https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jan-bouchal-propagoval-cyklistiku-zemrel-po-stretu-s-autem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jan Bouchal propagoval cyklistiku, v roce 2006 zemřel po střetu s autem

12.1.2021 01:00 | PRAHA (ČTK)
Pomník nazvaný Bike to Heaven od Krištofa Kintery, odhalený v září 2013, má podobu pouliční lampy, po níž vzhůru jede bicykl.
Pomník nazvaný Bike to Heaven od Krištofa Kintery, odhalený v září 2013, má podobu pouliční lampy, po níž vzhůru jede bicykl.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ekologický aktivista a novinář Jan Bouchal patřil k velkým zastáncům cyklistické dopravy, kterou se snažil prosazovat i v pražských ulicích. Sám se po Praze pohyboval nejčastěji na kole, což se mu stalo nakonec osudným, zemřel 12. ledna 2006 několik dní poté, co ho na křižovatce srazilo auto. Vyšetřování jako viníka nehody určilo Bouchala, který podle policistů nedal přednost, navíc jel bez helmy a osvětlení. Jeho přátelé i Bouchalova matka sice namítali, že šetření bylo zmanipulované, ale bez úspěchu.
 

Bouchal, mimo jiné zástupce šéfredaktora časopisu EkoList a šéf občanského sdružení Oživení, stál u zrodu iniciativy Auto*Mat, která se snaží o úpravy ulic tak, aby byly bezpečnější pro cyklisty.

Iniciativa s jeho smrtí neskončila, zasadila se také o vybudování pomníku na místě nehody na nábřeží Kapitána Jaroše v Holešovicích. Dílo nazvané Bike to Heaven od Krištofa Kintery, odhalené v září 2013, má podobu pouliční lampy, po níž vzhůru jede bicykl. Připomínat má nejen Bouchala, ale i další cyklisty, kteří tragicky zemřeli v pražských ulicích.

Cenu Josefa Vavrouška získal Jan Bouchal a Yvonna Gaillyová

Zemřel Jan Bouchal, ekologický novinář a aktivista


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist