pak to jednou chytne, když se materiálu nastřádá řádově víc.
Odpovědět
va

vaber

15.11.2021 08:30 Reaguje na Viktor Šedivý
už by se měl založit nový studijní obor na univerzitách, jmenovat by se měl ,,udržování správného množství biomasy v přírodě řízenými požáry,, vše pod heslem nebraňte malým požárům a
studovat by tam mohli jen ti největší z největších
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist