https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jepice-z-jantaru-stara-100-milionu-let-nadchla-vedce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jepice z jantaru stará 100 milionů let nadchla vědce

28.6.2011 05:50 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Novému druhu jepice vědci dali jméno Vetuformosa buckley.
Novému druhu jepice vědci dali jméno Vetuformosa buckley.
Foto | George Poinar / Flickr
Jepice, jak známo, mají jepičí život - trvá většinou jen jeden den. Jedna konkrétní jepice ovšem v tomto dni stihla to, co po zhruba sto milionech let nadchlo vědce - sedla si zřejmě na kapku smůly a nechala se jí pohltit. Smůla se změnila v jantar, a jepice tak v pozoruhodně zachovalém stavu přežila až do dnešních dní, aby byla objevena v Barmě.
 

„Je to poprvé, co se podařilo u jepic zdokumentoval tak dlouhá tykadla,“ uvedl profesor George Poinar, entomolog Oregonské státní univerzity, která objev zveřejnila. Ještě větší význam má dle něj však tento nález v širším kontextu ekologických vztahů – jepice jsou velmi důležitou složkou potravních řetězců. „Je velmi důležité rozumět ekologii a historii jepic, protože jsou jednou z nejdůležitějších složek potravy ryb,“ dodává.

Druh dávno zmizelý...

Tento druh jepice je dle vědců již dávno vyhynulý. I dnes jsou totiž vysoce specializované a – například – kladou vajíčka pouze na určitý typ substrátu. Pokud substrát zmizí, jepice zmizí také. Jepice jsou dodnes používány biology pro studium vodních ekosystému, protože patří k mimořádně důležité potravě ryb. Rybáři dokonce tvarují své návnady do podoby jejich těl.

U některých řek existují tabulky s daty předpokládaného líhnutí různých druhů jepic, což většinou zaručí rybám v řekách velké hody a rybářům větší šanci dostat se k výborným úlovkům.

Proto má tento objev pro vědce větší význam než pouhý fakt, že se podařilo najít výborně zachovalý exemplář hmyzu v kapce ztvrdlé pryskyřice. „Hodně nám to napoví o ekosystémech dávných dob,“ říká profesor Poinar. V tomto případě z období 97 – 110 milionů let, jak napovědělo datování jantaru.

Poinar připomíná, že životní cyklus jepic je opravdu pozoruhodný - od vylíhnutí žijí pouze jeden jediný den, během něhož musí především stihnout naklást vajíčka. „Nezajímají je ani věci jako je příjem potravy, nemají dokonce ani vyvinutá a funkční ústa,“ dodává.


reklama

 
Další informace |
Anotace článku viz stránky časopisu Historical Biology.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist