https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-chce-zakazat-nove-benzinove-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko chce zakázat nové benzinové vozy

4.12.2020 00:46 | TOKIO (ČTK)
Hlavní mluvčí vlády na tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo plán zmapuje do konce roku. Krok přichází poté, co se Tokio v říjnu zavázalo snížit na nulu do roku 2050 emise uhlíku.
Hlavní mluvčí vlády na tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo plán zmapuje do konce roku. Krok přichází poté, co se Tokio v říjnu zavázalo snížit na nulu do roku 2050 emise uhlíku.
Japonsko chce od poloviny příštího desetiletí zakázat prodej nových vozů na benzin. Přednost mají dostat elektrovozy a auta na hybridní pohon. O záměru ministerstva obchodu a průmyslu dnes podle tiskových agentur informovala japonská televizní stanice NHK. Třetí největší světová ekonomika hodlá pomocí jasně definovaných cílů převzít vůdčí úlohu při celosvětovém odstavení benzinových automobilů.
 

Hlavní mluvčí vlády na tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo plán zmapuje do konce roku. Krok přichází poté, co se Tokio v říjnu zavázalo snížit na nulu do roku 2050 emise uhlíku. Japonsko tak bude po Británii teprve druhou zemí ze skupiny vyspělých států skupiny G7, která se rozhodla postupně vyřadit benzinová vozidla z provozu.

Podle zprávy společnosti Boston Consulting Group by se měl podíl elektrovozů v Japonsku v roce 2030 zvýšit na 55 procent. Podíl elektrovozů by měl rychle stoupat i globálně díky tomu, že ceny baterií klesají rychleji, než se předpokládalo, píše se ve zprávě.

Britský premiér Boris Johnson před dvěma týdny oznámil, že Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala. Vláda chce podle něj do takzvané zelené průmyslové revoluce investovat asi 12 miliard liber (asi 351 miliard Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

4.12.2020 07:09
Přijde doba, kdy se vlády budou omlouvat svým občanům, že popřály sluchu zeleným a takové nesmysly akorát vytahující peníze z kapes občanů dopustily.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.12.2020 08:19 Reaguje na Radim Polášek
Tohle šílení už jeden naplno i v Evropě. Kupříkladu Volkswagen ukončil činnost svého oddělení VW Motorsport. Toto oddělení bude rozpuštěno a zaměstnanci převedeni jinam, protože značka se chce v budoucnu věnovat pouze elektromobilitě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 17:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Naftové rumpováky to mají už spočítané. Ne, že by se rázem všechno vyhodilo, ale očekávám, že do 10. let budou jezdit užitková auta převážně na elektriku.
Samozřejmě ne u nás.....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.12.2020 11:37 Reaguje na Radim Polášek
Naivko...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 17:06 Reaguje na Radim Polášek
Od dětského věku jsem slýchával, jak je kapitalismus prohnilý a zdegenrovaný a jak za chvíli zbankrotuje.
Netušil jsem, že ti samí to budou tlačit lidem do hlav i dnes, kdy bylo jasně dokázáno, že zbankrotoval jen ten debilní bolševismus.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.12.2020 08:09
Hornaté Japonsko snad může postavit dostatek elektráren aby krylo svoji spotřebu elektřiny. Díky hornatému terénu se dají použít vodní elektrárny, možná i přílivové elektrárny. Co ale země, které nemají velké vodní toky, členitý terén, případně vhodné lokality pro stavbu větrných elektráren. Solární panely nejsou samospásné a časem se může stát, že místně bude omezována spotřebitelům možnost využití elektrické energie, protože jí prostě pro všechny nebude dost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 17:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Musíme prostě pohnout p.delí. Zdechlý babišistán to lidem skutečně nezařídí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist