https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zachranit-severni-bile-nosorozce-sami-se-jiz-nerozmnozi-musi-nastoupit-veda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zachránit severní bílé nosorožce? Sami se již nerozmnoží, musí nastoupit věda

6.5.2016 16:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nosorožec Suni se páří se samicí Nájin. Současný zdravotní stav samic je takový, že samy nemohou donosit počatá mláďata. Vědci se snaží přijít na to, jak tyto vzácné savce zachránit.
Nosorožec Suni se páří se samicí Nájin. Současný zdravotní stav samic je takový, že samy nemohou donosit počatá mláďata. Vědci se snaží přijít na to, jak tyto vzácné savce zachránit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V prosinci 2015 se v Rakousku sešla skupina odborníků z celého světa, aby jednala o hrozícím nebezpečí vyhynutí nosorožců tuponosých severních (jinak též severních bílých, Ceratotherium simum cottoni) a o možnostech jejich záchrany. Shrnutí tohoto historického jednání bylo nedávno publikováno v mezinárodním odborném časopise Zoo Biology. Vědci se snaží jednak upozornit veřejnost na hrozbu vyhynutí severních bílých nosorožců a na probíhající snahy o jejich záchranu, ale také umožnit vědecké komunitě získávat a sdílet nové informace týkající se vymírání savců.
 

Poslední tři známí nosorožci bílí severní žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, kam byli převezeni ze ZOO Dvůr Králové v roce 2009. “Přestože jsme byli schopni severní bílé nosorožce v naší zoo rozmnožit, jejich současný zdravotní stav už neumožňuje donosit mládě přirozenou cestou,“ popisuje současnou situaci Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů ZOO Dvůr Králové. „Věříme však, že nejmodernější vědecký výzkum představený na jednáních ve Vídni dává těmto posledním jedincům šanci, aby ještě spatřili mláďata svého vlastního druhu.”

Článek o záchraně severních bílých nosorožců zahrnuje otázky týkající se genetických a buněčných technologií, vědecké etiky, ale také významu dlouhodobých strategických úvah a komunikace mezi odborníky. Klíčovou součástí prosincové diskuze byla zejména nezbytnost uchovávat v genetických bankách zmražené vzorky tkání a samčích a samičích pohlavních buněk (spermie a vajíčka), bez nichž se boj proti vymírání zvířecích druhů do budoucna neobejde.

“Genetický materiál této vzácné formy nosorožce je uložen v kryobankách v San Diegu a v Evropě,” říká Oliver Ryder, odborník v oblasti genetiky z organizace San Diego ZOO Global. “Genetické vzorky v podobě živých buněčných kultur, tkání a spermií společně se schopností vytvořit indukované pluripotentní kmenové buňky (zkráceně iPS buňky) jsou základem našich nadějí na obnovení životaschopné populace severních bílých nosorožců.“

Díky tomu, že je genetický materiál severních bílých nosorožců dostupný pro výzkum, považují odborníci pokročilé reprodukční technologie za naději pro přežití tohoto druhu.

“Pro přežití severních bílých nosorožců budou potřeba nové technologie, nové vědecké přístupy a nová řešení,” říká Joseph Saragusty z Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat (IZW) v Berlíně. “K dosažení tohoto cíle bude rovněž nezbytné vytvořit mezinárodní tým špičkových expertů z různých odvětví, kteří se do projektu záchrany druhu, který by byl jinak odsouzen k vyhynutí, zapojí,” dodává Saragusty.

„Od samotné myšlenky jsme k vypracování plánu na záchranu severních bílých nosorožců na jednáních ve Vídni ušli dlouhou cestu. Jsem rád, že jsme našli tolik schopných expertů z různých vědeckých oblastí, kteří věří, že díky použití nejmodernějších buněčných a reprodukčních technologií máme možnost tento druh nosorožce zachránit. Teď musíme ukázat, že tento nový přístup může skutečně přinést změnu,” uvádí Thomas Hildebrandt, vedoucí oddělení reprodukčního managmentu z berlínského IZW.

Vedle výměny informací v oblasti reprodukčních technologií se experti rovněž věnovali otázkám týkajícím se etiky a smyslu vynaložení tak velkých finančních a jiných zdrojů k záchraně jediného druhu. Odborníci věří, že informace a zkušenosti získané díky úsilí na záchranu severních bílých nosorožců bude možné v budoucnu využít i k záchraně dalších druhů, které čelí hrozbě vyhynutí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist