https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsky-restart-jaderne-energetiky-muze-pokracovat-rozhodl-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonský restart jaderné energetiky může pokračovat, rozhodl soud

31.12.2015 03:03 | PRAHA (oEnergetice)
Japonský soud dal minulý týden souhlas k pokračování restartu čtyř jaderných reaktorů, když zrušil příkaz bránící ve znovuspuštění dvou reaktorů jaderné elektrárny v Takahamě (na snímku).
Japonský soud dal minulý týden souhlas k pokračování restartu čtyř jaderných reaktorů, když zrušil příkaz bránící ve znovuspuštění dvou reaktorů jaderné elektrárny v Takahamě (na snímku).
Japonský soud dal minulý týden souhlas k pokračování restartu čtyř jaderných reaktorů, když zrušil příkaz bránící ve znovuspuštění dvou reaktorů jaderné elektrárny v Takahamě a zároveň zamítl žádost na vydání obdobného příkazu pro dva reaktory v jaderné elektrárně Ohi, informoval zahraniční server Reuters.
 

Rozhodnutí soudu vyjadřují podporu restartu jaderných reaktorů ležících na západním pobřeží Japonska. Zároveň mohou urychlit návrat Japonska k jaderné energetice necelých pět let od havárie na jaderné elektrárně Fukušima, po které došlo k uzavření všech jaderných reaktorů v zemi.

Obyvatelé Takahamy dosáhly alespoň částečného úspěchu v dubnu letošního roku, kdy soud vydal rozhodnutí, které nedovolovalo opětovné spuštění třetího a čtvrtého bloku tamní jaderné elektrárny z důvodu podcenění bezpečnostních rizik souvisejících se zemětřesením. Elektrárna tehdy nesplňovala přísnější bezpečnostní standardy a nedostatky se objevily také v opatřeních týkajících se případné evakuace po havárii.

Soud ve Fukui ovšem nyní toto dubnové nařízení zrušil a opětovnému spuštění obou reaktorů tak nic nestojí v cestě. Provozovatel elektrárny společnost Kansai Electric Power Co., Inc. plánuje znovuspuštění třetího bloku koncem ledna příštího roku, čtvrtý blok má následovat přibližně o měsíc později. Bude se současně jednat o třetí a čtvrtý blok znovuspuštěný po zmíněném odstavení všech reaktorů v Japonsku. Již v srpnu letošního roku byl spuštěn první reaktor v elektrárně Sendai. V říjnu následoval druhý reaktor téže elektrárny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

31.12.2015 09:54
Dovolil bych si opravit informace v článku. Tvrzení: "Obyvatelé Takahamy dosáhly alespoň částečného úspěchu v dubnu letošního roku, kdy soud vydal rozhodnutí, které nedovolovalo opětovné spuštění třetího a čtvrtého bloku tamní jaderné elektrárny z důvodu podcenění bezpečnostních rizik souvisejících se zemětřesením. Elektrárna tehdy nesplňovala přísnější bezpečnostní standardy a nedostatky se objevily také v opatřeních týkajících se případné evakuace po havárii." není pravda. Soud tenkrát vůbec neposuzoval, jaké jsou bezpečnostní parametry elektrárny. Posuzování odložil a pouze vydal předběžné opatření, že elektrárna se nesmí spustit do doby, než soud rozhodne. A posouzení bezpečnosti a a dané kauzy provedl až teď. Jinak, blíže o současné situaci ve Fukušimě a v Japonsku je zde: http://www.osel.cz/8599-situace-ve-fukusime-na-konci-roku-2015.html a přehled stavu v jaderné energetice zde: http://www.osel.cz/8611-jaderna-energetika-na-prahu-roku-2016.html .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist