https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-muze-zemedelec-vyzrat-na-skudce-plodin-pozve-si-programatora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak může zemědělec vyzrát na škůdce plodin? Pozve si programátora

11.7.2019 01:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Není tu zavíječ kukuřičný?
Není tu zavíječ kukuřičný?
Zavíječ kukuřičný. Škůdce, který se kvůli změně klimatu přesouvá z jihu více na sever do dalších částí ČR. Společnost CleverFarm zemědělcům nabízí matematické modely, které předpovídají riziko chorob i napadení škůdci. Zemědělci se díky tomu mohou lépe rozhodovat, zda mají použít chemický postřik.
 

Díky tzv. predikčním modelům mohou zemědělci předcházet rizikům, která by mohla znehodnotit jejich úrodu. Díky tomu pak výrazně snižují náklady na nákup postřiků, provoz strojů při jejich aplikaci a v neposlední řadě také uleví životnímu prostředí.

„Naše softwarová aplikace je schopná pomocí komplexních matematických modelů včas predikovat ohrožení úrody. Uživatelé se ale rozhodně nemusí složitostí těchto modelů trápit, aplikace vše spočítá za ně. Stačí jen správně sbírat data, nastavit, pro jaký predikční model chceme data využít a o zbytek se už postaráme my,“ popisuje Adam Zlotý z brněnské společnosti CleverFarm.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CleverFarm

Doposud nejpoužívanějším způsobem boje proti zavíječi kukuřičnému je biologická ochrana pomocí přípravků. Před nemalou částí zemědělců tak každoročně vyvstává dilema tvořené z řady otázek, na které není ve standardních podmínkách snadné odpovědět. Bude zavíječ škodit i letos? Je tedy vhodné objednat ochranný přípravek, který nakonec možná ani nevyužiji? Odpovědi mohou přinést data ze senzorů, které lze měřit přímo na polích, což vede k lepší předvídatelnosti chorob a škůdců. Tento přístup tak agronomům pomůže šetřit čas i prostředky, a to například i v boji proti zmíněnému zavíječi.

Predikční model CleverFarm pracuje s efektivními sumami teplot, které se sbírají od začátku kalendářního roku, u senzorů nasazených později se hodnoty dopočítávají z nejbližší veřejné meteostanice. Po dosažení odpovídající sumy teplot polí jsou následně uživatelé informováni o jednotlivých fázích vývoje zavíječe. V aplikaci mohou pro konkrétní půdní bloky sledovat stav a vývoj jednotlivých fází predikce, počet a historii jednotlivých alarmů.

S rozšířenou funkčností meteostanice, která nyní měří i tzv. ovlhčení listů, se CleverFarm také jako první pustil i do predikování vzniku chorob hlavních polních plodin, primárně obilovin. Nejčastěji se jedná o plísňové choroby napadající pšenici, zejména Septoriovou a Feosferiovou skvrnitost a Braničnatku pšeničnou, která svojí závažností dělá vrásky na čele nejednomu zemědělci. Napadení listů totiž způsobuje významné ztráty, které za určitých podmínek, tedy déle trvajících srážkách a nižších průměrných teplotách, snižuje výnosy z pšenice až o 60 %.

Brněnská společnost do budoucna připravuje další predikce pro pšenici a jiné obiloviny, nově vznikajícím modelům se nevyhne ani řepka. Na ostrý provoz dále čekají nová, řádně otestovaná schémata pro vinohrady a v rámci spolupráce s cukrovary také prognóza cerkosporiové skvrnitosti řepy. V rámci minoritně zastoupených, ale tradičních plodin nezůstanou v ústraní ani brambory nebo například chmel.

Český start-up CleverFarm byl založen v červnu 2016 jako součást skupiny CleverMaps. Hlavním investorem je technologický a inovační hub MindForge. CleverFarm je jednoduchá on-line aplikace, která zásadním způsobem zjednodušuje a zlepšuje život zemědělcům. Pokročilé moduly on-line senzorů a satelitních snímků pomáhají snižovat náklady, zvyšovat kvalitu produkce, dosahovat vyšších výnosů a ve finále tak i více vydělat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

11.7.2019 07:01
Tyto nové technologie jsou přínosné, ale nejsou všespásné. Sumy efektivních teplot + sumy srážek se již dávno používají např. při predikci strupovitosti jabloní, totéž platí pro kadeřavost broskvoní. Při využívání těchto technologií je ale stejně nutno používat i vlastní rozum a zkušenosti a nespoléhat na ně slepě. Přírodu nelze přemistrovat a častokrát se škodliví činitelé chovají jinak, než jak je zaškatulkováno. Dobrým příkladem je např. predikce sklerotinie-hlízenky, která mj. napadá řepku a v závažných případech dokáže snížit výnos i o 60%. Tam se provádí kultivace opadlých okvětních lístků, která právě ale vždy nemusí být spolehlivá a tudíž se může lehce stát, že začátkem týdne není napadení prokázáno a začátkem druhého týdne ano. A právě z těchto důvodů zemědělec raději sáhne po ochraně, protože ze zkušenosti víme, že roky, kdy se hlízenka nevyskytuje, by se daly spočítat na polovině prstů jedné ruky a nechat si zničit úrodu může jen dobrodruh. Tudíž většinou otázka nestojí JESTLI, ale KDY. A tady to ta aplikace na základě sesbíraných hodnot může upřesnit.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

11.7.2019 10:47
Anebo si můžou pořídit Bt-kukuřici a nemusí se trápit.
(kromě papírování vyžadovaného ekoteroristy)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist